Purificare în bibliotecile școlilor canadiene

În sud-vestul provinciei Ontario, Consiliul şcolar catolic Providence, care grupează 30 de şcoli, a operat o adevărată purificare în bibliotecile instituţiilor. Aproape 5.000 de volume pentru tineret au fost distruse, a aflat Radio Canada. Motivul?

„Este vorba despre un gest de reconciliere cu Primele Naţiuni şi un gest de deschidere faţă de celelalte comunităţi prezente în şcoala şi în societatea noastră”, a justificat Lyne Cossette, purtătoare de cuvânt a Consiliului şcolar, scrie La Libre.

La o așa-numită „ceremonie de purificare prin foc”, într-una din şcolile complexului, titluri excluse de pe rafturi au fost arse, în scop… educativ. Cenuşa a fost apoi folosită ca îngrăşământ pentru a planta un copac, a explicat Consiliul şcolar.

Vom îngropa cenuşa rasismului, discriminării şi stereotipurilor, în speranţa că vom creşte într-o ţară incluzivă”.

În total, 4.716 cărţi au fost retrase şi 193 sunt în prezent în evaluare. Nu au fost arse toate;  alte ceremonii similare urmau să se ţină în alte instituţii, dar pandemia de Covid-19 le-a întârziat.

Printre operele eliminate figurează benzile desenate ale lui Hergé („Tintin în America”, „Templul soarelui”), benzi desenate cu Lucky Luke sau „Astérix şi indienii”.

Toate au fost triate de Suzy Lies, care se prezintă drept o cercetătoare independentă şi co-preşedintă a Comisiei popoarelor autohtone a Partidului liberal din Canada și care crede că volumele pentru tineret dau informaţii eronate, despre autohtoni.

Autorii de benzi desenate din Quebec au reacţionat, consternaţi de acest demers. Este și cazul lui Marcel Levasseur, al cărui personaj din Laflèche a fost exclus din şcoli.

Confruntat cu polemica, Ministerul Educaţiei din Ontario a explicat de asemenea la Radio Canada că selectarea cărţilor din biblioteci este responsabilitatea fiecărui consiliu şcolar.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.