Statele bogate (tot) nu au ajuns la finanțarea promisă pentru combaterea schimbărilor climatice

Țările bogate nu au atins obiectivele asumate declarativ, de a finanța cu 100 miliarde de dolari combaterea schimbărilor climatice în țările în curs de dezvoltare în 2019 și se estimează că vor rata ținta și pentru 2020, anunță șeful Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Mathias Cormann.

În 2009, cele mai bogate națiuni ale lumii s-au angajat să furnizeze finanțare anuală de 100 de miliarde de dolari până în 2020 pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față crizei climatice, dar acest obiectiv nu a fost atins niciodată.

Doar 79,6 miliarde de dolari au fost puse la dispoziție în 2019, ultimul an pentru care sunt disponibile date, potrivit OECD. Este o creștere de 2% față de 2018, dar departe de suma promisă.

Izbucnirea pandemiei de coronavirus în 2020 a determinat guvernele din întreaga lume să deturneze finanțarea. Doar că, fără sprijinul națiunilor bogate, statele în curs de dezvoltare nu pot face investițiile uriașe necesare pentru a reduce emisiile sau pentru a-și consolida apărarea împotriva agravării fenomenelor naturale.

Pe de altă parte, iată o consecință pe care liderii politici care sunt la adăpost în națiunile prospere cu siguranță o cunosc: milioane de oameni obligați să-și părăsească țările și casele din cauza schimbărilor climatice sunt expuși riscului de sclavie modernă și trafic de persoane în deceniile următoare, avertizează un raport realizat de cercetătorii de la Anti-Slavery International.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.