Sondaj INSCOP: USL rămâne în fruntea preferinţelor românilor

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, Uniunea Social Liberală ar obţine 57,5% dintre opţiunile de vot (57,1% la măsurătoarea din luna în iulie) fiind urmată de Partidul Democrat Liberal, cu 15,5% dintre voturi (15,1% în iulie) şi Partidul Poporului Dan Diaconescu cu 6,8% (comparativ cu 7,4% în iulie), arată un sondaj realizat de INSCOP Research, în perioada 10 – 17 septembrie.

Pe locurile următoare se situează Partidul Mişcarea Populară (5,3% în septembrie, comparativ cu 5,6% în iulie) şi Uniunea Democrată Maghiară din România cu 5,3% (la fel ca şi în luna anterioară).

Alianţa Dreptate şi Adevăr, formată din PNŢCD şi Forţa Civică, ar fi votată de 4,8% dintre persoanele care au exprimat o opţiune de vot pentru alegerile parlamentare (5,1% în iulie). PRM este cotat cu 3,9% dintre opţiuni, la fel ca şi la măsurătoarea din septembrie. Sub 1% dintre respondenţi (0,8%) au ales ”alt partid”, opţiune inclusă în cadrul întrebării închise cu variante predefinite. Raportat la totalul populaţiei, 21,6% dintre respondenţi nu sunt hotărâţi cu cine să voteze, 14% declară că nu merg la vot şi 5,5% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

În ceea ce priveşte alegerile europarlamentare: PSD-UNPR conduce cu 39,1% (comparativ cu 38,8% care exprimaseră această opţiune în luna luna iulie).

PNL-PC ar fi votat de 20,6% dintre votanţi (19,3% în iulie), Partidul Democrat Liberal de 14,8% dintre alegători (14,2% în iulie), iar Partidul Poporului Dan Diaconescu ar întruni 6,6% dintre opţiuni (6% în iulie). Partidul Mişcarea Populară ar fi votat de 5,1% dintre cei care au exprimat o opţiune de vot (5,5% în iulie), Uniunea Democrată Maghiară din România ar obţine tot 5,1% (5,3% în iulie), iar Alianţa Dreptate şi Adevăr formată din PNŢCD şi Forţa Civică ar lua 5% (5,5% în iulie).

Partidul România Mare ar obţine 2,9% din voturi (3,8% în iulie), în timp ce 0,8% dintre cei chestionaţi au ales varianta ”alt partid” inclusă în lista de opţiuni a întrebării închise.

Raportat la totalul populaţiei, 21,3% dintre respondenţi nu sunt hotărâţi cu cine să voteze, 14,4% declară că nu merg la vot, iar 5,1% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul, iar volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minis 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Chestionarele au fost aplicate în 38 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 70 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate).

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.