Spectrul politic al Parlamentului European

Ziarul Ultima Oră vă propune în cele ce urmează o scurtă trecere în revistă a principalelor formaţiuni politice ce alcătuiesc Parlamentul European. Interesant ni s-a părut în acest demers jurnalistic, lipsa unei prezentări în limba română de pe site-urile formaţiunilor de mai jos. Singurii care s-au obosit să ofere câteva detalii în limba română pe pagina proprie de internet sunt şi primii în lista noastră. Pentru celelalte am extras datele de pe elections2014.eu şi wikipedia.org.

Aşadar…

Partidul Popular European

PPE este familia politică de centru-dreapta a Europei. PPE își îndreaptă eforturile către o Europă a valorilor apropiată de cetățeni și bazată pe democrație, transparență și responsabilitate, aspirând totodată la prosperitate prin promovarea unei economii sociale de piață.

Urmaș politic al părinților fondatori ai UE, PPE numără 74 de partide din 39 de țări și dispune de cel mai numeros grup din Parlamentul European. Din rândurile sale fac parte majoritatea șefilor de stat și de guvern. PPE deține cel mai mare grup parlamentar în Parlamentul European, precum și cel mai mare număr de șefi de state și de guverne în Consiliul European și membri ai Comisiei Europene dintre toate familiile politice.

Între 6 și 7 martie, la Dublin, PPE își va lansa în întreaga Uniune Europeană campania pentru alegerile din 2014.

Mai multe informaţii

******

Alianța Liberalilor si Democraților pentru Europa

Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) este partidul care se pronunță în favoarea valorilor liberal-democrate în Europa. Numărând peste 55 de partide liberale membre pe întregul continent, ALDE concretizează principiul libertății în politică, economie și în întreaga sferă a societății.

Fondat în 1976, înainte de primele alegeri europene, ALDE s-a afirmat drept primul partid politic cu adevărat transnațional în 1993. Partidul ALDE asigură o legătură tot mai esențială între cetățeni și instituțiile UE, continuând să atragă un număr din ce în ce mai mare de membri și să câștige o importanță crescândă.

Amănunte

******

Partidul European al Verzilor

Partidul European al Verzilor este o forță politică care poate fi clar identificată prin angajamentul nostru față de responsabilitatea ecologică, libertatea individuală, democrația favorabilă incluziunii, diversitate, egalitatea de gen, dezvoltarea durabilă la nivel mondial și renunțarea la violență. Membrii noștri sunt partide ale verzilor din țările europene (deși acestea nu provin neapărat din statele membre ale Uniunii Europene). Angajamentul nostru față de o Europă mai participativă se traduce prin faptul că suntem primul partid european care organizează alegeri preliminare, preliminarele verzi, în cadrul cărora sunt selectați candidații de frunte pentru alegerile europene.

Detalii

*****

Partidul Stângii Europene

Partidul Stângii Europene unește partide democratice care aparțin stângii alternative și progresiste de pe continentul european și depun eforturi pentru o transformare de substanță a relațiilor sociale din ziua de azi într-o societate în care să primeze pacea și dreptatea socială, bazându-se pe diversitatea situațiilor, istoriilor și a valorilor noastre comune.

Fondat la 9 mai 2004, la Roma, Partidul Stângii Europene (SE) numără 26 de partide membre și 7 partide observatoare din întreaga Europă. Partidul Stângii Europene colaborează cu fundația politică transform!Europe, cu mișcări sociale și cu sindicate.

Mai multe informaţii

******

Mișcarea pentru o Europă a Libertăților și Democrației

MELD se angajează în favoarea principiilor democrației, libertății și cooperării între state suverane, depunând eforturi pentru a împiedica birocratizarea completă a Europei.
Membrii noștri se opun continuării procesului de integrare europeană prin tratate și politici care agravează actualul deficit democratic și structura politică centralistă a UE.

Noi credem în:
• libertatea și cooperarea între cetățeni din state diferite;
• mai multă democrație și mai mult respect față de voința cetățenilor ;
• respectul față de istoria, tradițiile și valorile culturale ale Europei;
• respectul față de diferențele naționale și libertatea votului.

Află mai multe

*******

Partidul Democrat European

Partidul Democrat European reunește partide și reprezentanți care doresc o Uniune Europeană mai democratică, mai integrată și mai apropiată de cetățenii săi.

Europa se confruntă cu o multitudine de crize: economică, socială, politică etc. Cetățenii, frământați de îndoieli și de neîncredere, își întorc fața de la însăși ideea europeană. Pentru cei care împărtășesc idealul european, aceasta este o provocare extraordinară care are nevoie de o strategie fermă.

Acesta este motivul pentru care Partidul Democrat European dorește să redefinească proiectul european și să le ofere cetățenilor soluții noi, îndrăznețe, dar credibile, cu o nouă perspectivă. Aceasta este provocarea căreia dorim să îi facem față împreună.

Detalii

******

Alianța Liberă Europeană

Alianța Liberă Europeană (EFA) urmărește, prin activitatea sa, să concretizeze ideea unei „Europe a popoarelor”. ALE reunește 40 de partide progresiste din întreaga |Uniune Europeană, partide care sunt în același timp naționaliste, regionaliste și autonomiste și reprezintă națiuni fără stat, regiuni și minorități tradiționale. Activitatea sa se axează pe promovarea dreptului la autodeterminare, drepturilor omului, civile și politice, democrației, extinderii interne, guvernanței pe mai multe niveluri și a diversității culturale și lingvistice, precum și pe naționalism, regionalism, autonomie și independență. Dreptul la autodeterminare constituie unul dintre fundamentele programului și ideologiei ALE.

Mergi pe site-ul oficial

******

Alianța Europeană pentru Libertate

Alianța Europeană pentru Libertate (AEL) este o alianță paneuropeană care reunește deputați în Parlamentul European, cărora li s-au alăturat parlamentari și partide de la nivel național și regional, uniți sub egida unei platforme politice care face apel la libertate națională și democrație, spre deosebire de un control centralizat și supranațional. Preocupându-se de aspectele legate de libertate și democrație în UE, AEL nu își înscrie acțiunea în paradigma politică dreapta-stânga, iar membrii săi provin dintr-un larg spectru politic.

Pentru mai multe informaţii

*****

Alianța Mișcărilor Naționale Europene

Partidul politic la nivel european Alianța Mișcărilor Naționale Europene a fost înființat la Budapesta, Ungaria, la 24 octombrie 2009 de o serie de partide naționaliste și mișcări naționale din diferite țări din Europa. De atunci, activitățile politice ale AENM vizează protejarea și încurajarea diversității culturilor, tradițiilor și limbilor autohtone într-o Europă alcătuită din națiuni libere, independente și egale, în cadrul unei confederații de state națiune suverane.

Amănunte

*****

Mişcarea Politică Creştină Europeană

Mișcarea Politică Creștină Europeană (ECPM) este o asociere de partide și organizații politice creștin-democrate care sunt active la toate nivelurile politice în Europa. ECPM este reprezentată la nivel național și european în 10 state membre ale UE.

Vârfurile de lance pentru alegeri

ECPM abordează un spectru larg de chestiuni și teme. În cursul viitoarelor alegeri europene, campania ECPM se va axa pe următoarele cinci vârfuri de lance:
1. Căsătoria și demnitatea umană
2. Traficul de persoane și comerțul cu servicii sexuale
3. Sustenabilitatea antreprenoriatului și a economiei
4. Acordarea de prioritate familiei
5. Libertatea de credință, conștiință și exprimare.

Mai multe informaţii

******

Democrații Europeni

EUD este o alianță paneuropeană a celor care critică UE și care se opun aderării la Uniunea Europeană. EUD se opune centralizării și mai mari a competențelor la Bruxelles și dorește ca acestea să fie transferate înapoi parlamentelor naționale și regionale, astfel încât deciziile să fie luate cât mai aproape de cetățeni.

EUD nu ia poziție cu privire la chestiunile politice de stânga sau dreapta – această responsabilitate revine parlamentelor naționale alese în mod democratic. EUD nu oferă o platformă pentru exprimarea opiniilor rasiste sau xenofobe. Obiectivul nostru este creșterea transparenței, a responsabilității, a subsidiarității și a controlului democratic efectiv în cadrul UE.

Detalii

*******

Partidul Socialiștilor Europeni (Party of European Socialists în englezăParti socialiste européen în franceză,Sozialdemokratische Partei Europas în germană) este un partid politic European care este compus din 33 de partide social-democrate, socialiste și laburiste din statele membre ale Uniunii Europene plus Norvegia.

Partidul Social Democrat din România, este membru cu drepturi depline al PSE-ului.

PSE-ul a fost fondat în 1992 la Haga ca succesor al Confederației Partidelor Socialiste a Comunității Europene. Președintele actual al partidului este Poul Nyrup Rasmussen, fostul prim-ministru al Danemarcei.

PSE-ul este al doilea cel mai mare partid din Parlamentul European, cu 201 de membri. Președintele grupei socialiste parlamentare este social-democratul german Martin Schulz.

Din iulie 2004 până în ianuarie 2007, președintele Parlamentului European a fost socialistul spaniol Josep Borrell.

Șapte miniștri ai Comisiei Europene sunt reprezentanți ai PSE: Vice-președintele Günter Verheugen (SPD), Vice-președintele Margot Wallström (SAP), comisarul pentru Afaceri Monetare Joaquín Almunia (PSOE), comisarul pentru Politica Regională Danuta Hübner (SLD), comisarul pentru Taxare László Kovács (MSZP), comisarul pentru Comerț Peter Mandelson (Labour) și comisarul pentru muncă și probleme sociale Vladimír Špidla (ČSSD).

Reprezentanți ai PSE în COnsiliul European: Tony Blair (Regatul Unit), Alfred Gusenbauer (Austria), Gediminas Kirkilas (Lituania), Ferenc Gyurcsány (Ungaria), José Sócrates (Portugalia) and José Luis Zapatero (Spania).

 

 Detalii

********

Grupul Conservatorii şi Reformiştii Europeni

Grup politic din Parlamentul European format în iulie 2009 de opt partide politice conservatoare şi euro-sceptice care se opun federalizării Uniunii.

Noul grup politic european intitulat Conservatorii şi Reformiştii Europeni a avut şedinţa inaugurală pe 24 iunie 2009. Declaraţia constitutivă a acestui grup conţine următoarele principii după care se va ghida în activitatea sa politică:

1. Libera iniţiativă, libertatea şi corectitudinea comerţului şi a concurenţei, o reglementare minimă, impozite mai mici.

2. Libertatea individului, mai multă responsabilitatea personală şi o mai mare responsabilitate democratică.

3. Dezvoltare durabilă, cu un accent pe securitatea energetică şi furnizarea de energie curată.

4. Importanţa familiei ca piatra de temelie a societăţii.

5. Integritatea suverană a statului-naţiune, opoziţia faţă de federalismul UE şi un respect reînnoit pentru adevărata subsidiaritate.

6. Acordarea unei valori primordiale relaţiei trans-atlantice de securitate într-un NATO revitalizat şi sprijin pentru democraţii tinere din întreaga Europă.

7. Control efectiv al imigraţiei şi punerea capăt la abuzurile din proceduri de azil.

8. Servicii publice moderne şi eficiente şi sensibilitate la nevoile comunităţilor rurale şi urbane.

9. Încetarea birocraţiei excesive şi un angajament pentru o mai mare transparenţă şi probitate în instituţiile UE şi în utilizarea fondurilor UE.

10. Respectarea şi un tratament echitabil pentru toate ţările UE, noi şi vechi, mari şi mici.

Grupul este compus din următoarele partide politice naţionale:

– din Belgia: Lijst Dedecker;

– din Republica Cehă: Občanská demokratická strana;

– din Ungaria: Magyar Demokrata Fórum;

– din Letonia: Tēvzemei un Brīvībai/LNNK;

– din Lituania: Lietuvos Lenkų Rinkimų Akcija;

– din Olanda: ChristenUnie;

– din Polonia: Prawo i Sprawiedliwość;

– din Marea Britanie: Conservative Party şi Ulster Unionist Party.

În 2009, grupul avea 54 de reprezentanţi în Parlamentul European.

Detalii

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.