Spirits Romania, un capitol dinamic în sectorul naţional al băuturilor spirtoase

Cei mai importanti producatori si importatori de bauturi spirtoase au decis infiintarea unei noi asociatii patronale, denumita Spirits Romania. Asociatia isi propune sa devina atat un partener si un sustinator al Guvernului in implementarea masurilor pentru crearea unui mediu de afaceri sanatos in sectorul bauturilor spirtoase, cat si un promotor fervent al aplicarii legilor din domeniu, cu scopul asigurarii unui mediu de afaceri concurential corect intre toti jucatorii din piata de bauturi spirtoase din Romania.

Asociaţia va deveni membra spiritsEUROPE, cel mai important patronat european din industria bauturilor spirtoase, avand in componenta sa 31 de asociaţii profesionale nationale din 25 de tari, precum si pe cei mai importanti producatori din domeniu: Bacardi Martini, Beam Inc., Brown- Forman, Gruppo Campari, Diageo, Moet Hennessy, Pernod Ricard si Remy Cointreau.

Infomaţii suplimentare cu privire la categoriile principale de spirtoase, stiri despre industrie la nivel national si internaţional pot fi găsite pe website-ul oficial al asociatiei Spirits Romania (www.spirits-romania.ro).

Andreea Paul: USL a uitat ca a promis eliminarea accizei la tărie

În altă ordine de idei, Andreea Paul, prim-vicepreşedinte PDL, critică dur atitudinea guvrnului Ponta  cu privire la sectorul băuturilor alcoolice.

„Guvernarea Ponta e pe drojdie. Mărește acciza la tărie cu o treime, contrar promisiunilor sale anterioare. USL nu are habar să producă bani. USL lovește zilnic cu noi taxe în micul producător local. USL a majorat acciza de la 3,75 euro la 5 euro pe litru de alcool pur pentru cantitățile dedicate consumului propriu de până la 50 de litri. Peste 40.000 de gospodării mici sunt amenințate, pentru care producerea țuicii sau palincii este principala lor sursă de venit. La peste 100 de litri, acciza crește de la 750 euro la 1.000 euro pe hectolitru. USL transferă astfel evaziunea de la produsele de panificație la cele din alcool”  .

„PDL solicită USL eliminarea prevederilor din Codul Fiscal privind creșterea accizelor la alcool de la 1 septembrie 2013, în vederea susținerii micilor producători locali și diminuării evaziunii fiscale. Altfel, asistăm la o anomalie: trei sferturi din încasările țăranilor se duc către stat.

1 septembrie – birul pe tărie

1 septembrie 2013: Gospodăriile care produc până la 50 de litri pe an de palincă, ţuică sau rachiu pentru consum propriu vor plăti acciză de 5 euro pe litru de alcool pur, cu o concentrație de 100%. Asta înseamnă că țăranul va plăti peste 2,5 euro doar acciza la litrul de palincă care are în medie cam 55 de grade. Guvernul USL își justifică gestul împotriva țăranilor pentru a aduce mai mulți bani la buget și pentru a compensa pierderile date de reducerea temporară a TVA la 9% la pâine. Problema este că acciza la tărie se aplică pe termen nelimitat, iar prețul pâinii nu scade. Câștigă bugetul public care susține un guvern supra-dimensionat și pierde țăranul.

Lovitură dată gospodarului tradițional

Creșterea accizelor lovește în micul producător local, gospodarul tradițional și cinstit care produce țuică și palincă de generații. Prin această măsură este amenințată direct existența sa pe piață. Actul normativ pornește de la prezumția că țuica sau palinca este realizată în sistem de prestări de servicii, adică persoanele fizice nu-și utilizează propriile instalații de fabricație. Ceea ce evident este o mare eroare. Peste 40.000 de cazane clocotesc în gospodăriile micilor producători, iar de foarte multe ori ele reprezintă principala sursă de venit și asigurare a existenței. Un calcul elementar arată că taxarea este uriașă: din 20 de lei cât costă în medie un litru de palincă, 15 lei se duc la stat.

Adevărul: Guvernul Ponta mută evaziunea de la pâine la tărie

Guvernul Ponta jonglează cu taxele mutând evaziunea dintr-un domeniu în altul. În încercarea de a compensa gaura bugetară provocată de scăderea TVA la pâine la 9%, de la 1 septembrie 2013, USL crește nivelul accizei la alcool cu 33% faţă de valoarea actuală. Majorarea accizelor va determina o sporire a tranzacțiilor de pe piața neagră și va provoca grave prejudicii statului român. Prețul pâinii la raft nu va scădea, în timp ce evaziunea la alcool va prinde aripi.

Eterna minciună a guvernării USL

Campania electorală din 2012: USL promitea eliminarea accizelor la palincă.

Atitudinea PDL

Încă de atunci am atras atenția că acest lucru nu este posibil până în anul 2014 atunci când va fi renegociată directiva europeană nr. 92/83/CEE prin care România beneficiază de reducerea cu 50% a cotei standard a accizei la palincă pentru cel mult 50 litri pe an pentru fiecare gospodărie individuală în cazul producţiei destinată consumului individual și am propus câteva soluții alternative.

Articolul integral îl găsiți aici: http://www.andreeapaul.ro/blog/2012/12/la-turt-spunem-adevarul-pentru-ta….

Promisiunile USL devin zilnic minciuni. Românii sunt cei mințiți. Românii nu se înșeală la nesfârșit. În loc de soluții primesc taxe și impozite. Acesta le este viitorul sub umbrela USL” – Andreea Paul, Prim-vicepresedinta PDL, Deputat de Tara Oasului, Satu Mare, Lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.