Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Şova nu cedează: merge mai departe cu proiectul Roşia Montană

Publicat: vineri, 13 septembrie 2013

Invitat la România TV, ministrul Dan Şova a explicat pe larg cele mai importante puncte ale proiectului de la Roşia Montană. În acelaşi timp, a explicat implicarea sa în proiectul respectiv, vorbind pe larg atât despre Comisia de specialitate propusă de Victor Ponta, cât şi detalii neştiute privind contractul dintre statul român şi compania canadiană.”Ceea ce a făcut premierul Ponta este cel mai bun lucru. A propus o comisie de specilitate. S-a creat această comisie şi mi s-a dat libertatea să spun dacă îl susţin sau nu. Problema este foarte simplă. Eu ca reprezentat al Guvernului nu pot sa fiu de partea cuiva sau a altcuiva. Proiectul este unul de interes naţional. Nu se poate reduce nici la protestatarii de la Universitate, nici de la cei de la Roşia. Eu votez “Da” pentru acest proiect. Mă bucur că liderii USL au ales să ne întorcem la discuţii”., a declarat ministrul Şova la România TV.În opinia lui Dan Şova, înfiinţarea Comisiei speciale este un lucru benefic, adăugând că în acest mod părţile implicate îşi pot exprima liber părerile.”Aveam nevoie de această Comisie pentru a avea un loc unde să discute toată lumea. Nu există o voce politică care să nu ne permită să prezentăm ceea ce se întâmplă. Comisia este bătută în cuie. Comisia este compusă din parlamentari de la fiecare partid politic şi esenţa ei este chemarea oamenilor din toate domeniile. Probabil vor fi chemaţi şi reprezentanţii de la Roşia Montană. Vom chema mai multe ONG-uri”, a adăugat acesta.În acelaşi timp, Şova a explicat şi ce se va întâmpla în cazul în care proiectul nu va trece de Parlament. Ministrul a încercat să demonstreze că decizia actuală a venit în completarea licenţei de exploatare pe care compania a primit-o în anul 1999, vorbind de faptul că statul român are în moment mai multe beneficii.Cu toate că au existat speculaţii că firma din Canada ar fi în căutarea unor metale mai scumpe decât aurul în Apuseni, ministrul a explicată că licenţa de exploatare este doar pentru aur şi argint, restul metalelor revenind statului.”Se prevede în mod expres, că orice alte metale, în afară de aur şi argint, nu pot fi exploatate fără licenţă, ele trebuie predate statului român. Metale rare se predau statului român. Este interzis să exploateze orice altceva în afară de aur şi argint”, a mai completat acesta.Despre metodele de exploatare, Sova spune că folosirea cianurilor este singura metodă eficientă, după ce de-a lungul timpului au fost testate alte 10 metode. Ministrul Şova a clarificat şi de ce nu a început statul român exploatările la Roşia Montană: “Ar trebui să investim cele 450 de milioane pentru ecologizare. În plus, statul român nu are 1.4 miliarde de dolari pentru redeschiderea minei.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=14098

Publicat de la data sept. 13 2013. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

24 octombrie 2019, 1:42
 

NE
Ceaţă
12°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 11°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:41
Apus: 18:18
Prognoza 25 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
21°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Senin
8°C
Vânt: 0 km/h NE
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 24-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:00 si 06:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani;Județul Suceava: zona joasă;Județul Galaţi;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Vrancea: zona joasă;Județul Iaşi;Județul Vaslui; Se vor semnala : ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m, izolat sub 50 m.
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 24-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 00:00 si 06:00 In zona : Județul Brăila;Județul Ialomiţa;Județul Buzău: zona joasă;Județul Prahova: Ploiesti, Mizil, Brazi, Urlați, Valea Călugărească, Bucov, Bărcănești, Puchenii Mari, Târgșoru Vechi, Ciorani, Poienarii Burchii, Albești-Paleologu, Colceag, Berceni, Șirna, Gorgota, Râfov, Drăgănești, Tomșani, Ceptura, Dumbrava, Baba […]

Loto

Horoscop

  • 235.740 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team