Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Șomajul în rândul tinerilor din UE a atins valori record

Publicat: miercuri, 27 februarie 2013

Europrlamentarul Petru Luhan cere Guvernului Ponta să respecte recomandările Parlamentului European și să garanteze tinerilor un loc de munca în maxim patru luni de la absolvirea studiilor. De altfel, rata șomajului în rândul tinerilor a ajuns la 24% în UE, 55% în Spania și 58% în Grecia.

Cu o rată a șomajului în rândul tinerilor de 24%, Uniunea Europeană a ajuns într-o situație fără precedent. În state precum Grecia și Spania rata șomajului a depășit chiar 55%, ceea ce înseamnă că unul din doi tineri nu are loc de muncă în momentul de față. Astfel, Parlamentul European a sugerat Comisiei Europene și statelor membre urgentarea implementării sistemelor de garanții pentru tineret.

Sistemul de „garanții pentru tineret” nu este o garanție pentru obținerea unui loc de muncă, ci un instrument care garantează că toți tinerii sub 25 de ani și proaspeții absolvenți sub 30 de ani primesc o ofertă de angajare de bună calitate ori își continuă educația sau ucenicia în termen de maxim patru luni de când devin șomeri sau își termină studiile. Ideea acestor garanții a venit din Suedia și Finlanda, două state care aplică acest sistem încă din 1984 respectiv 1996.
„Având în vedere situația alarmantă în care se găsesc tinerii europeni, printre care si cei români, adoptarea unor măsuri urgente cum ar fi garanțiile pentru tineri devin prioritare pentru asigurarea viitorului României. Evoluția economiei trebuie să fie însoțită de eforturi de creare de locuri de muncă concentrate pe forța de muncă tânără și consider că aceste garanții vor avea efectul scontat numai în cazul în care vor fi însoțite de o corelare între strategiile naționale de ocupare a forței de muncă și necesitățile viitoare ale economiei noastre, de noi programe menite să asigure tinerilor o educație tehnologică performantă și de o susținere a dezvoltării spiritului antreprenorial în rândul tinerilor prin acces sporit la fonduri europene și la consiliere în afaceri” a declarat europarlamentarul român Petru Luhan.
Finanțare suplimentară din partea UE pentru tineret
Sistemele de garanții pentru tineret ar trebui să fie eligibile pentru finanțare din fonduri europene și în special din Fondul Social European. Astfel, Parlamentul European a cerut o suplimentare a bugetului acestui program cu cel puțin 25%.
„Am cerut Comisei Europene să vină astfel în sprijinul statelor membre, în special a celor care întâmpină momentan dificultăți financiare, și să declare eligibile cât mai multe cheltuieli ce urmăresc finanțarea măsurilor de combatere a șomajului în rândul tinerilor. În plus, având în vedere că în tara noastră șomajul în rândul tinerilor a ajuns la 23%, solicit autorităților competente din Romania ca pentru viitoarea perioadă de programare 2014-2020 să acorde o atenție mult mai mare tineretului și în mod obligatoriu să includă în structura programelor naționale axe bine finanțate și special dedicate ocupării forței de muncă în rândul tinerilor.” a mai declarat Petru Luhan.
Monitorizare strictă din partea Comisiei
Parlamentul European a mai sugerat ca sistemele de garanție pentru tineret să fie însoțite de un cadru privind calitatea, pentru a garanta că educația, formarea și locurile de muncă oferite includ remunerare, condiții de muncă și standarde de sănătate și siguranță adecvate.
Având în vedere că statele membre au metodologii diferite în vederea adoptării unei garanții pentru tineret, Comisia va monitoriza atent evoluția implementării acestor sisteme și va prezenta periodic rapoarte privind statele membre care nu au respectat decizia de înființare a acestor garanții.
„Solicit Guvernului Ponta și în special ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale și persoanelor vârstnice să respecte cerințele Parlamentului European și să facă tot ce le sta în putință pentru adoptarea acestor garanții. Sper ca de data aceasta Guvernul să își facă datoria și Romania să nu mai fie arătată cu degetul, așa cum se întâmplă în ultima perioadă, de când tara noastră a intrat într-un con de umbra din cauza deciziilor eronate ale executivului de la București” a încheiat Petru Luhan.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=261

Publicat de la data feb. 27 2013. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

13 decembrie 2019, 8:43
 

ENE
Precipitaţii
3°C
14 km/h
Perceput de temperatură: -4°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 14 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:43
Apus: 16:36
Prognoza 14 decembrie 2019
Zi
 

ENE
Noros
12°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

VNV
Nori intermitenti
4°C
Vânt: 7 km/h VNV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2019 Ora : 2 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 02:00 si 05:00 In zona : Județul Caraş-Severin: Moldova Nouă, Oravița, Pojejena, Răcășdia, Grădinari, Sasca Montană, Coronini, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Vărădia, Socol, Berliște, Cărbunari, Naidăș, Vrani, Ciuchici; Se vor semnala : intensificări temporare ale vântului cu viteze la […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 00:00 si 05:00 In zona : Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Sândominic, Ciucsângeorgiu, Frumoasa, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu; Se vor semnala : ceață care determină reducerea vizibilității local […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 12-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani: Albești, Ștefănești, Coțușca, Rădăuți-Prut, Călărași, Avrămeni, Manoleasa, Păltiniș, Santa Mare, Darabani, Durnești, Dobârceni, Mihălășeni, Viișoara, Hănești, Ripiceni, Românești, Mitoc, Adășeni;Județul Suceava: zona joasă;Județul Galaţi: Tulucești, Măstăcani, Frumușița, Cavadinești, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 12-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Sibiu: Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Boița; Se vor semnala : intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 60...70 km/h
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-12-2019 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 12 decembrie, ora 02 - 14 decembrie, ora 10 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : viscol în zona montană înaltă și strat consistent de zăpadă Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN  Interval de valabilitate: 12 […]

Loto

Horoscop

 • 248.375 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team