Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Soros: Victoria Angelei Merkel semnalează sfârșitul crizei datoriilor din zona euro

Publicat: joi, 03 octombrie 2013

Victoria Angelei Merkel în alegerile legislative din Germania semnalează sfârșitul crizei datoriilor din zona euro, consideră miliardarul George Soros, relatează MarketWatch.

Totuși, Soros susține că supravieţuirea pe termen lung a monedei unice şi a Uniunii Europene nu este nici pe departe sigură.

„Criza euro a luat sfârşit. A devenit oficial în timpul alegerilor din Germania, când regulile care guvernează euro nici măcar nu au fost discutate”, a afirmat Soros, prezent la o conferinţă în Kiel, Germania.

Pe de altă parte, el critică modul în care a fost abordată criza în UE şi măsurile care i-au urmat.

„Sistemul care a ieşit din criză este departe de a fi satisfăcător. Economiştii ar descrie această situaţie drept un echilibru inferior. Eu o calific drept o situaţie aflată departe de echilibru. Criza euro a transformat deja Ununea Europeană în ceva radical diferit de intenţiile iniţiale. UE trebuia să fie o asociere voluntară de state suverane, egale, care renunţă la o parte din suveranitate pentru binele comunităţii. A devenit o relaţie încre creditori şi debitori, obligatorie şi inegală prin natura ei. Atunci când un stat debitor are diifcultăţi, statele creditor câştigă un avantaj. Regulile pe care le-au convenit nu fac decât să perpetueze această stare de fapt. Astfel, sistemul riscă să fie inacceptabil politic şi are potenţialul de a distruge Uniunea Europeană. Numai statele creditor pot preveni acest deznodământ, dar nu par să aibă vreo intenţie în acest sens”, a explicat Soros.

Potrivit miliardarului, Germania joacă ”un rol hegemonic” pe care nu și l-a dorit, iar Berlinul nu este dispus să accepte „responsabilităţile şi riscurile” asociate acestui statut.

George Soros, care a susținut anterior ideea finanțării în comun a statelor din zona euro printr-o formă de obligațiuni comune, consideră că Germania trebuie să preia inițiativa și să remedieze situația.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=15700

Publicat de la data oct. 3 2013. Categorii ECONOMIC.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 august 2019, 12:56
 

SV
Soare
27°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 32°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 34%
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 6
Răsarit: 6:22
Apus: 20:17
Prognoza 19 august 2019
Zi
 

NE
Predominant însorit
32°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

ESE
Senin
16°C
Vânt: 4 km/h ESE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 224.718 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team