Spania dă startul campaniei de vacinare anti-COVID-19

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 începe în Spania duminică, 27 decembrie, a doua zi după sosirea în această ţară a primelor doze de vaccin, a anunţat ministrul spaniol al Sănătăţii, Salvador Illa, informează AFP.

Spania este primul stat membru al UE care a anunţat data precisă la care va începe campania sa de vaccinare.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (AEM) urmează să decidă pe 21 decembrie – o săptămână mai devreme decât era prevăzut – asupra cererii de autorizare a vaccinului Pfizer-BioNTech.

Spania îşi va începe campania de vaccinare de la persoanele cu risc sau foarte expuse, cum sunt rezidenţii căminelor de bătrâni, personalul medical sau persoanele în situaţie de dependenţă.

Guvernul spaniol speră să vaccineze între 15 şi 20 de milioane de persoane dintr-o populaţie de 47 de milioane, până în luna mai sau iunie anul viitor, dintre care 2,5 milioane până la sfârşitul lui februarie.

Sosirea vaccinului „înseamnă începutul sfârşitului pandemiei, însă nu sfârşitul” şi va trebui „să rămânem precauţi şi să continuăm să respectăm restricţiile”, a insistat Illa, în timpul unei conferinţe de presă.

El i-a îndemnat pe spanioli „la mai multă prudenţă” în timpul sărbătorilor de sfârşit de an, în condiţiile în care situaţia epidemiei, care s-a ameliorat în mod clar în noiembrie, cunoaşte acum „o schimbare de tendinţă îngrijorătoare”.

În acest context, mai multe regiuni ale Spaniei, care deţin competenţe în materie de sănătate şi de gestionare a epidemiei, au decis să înăsprească restricţiile înainte de Crăciun, anunţând noi măsuri de luptă împotriva pandemiei.

Spania este una dintre ţările europene cele mai puternic afectate de pandemie, cu aproape 1,8 milioane de contaminări confirmate şi peste 48.700 de decese cauzate de COVID-19, potrivit celui mai recent bilanţ oficial.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.