Statele europene imaginează noi metode de a opri migranții

Statele europene fac orice să oprească migranții. Se înțeleg cu agenția Frontex pentru a-i returna forțat sau caută modalități de a-i ține la distanță definitiv, în țări terțe.

Așa a decis recent Danemarca. La rândul său, ministrul austriac de Interne, Karl Nehammer, a salutat legislația daneză de a muta solicitanții de azil pe măsură ce cererea lor este procesată, considerând că este o „abordare convingătoare” pentru a face față migrației. Nehammer a adăugat că intenționează să viziteze Danemarca în perioada imediat următoare, pentru a vedea cum funcționează legea în practică.

La reuniunea miniștrilor de Interne ai UE, Nehammer a apărat și controalele la frontieră în Spațiul Schengen.

Nu putem deschide frontierele interne atât timp cât frontierele externe ale UE nu sunt complet închise”, susține oficialul, care a adăugat că UE are nevoie de un plan privind returnarea „migranților care nu au nicio șansă de a rămâne în țările lor de origine”.

Și ministrul grec al Migraţiei, Notis Mitarakis, a susţinut decizia ţării sale de a folosi „tunuri sonore” la frontiera terestră cu Turcia pentru a descuraja intrările migranţilor în Grecia, anunță AFP.

Poliţia greacă a poziţionat tunuri acustice la sud şi nord de Evros, fluviul care delimitează frontiera terestră dintre Grecia şi Turcia, o zonă prin care încearcă să treacă numeroşi migranţi care doresc să ajungă în vestul Europei.

„Cred că este un mod straniu de a vă proteja graniţele. Nu este un lucru care să fie finanţat de Comisia Europeană. Şi sper că este conform cu drepturile fundamentale, în mod cert este ceva ce trebuie clarificat”, susține comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

Întrebat despre aceste tunuri acustice la conferinţa de presă comună cu comisarul Johansson, ministrul Mitarakis a refuzat să discute „despre chestiuni operaţionale care privesc politica greacă”.

Aceste tunuri acustice, despre care activiştii pentru apărarea drepturilor omului spun că sunt periculoase, pot emite sunete de până la 162 de decibeli, în timp ce o conversaţie normală are de obicei 60 de decibeli şi un joc emite 120 de decibeli, potrivit canalului de televiziune grec Skai.

În urmă cu doar câteva zile, Comisia Euopeană a declarat că necesitatea restaurării Spațiului Schengen fără controale interne este de „o importanță capitală” și a prezentat mai multe propuneri pentru creșterea eficienței gestionării frontierelor externe ale UE.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.