Spitalele de psihiatrie, focare de violență

Controlul efectuat de Avocatul Poporului la mai multe spitale de psihiatrie din ţară a relevat problema supraaglomerării acestora, potrivit raportului preliminar. Violeta Niculescu, expert la Avocatul Poporului în domeniul Drepturile familiei, tinerilor, pensionarilor şi persoanelor cu handicap, a precizat, într-o conferinţă de presă, că investigaţiile s-au desfăşurat pe mai multe paliere la mai multe spitale de psihiatrie, printre care şi cele de la Săpoca şi Pădureni Grajduri.

Ea a menţionat că una dintre principalele disfuncţionalităţi observate a fost supraaglomerarea, care a dat naştere la situaţii precum cea de la Săpoca, unde au stat în pat persoane cu patologii diferite. Niculescu a adăugat că sunt şi probleme legate de supraveghere, personalul fiind insuficient.

Potrivit Cristinei Tache, de la Biroul Teritorial Ploieşti al Avocatului Poporului, la Săpoca s-a constatat supraaglomerare, dar şi că existau cazuri sociale ce puteau fi preluate de centrele de terapie ocupaţională sau căminele de bătrâni. „S-a mai constatat că se impune recompartimentarea anumitor spaţii, clădirile erau foarte vechi, într-un sistem pavilionar”, a adăugat Tache.

Raportul privind spitalele de psihiatrie mai semnalează că se practică proceduri de contenţionare a beneficiarilor neconforme cu legea. Totodată, s-a constatat că există internări nejustificat prelungite.

Deseori, cazurile de boli psihice, în special cele cronice, exced sferei medicale şi devin cazuri cu o componentă socială. Acest lucru se întâmplă şi în spitalele de psihiatrie şi măsuri de siguranţă, unde unora dintre pacienţii medico-legali li se prelungeşte internarea, deşi ar putea fi externaţi cu obligaţia de a urma tratamente în condiţii de ambulatoriu, (…) motivul fiind lipsa unui suport familial pentru bolnavul psihic ori lipsa locurilor libere în centre rezidenţiale şi locuinţe protejate”, indică raportul.

Conform acestuia, sistemul de psihiatrie şi măsuri de siguranţă nu este reglementat distinct în legislaţia din domeniul sănătăţii mintale „În majoritatea spitalelor ni s-a spus că violenţa, agresiunea de ordin verbal şi fizic la adresa personalului e ceva obişnuit”, a declarat Violeta Niculescu. Ea a menţionat că la Spitalul de psihiatrie Pădureni-Grajduri, anul trecut, au existat 244 de cazuri cu violenţă fizică sau verbală. Dintre acestea, 123 au fost cu violenţă fizică, a precizat Niculescu.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.