Ne asigură confortul în timpul deplasării, dar ce știm despre ele? Șoselele și asfaltul…

Primele străzi construite de mâna omului erau pavate cu piatră și datează din anul 4000 ÎC. În sprijinul acestei afirmații vin descoperirile din Ur, actualmente pe teritoriul Irakului. În Glastonbury, Anglia, au fost, de asemenea, descoperite sub o mlaștină, câteva străzi construite din bușteni.

Constructorii de șosele din anii 1800 se bazau doar pe piatră, nisip și apă, care lega materialul, oferind astfel o suprafață compactă șoselei. John Metcalfe, de origine scoțian, a construit peste 289 km. de șosea în Yorkshire, Anglia. Sistemul de construire pe trei straturi (pietre mari, pietriș și nisip) conferea o foarte bună drenare a apei.

Primele șosele asfaltate au fost realizate de doi ingineri scoțieni, Thomas Telford și John Loudon McAdam. Telford a proiectat șoseaua pornind de la un alt principiu. El propunea ca mijlocul acesteia să fie ușor ridicat peste nivelul marginilor, ajutând astfel la un și mai bun drenaj. A îmbunătățit și metoda construcției cu pietre, analizând în prealabil mai mulți factori, cum ar fi: intensitatea traficul în zona respectivă, grosimea pietrelor, poziționarea șoselei și unghiul de înclinare. Pe de altă parte, John Loudon McAdam a proiectat șosele folosind pietre sparte simetric și acoperite cu pietriș mai ușor, pentru a crea o suprafață mai rezistentă. Proiectul lui McAdam, denumit „șoselele macadam”, a reprezentat o mare reușită în istoria construirii drumurilor.

Astăzi, 96% din șoselele pavate din Statele Unite sunt făcute din asfalt. Acesta este obținut prin procesarea țițeiului. După ce se extrage din acesta substanța pură, tot ceea ce rămâne este transformat în asfalt, folosit la pavarea străzilor. Asfaltul făcut de mâna omului conține compuși de hidrogen și carbon, cu o proporție foarte mică de nitrogen și oxigen.

Asfaltul a fost folosit pentru prima dată la pavarea străzilor în 1824, pe Champs-Élysées în Paris.

Proiectul pentru construcția șoselelor moderne din asfalt a fost realizat de emigrantul belgian, Edward de Smedt, la Universitatea Columbia din New York. Până în anul 1872, De Smedt realizase un asfalt foarte bine gradat și de o densitate maximă. Primele străzi construite cu un astfel de asfalt au fost cele din Battery Park și Fifth Avenue din New York în 1872 și Pennsylvania Avenue, din Washington D.C., în 1877.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.