Sorin Oprescu a participat la sesiunea de comunicări între CE şi reprezentanţii capitalelor

Primarul general, Sorin Oprescu, a participat joi la prima etapă a dialogului dintre Comisia Europeană şi capitalele ţărilor membre ale Uniunii Europene.

Intalnirea, initiata si gazduita de Comisarul pentru Politica Regionala si Urbanism, Johannes Hahn, i-a reunit pentru prima oara pe primarii din Amsterdam, Atena, Berlin, Bratislava, Bruxelles, Lisabona, Ljubljana, Luxemburg, Madrid, Nicosia, Sofia, Stockholm, Tallinn, Valetta, Viena, Vilnius, Varsovia si Zagreb, alaturi de oficiali ai Comisiei Europene, Comisarul pentru Mediu, Janesz Potocnik si Directorul General al DG Regio, Walter Deffaa.

Intalnirea vine sa confirme sprijinul si implicarea pe care isi propun sa o acorde orasele pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare cuprinse in strategia Europa 2020.

Participantii au remarcat importanta initierii acestui dialog, orasele si capitalele fiind pana de curand ignorate in procesul decizional la nivelul Uniunii Europene desi, dupa cum remarca presedintele in exercitiu al EUROCITIES, d-na. Hann Gronkiewicz, Primar al Varsoviei, „autoritatile administratiilor publice locale sau altfel spus guvernele locale reprezinta nivelul cel mai apropiat si cu gradul de incredere cel mai ridicat in randul cetatenilor”.

In cadrul interventiei sale, Sorin Oprescu s-a referit la importanta parteneriatelor directe dintre orase, precum si al celui dintre capitale si Comisia Europeana. „Problemele sunt aceleasi, chiar daca orasele noastre pastreaza anumite diferente si particularitati, asa incat eu cred cu tarie ca este timpul oraselor! Nu este prima data cand o afirm dar acum, aici, si poate mai mult ca oricand, aceste cuvinte capata o alta greutate, solidaritatea functioneaza mult mai bine intre orase”.

Primarul General si-a exprimat speranta ca in viitorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene, Bucurestiul va putea beneficia de pe urma acestui dialog si isi va imbunatati nivelul de absorbtie al fondurilor europene prin intermediul si in cadrul unor parteneriate cu alte capitale europene: “ Bucurestiul va atrage acum 270 de milioane de euro, pentru faza a doua a Statiei de Epurare a Apelor Uzate de la Glina, ma refer la redistribuire, la perioada 2013-2015. Si am pregatit si o serie intreaga de proiecte pentru exercitiul bugetar 2014-2020, estimate la peste 4 miliarde de euro. Avem o viziune de dezvoltare pana-n 2035. Trebuie sa ne sprijin pe banii astia. “

Cu acest prilej, Sorin Oprescu a transmis omologilor sai din orasele riverane Dunarii invitatia de a participa la cea de-a doua reuniune a Forumului Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, care va avea loc in  perioada 28 – 29 octombrie 2013, la Bucuresti.

La finalul acestei reuniuni cele 28 de capitale au adoptat declaratia „Crestere Inteligenta, Sustenabila si Incluziva: Capitalele Orase ale Uniunii Europune  – parteneri esentiali pentru Europa 2020”,  care saluta initiativa Uniunii Europene de a deschide calea dialogului direct, acordand astfel acestor orase statutul de parteneri si puncteaza cateva dintre elementele acestei noi etape a colaborarii la nivel european.

Prezentăm declaratia adoptata joi la Bruxelles.

Creşterea inteligentă, sustenabilă şi cuprinzătoare: Capitalele din UE – parteneri esenţiali pentru strategia Europe 2020
Capitalele joacă un rol crucial la bunăstarea UE şi a Statelor Membre ale acesteia. Capitalele Europei nu reprezintă doar o parte majoritară a imaginii UE în alte ţări, a identităţii culturale şi a atractivităţii acesteia, dar şi motoare puternice de competitivitate, locuri de muncă şi inovaţie. În acelaşi timp ele concentrează problemele Europei, inclusiv disparităţile sociale şi economice în creştere. Capitalele reprezintă laboratoarele în care trebuie identificate soluţii la problemele socio-economice ale UE.
Noi, Primarii capitalelor UE îmbrăţişăm iniţiativa Comisiei Europene de a deschide un dialog direct cu capitalele şi de a da  oraşelor noastre o importanţă mai accentuata ca parteneri direcţi ai UE. Obiectivele strategiei Europa 2020 nu pot fi atinse fără implicarea noastră activă. Capitalele sunt factori de inovare şi creştere inteligentă, şi adesea oferă baza reţelelor educative şi ştiinţifice. Capitalele sunt indispensabile pentru creşterea sustenabilă deoarece politicile acestora de transport, energie şi mediu au adesea un impact decisiv. Capitalele noastre se află în inima eforturilor de creştere cuprinzătoare: ca centre ale diversităţii sociale, culturale şi etnice.
Vom continua să ne jucăm rolul de promovare a competitivităţii, creşterii sustenabile, inovaţiei şi caracterului cuprinzător, pentru a depăşi actuala criză economică, financiară şi socială.
În lumina discuţiilor cu privire la Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, noile Fonduri Structurale şi de Investiţii şi alte programe ale UE, considerăm că:
* Provocările urbane trebuie rezovate în mod integrat, abordând simultan dimensiunile economice, de mediu, sociale, culturale şi demografice. Prin urmare, îmbrăţişăm angajamentul Comisiei Europene faţă de o abordare integrată.
* Politicile şi acţiunile viitoare ale UE în domeniile transportului, mediului, energiei, intreprinderilor, ocupării locurilor de muncă, cercetării, abordării sărăciei, excluderii sociale şi agendei digitale ar trebui să ţină cont de dimensiunea urbană. Coordonarea îmbunătăţită a aspectelor urbane de către Direcţia Generală de Politică Regională şi Urbană este importantă şi o vom urma îndeaproape.
* În ceea ce priveşte pachetul legislativ cu privire la Politica de Coeziune, îmbrăţişăm dorinţa Comisiei de a testa idei noi şi metode de lucru prin acţiunile urbane inovative propuse.
* Propunerile Comisiei pentru un nivel mai ridicat de delegare a managementului către oraşe, inclusiv managementul Fondurilor Structurale ale UE, sunt vitale pentru a ne asigura că provocările urbane sunt bine înţelese, iar implementarea corespunde nevoilor reale.
* Subiectele prioritare care fac obiectul proiectelor de reglementări (eficienţa energetică, energiile regenerabile, şomajul în rândul tinerilor, inovaţia şi competitivitatea IMM-urilor) sunt aspecte strategice pentru oraşele noastre. Îmbrăţişăm noile oportunităţi de rezolvare a acestora în mod integrat şi avem încrederea că Comisia va implementa noua legislaţie în spiritul flexibilităţii cu respectarea trăsăturilor locale.
* Vom continua dialogul cu Comisia Europeană.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.