„Știința pentru o societate sănătoasă”, eveniment de elită al cercetării academice românești

În perioada 21-23 septembrie 2023, a avut loc Conferința Științifică Națională de Toamnă a Academiei Oamenilor de Știință din România, a 34-a ediție.

Conferința, situată sub genericul „Știința pentru o societate sănătoasă”, a fost organizată de AOSR și de Universitatea „Ovidius” și s-a desfășurat în Campusul Universității.

Conferința a fost deschisă în data de 21 septembrie, începând cu ora 10,00 în Aula B a Universității „Ovidius”, în prezența unui public select, format din membri ai corpului academic și invitați, personalități ale științei și cercetării românești.

În cadrul Sesiunii de Deschidere, din prezidiul Conferinței, au făcut parte Prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele AOSR, prof. univ. dr. Victor Ciupină, președintele filialei Constanța a AOSR, Conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, rectorul Universității „Ovidius”, prof. univ. dr. ing. Vergil Chițac, primarul Municipiului Constanța, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și Constanței, Refi Ergun, consilier de cult la Muftiatul Cultului Musulman din România, Ieronim Iacob, preot paroh Vicar episcopal pentru Dobrogea, Ali Șenol, subprefect al Constanței.

În deschiderea evenimentului, membrii prezidiului au rostit alocuțiuni, în care au subliniat, din perspectiva propriului statut academic sau administrativ, importanța Conferinței Științifice de Toamnă a AOSR ca manifestare științifică de prestigiu a spațiului academic românesc, rolul ei de factor de polarizare a creativității și originalității din domeniile științei și cercetării, condiția de mediu de elită al comunicării științifice, dialogului de idei și transferului de cunoaștere sub semnul excelenței și competitivității.

În zilele a doua și a treia, în amfiteatrele Universității „Ovidius”, s-au desfășurat Comunicările pe secțiuni: Matematică și Știinţe Geonomice, Fizică, Științe inginerești, Știința și tehnologia informației, Biologie, Medicină, Știinţe Agricole, Medicină Veterinară și Mediu, Știinţe Economice, Juridice și Sociologice, Științe Militare, Istorie, Filosofie, Teologie și Psihologie. Au fost, în total, un număr de 173 de lucrări, comunicate în plen și pe secțiuni, care au acoperit, domenii fundamentale și de avangardă ale științei și cunoașterii.

În cadrul Conferinței Științifice de Toamnă, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, a declarat:

Conferința Științifică de Toamnă a Academiei noastre a reunit o participare consistentă, o diversitate de domenii și teme, cu lucrări complexe și interesante, bazate pe elaborate cercetări științifice. Pot să afirm că această nouă manifestare purtând sigla AOSR, o siglă devenită un adevărat brand al excelenței și performanței academice, reprezintă un succes important, fiind o nouă contribuție valoroasă a Academiei Oamenilor de Știință din România la progresul cunoașterii.

Dezvoltarea prin cunoaștere este obiectivul nostru strategic la nivel instituțional și lui i se subsumează manifestări de elită precum Conferința de la Constanța, programele și proiectele noastre de cercetare, încurajarea și susținerea tinerilor cercetători, finanțarea celor mai bune proiecte ale acestora.

În mod esențial, în definirea și situarea instituțională, rezultatele trebuie să vorbească. Având în vedere valoarea membrilor noștri și a activității lor în domeniile științei și cercetării, recunoscute prin numărul de citări și prin performanța la nivel internațional, consider, fără a fi subiectiv, că Academia Oamenilor de Știință din România are o contribuție semnificativă, de înaltă performanță, sub semnul excelenței și competitivității academice, la procesul dezvoltării educației, cercetării și științei românești și, în general, la dezvoltarea României prin cunoaștere.”

Anul acesta la secțiunea Filosofie, Teologie și Psihologie, Președinta Asociației Pentru Persoanele Vârstnice „Acad.Nicolae Cajal” – Dr. Ing. Cerasela Maria MĂCIUCĂ a participat cu lucrarea ”Prevenirea abuzului asupra persoanei vârstnice în centrele rezidențiale”.

A fost o premieră pentru secția Filosofie, psihologie, teologie și jurnalism, să vin cu o lucrare din domeniul asistenței sociale. Asistența socială la un moment dat era o ramură nou intrată în societatea românească, doar că după aproape 32 de ani, nu o mai putem numi la început de drum și ne dăm seama că suntem din ce în ce mai copleșiți de toate aceste probleme sociale,  nevoia de servicii sociale există din ce în ce mai mult, iar noi experții din domeniu trebuie să promovăm bunele practici în aceste servicii, să venim cu strategii și politici pe înțelesul tuturor și nu în ultimul rând să învățăm cum să prevenim anumite situații.

Am pornit de la această stare generală în conștiința colectivă, cu un impact extraordinar psihologic, unde anumite persoane au fost abuzate în centrele rezidențiale. Nu aș vrea să le numim cazuri izolate, așa cum mai aud de la colegii mei, dar nici nu aș vrea să le dăm atâta amploare încât să credem că centrele rezidențiale sunt niște ”auschwitz-uri” .

Tocmai de aceea, în luna noiembrie vom organiza a doua ediție a conferinței naționale a serviciilor de îngrijire pe termen lung, intitulată  NE PASĂ DE SENIORII ROMANIEI – PROMOVAREA DE BUNE PRACTICI ÎN CENTRELE REZIDENȚIALE.

Să respectam oamenii și să nu uităm de vârstnicii noștri, oameni care trebuie să trăiască și să îmbătrânească demni, așa cum au fost toata viața”.

Sursa: www.aosr.ro

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.