Stiați că există? Bandy sau fotbalul pe gheață…

Bandy este un sport de iarnă jucat între două echipe, asemănător cu hocheiul pe gheață, dar care are regulamentul identic cu cel al fotbalului. Este uneori numit ‘fotbalul de iarnă’.

Sportul se referea, inițial, la un joc irlandez din secolul 17 similar cu hocheiul pe iarbă. De la mijlocul secolului 20, termenul de Bandy a fost preferat pentru a evita confuzia cu hocheiul pe gheață. Sportul este cunoscut sub acest nume în multe țări, deși există câteva excepții notabile. În rusă, bandy se numește „hochei rus” sau mai frecvent „hochei cu mingea”, în timp ce hocheiul pe gheață se numește „hochei cu pucul” sau, pur și simplu, hochei.

Prima menționare a unui club de bandy, Bury Fen, a fost în Anglia în 1813. Sportul este popular în țările scandinave și în Rusia, unde peste un milion de jucători sunt înregistrați, și unde unii sportivi profesioniști au salarii anuale de până la 500.000 de dolari americani.

Federația Internațională de Bandy a fost formată în 1955. Campionatele Mondiale au loc din doi în doi ani, primul având loc în 1957.

Bandy se joacă între două echipe, fiecare având 11 jucători. Dintre aceștia unul este portar. Se joacă cu crose și cu o minge, dar numai portarul are voie să atingă mingea cu mâna. Terenul de gheață este de mărimea unui teren de fotbal, iar meciul este împărțit în două reprize a câte 45 de minute. Jucătorii încearcă să marcheze goluri prin introducerea mingii în poarta adversă. Echipa care are cele mai multe goluri la sfârșitul partidei a câștigat. Toți jucătorii folosesc patine. Jucătorii de câmp folosesc crose, dar portarul, nu. Mingea poate fi atinsă cu corpul, patinele sau crosa. Golurile pot fi marcate doar cu crosa. Niciun jucător, cu excepția portarului, nu are voie să atingă mingea cu brațele sau cu mâinile când mingea este în joc. Există ofsaid, ca și la fotbal.

Schimbul jucătorilor cu rezervele poate avea loc oricând și de mai multe ori. Un jucător care începe ca rezervă poate oricând să fie băgat pe teren (cu excepția portarului).

Acest sport mai puțin cunoscut se joacă pe un teren rectangular de mărimea unui teren de fotbal, 90-110 metri lungime și 45-65 metri lățime. La 12 m de fiecare poartă există un punct, de unde se dau penalty-urile. Terenul are pe părțile laterale panouri de 15 cm înălțime și groase de 4 cm. Panourile, care sunt din lemn, material plastic sau aluminiu, au rolul ca mingea să nu iasă prea departe de teren. Panourile se opresc la circa unu-trei metri de la colțurile terenului. Ele sunt făcute din mai multe bucăți de câte 4 m, care nu sunt fixate de gheață pentru ca să poată aluneca dacă jucătorii se lovesc de ele.

Porțile au lungimea de 3,5 m și înălțimea de 2,1 m, sunt din aluminiu sau oțel, iar plasa este din oțel sau din materiale similare.

Jocul este arbitrat de un arbitru principal și de doi arbitri secunzi. Lovirea crosei sau a patinelor adversarului, obstrucționarea jucătorului advers care nu are mingea, piedicile, ținerea, reprezintă faulturi. Nu este permisă participarea la joc fără crosă.

Încălcarea regulilor se pedepsește cu lovitură liberă, eventual lovitură de la 12 metri dacă infracțiunea a avut loc în semicercul propriu. În anumite situații jucătorul poate fi eliminat, fie pentru 5 minute (cartonaș alb), 10 minute (cartonaș albastru) sau permanent (cartonaș roșu). Pentru avertizare se folosește cartonașul galben.

Mingea are un diametru de 62,4 milimetri. Mingea, care este de obicei de culoare roșie, portocalie sau roz, este din material plastic cu un miez de plută.

Crosele sunt din lemn, material mixt sau fibră de sticlă. Lungimea este de circa 125 cm. Jucătorii folosesc patine, căști, suspensor, mănuși speciale, și își protejează coapsele, talia, genunchii, gâtul. Jucătorii care nu sunt seniori trebuie să folosească căști cu grilaj.

Campionatul Mondial de Bandy pentru bărbați s-a organizat pentru prima dată în 1957 și apoi la fiecare doi ani, începând din 1961. Din 2003 se organizează anual. În prezent, numărul record de țări participante la Campionatele Mondiale este de 14. Finlanda a câștigat campionatul mondial 2004, în Vasteras. Toate celelalte campionate au fost câștigate de către Uniunea Sovietică, Federația Rusă sau Suedia.

În februarie 2004, Suedia a câștigat primul Campionat Mondial pentru femei, găzduit de Finlanda.

Campionatul Mondial nu ar trebui să fie confundat cu anuala Cupă Mondială din Ljusdal, Suedia, care este cel mai mare turneu de hochei pentru echipe de club la nivel de elită.

Federația Internațională Bandy (FIB) avea 28 de membri în 2017. Deși Bandy a fost sport demonstrativ la Jocurile Olimpice de Iarnă din 1952 (Oslo — Norvegia) și a fost recunoscut de Comitetul Internațional Olimpic, nu a devenit încă oficial un sport olimpic. Intenții există pentru ediția din 2022.

Doar trei echipe au jucat Bandy la Jocurile Olimpice de iarnă din 1952: Finlanda, Norvegia și Suedia.

Site oficial: Federation of International Bandy

Sursa: AGERPRES

Foto: Federation of International Bandy

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.