Steagul de suflet al lupșenilor revenit acasă într-un weekend binecuvântat (Album foto)

În weekend-ul 10 – 12 septembrie 2021, steagul tricolor care a însoţit delegaţia comunei Lupșa la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, în 1918, steag care în prezent se află în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României, fiind clasat în categoria Tezaur, a revenit acasă … a revenit în mijlocul lupșenilor, oameni la fel de devotați acestor trei culori și purtători de cinste ai sentimentelor și luptei duse de înaintașii lor.

A fost un vis devenit realitate pentru acești moți care și-au dorit să mai vadă, măcar odată, steagul lor prețios, acasă, acolo unde s-a născut.

Pânza steagului a fost confecţionată din lână, de către femeile din Lupşa, într-o zi şi o noapte. După reîntoarcerea delegaţiei în Lupşa la 1918, steagul a fost păstrat în casa învăţătorului Sebastian Ciapa, unul dintre participanţii la Marea Adunare Naţională.

Din casa învățătorului a ajuns în biserica din comună, ca mai apoi să fie piesă centrală în Muzeul Etnografic „Pamfil Albu”, instituție amplasată într-o clădire construită în 1872, cu parterul din piatră şi etajul din lemn.

Muzeul a fost iniţiat şi organizat de învăţătorul Pamfil Albu, pornind de la o lăcruţă (penar) frumos sculptată, în 1937. (sursa Ghidul Muzeelor CIMEC).

Moș Albu, cum îl numeau mulți, a păzit cu sfințenie acest steag până când acesta și-a găsit locul în Tezaurul României, adăpostit de Muzeul Național de Istorie a României.

Jos pălăria lupșenilor care s-au zbătut și au reușit să aducă acasă, fie doar și pentru un weekend, steagul care le este în suflet, steagul care i-a călăuzit în viață pe înaintașii lor, pe cei de azi și cu nădejde, și pe cei de mâine.

 

Foto și text Mădălina Corina Diaconu

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.