SRI, la ora bilanţului

Serviciul Român de Informaţii (SRI) aniversează marţi 23 de ani de existenţă. La moment aniversar, conducerea instituţiei va prezenta bilanţul pentru anul 2012.

Au participat presedintele Traian Basescu, consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala, Iulian Fota, presedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii, deputatul Georgian Pop, precum si membri ai acestei comisii, arata un comunicat al Serviciului.

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat mulţumit de activitatea Serviciului Român de Informaţii pe motiv că nu este influenţat de factorii politici.

„Sunt mulţumit de activitatea SRI. Am constatat ceea ce era de constatat şi anume că Serviciul nu este fluctuant în funcţie de majorităţile politice şi că rămâne ancorat în realizarea misiunilor lui şi în legea după care funcţionează”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la finalul prezentării bilanţului SRI.

În acelaşi context, directorul SRI, George Maior, a declarat:

„Anul 2012 a fost un an greu din perspetiva unor evenimente externe serviciului, trei rânduri de alegeri, s-au schimbat mai multe guverne (…). A fost un an de reafirmare a valorilor sale fundamentale”. Nu am fost surprinşi al nivel strategic de nicio evoluţie negativă al nivelul securităţii naţionale a României, nu a existat supriză strategică. Din punct de vedere al hărţii riscurilor de securitate aş menţiona terorismul. Facem eforturi ca acestă ameninţare să nu se petreacă pe terioriul nostru. Au existat indicii că ea creşte în 2012, am putut evita acest risc major. Mă bucur că am anticipat din punct de vedere practic problema securităţii cibenetice, ne-am confruntat cu cel puţin două atacuri majore (…)le-am putut contracara pentru a evita prejudicii majore. Este o chestiune care va rămâne o preocupare majoră (pentru SRI, n.red.)”, a mai spus directorul SRI.

„Evaziunea fiscală a fost în atenţia noastră, am lucrat bine cu Guvernul, cu ANAF. Cred că aici se poate face mult mai mult în identificarea unor ţinte majore”, a continuat Maior.

Directorul SRI şi-a încheiat declaraţia cu recomandarea de pune accentul pe informare: „statul ca să fie puternic trebuie să fie şi un stat inteligent, bazat pe informaţie, pe cunoaştere”.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat luni, 25 martie, decretul de decorare a lui George-Cristian Maior, director al Serviciului Român de Informaţii.

Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală semnificativă la protejarea valorilor democratice şi promovarea intereselor naţionale ale României, precum şi la asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept, domnul președinte Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Comandor domnului George-Cristian Maior, director al Serviciului Român de Informaţii.

Decorarea a fost făcută la propunerea președintelui României, Traian Băsescu.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.