Sondaj: PSD-UNPR, pe primul loc în opțiunile românilor pentru europarlamentare

Conform unui sondaj INSCOP, PSD-UNPR conduce în topul preferințelor politice ale românilor pentru alegerile europarlamentare, iar USL conduce la alegerile parlamentare.

Întrebați cu candidații cărui partid sau alianță ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, subiecţii chestionarului au indicat în proporție de 38,8% candidații PSD-UNPR. Pe locul doi se află alianța PNL-PC, cu 20,1%, iar PDL urmează, cu 15%, Partidul Mișcarea Populară — 5,4%, Partidul Poporului Dan Diaconescu — 5,3%, UDMR — 5%.

Forța Civică a fost selectată de 3,9% dintre cei chestionați, în timp ce PNȚCD ar obține 2,1%, PRM — 3%, iar 1,4% au răspuns ‘alt partid’.

Alţi 18,7% dintre români nu sunt hotărâți cu cine să voteze, 13,6% au spus că nu merg la vot, iar 6% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, Uniunea Social Liberală ar obține 57,1% dintre opțiunile de vot. USL este urmată de Partidul Democrat Liberal cu 15,6% și Partidul Poporului Dan Diaconescu — cu 5,9% din opțiunile de vot. Pe locurile următoare se află: Partidul Mișcarea Populară — 5,2%, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România — 5%, Forța Civică — 4,1%, PNȚCD — 2,4%, PRM — 3,5% din opțiunile respondenților. 1,2% au indicat „alt partid”.

Sondajul mai arată că 19,2% dintre români nu sunt hotărâți cu cine să voteze, 13% declară că nu merg la vot și 6,3% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

Conform sondajului, 29% dintre români cred că USL se va rupe înainte de alegerile prezidențiale din 2014. În luna mai, 21% dintre cei chestionați indicau acest răspuns. Totodată, cercetarea arată că 18,3% dintre cei intervievați spun că USL se va rupe imediat după alegerile prezidențiale din 2014, comparativ cu cei 12,4% care exprimau acest punct de vedere în cadrul barometrului publicat în luna mai. Pe de altă parte, 4,6% dintre respondenți afirmă că USL se va rupe la alegerile parlamentare din 2016 (4,2% apreciau acest lucru în luna mai). Conform datelor culese în luna noiembrie, 22,8%În luna mai, 36,4% dintre români nu știau sau nu răspundeau la întrebarea legată de ipoteza ruperii USL. În noiembrie, ponderea celor care nu au o opțiune formată pe această temă este de 25,3%.

Cumulat, 51,9% cred că USL se va rupe fie înainte ale alegerile prezidențiale, fie imediat după, fie înainte de alegerile parlamentare, comparativ cu 37,6% care credeau acest lucru la măsurătoarea realizată în luna mai.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului Adevărul, în perioada 7-14 noiembrie 2013. Volumul eșantionului a fost de 1.055 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. Chestionarele au fost aplicate în 37 de județe și municipiul București, într-un total de 80 de localități (orașe mari, orașe medii, orașe mici, comune, sate).

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.