Stirea anului. Degeaba am intrat in UE – Alina Mungiu PIPPIDI

Poate vă întrebați de ce se discută creșterea cotei unice, de ce guvernul e flămînd de orice avans de la Gold sau alții ca ei indiferent că pierde pe termen lung, de ce finanțele încearcă cu disperare să impoziteze piscine și parcări. Răspunsul e acela că deficitul redus cu atîta suferință de trei guverne succesive a crescut brusc cu 0.75% sau pe acolo datorită unei corecții aplicate retrospectiv de Uniunea Europeană pentru deficienţe în sistem din 2009-2011. 

Acesta e doar un eufemism pentru incapacitatea elementară de a respecta regulile distribuției fondurilor europene și achizițiilor publice de la noi care a dus la cheltuirea în avans de către statul român a unui miliard de euro care însă nu a fost rambursat conform planului de către UE și nu va fi niciodată. Dați-mi voie să explic întîi semnificația acesti știri și apoi cui revine răspunderea.

Un miliard de euro e enorm pentru cît am absorbit noi pînă acum. Luați în considerare că fondurile structurale pentru perioada 2007-2013 sînt in valoare totala de 19 miliarde de euro, sumă pe care trebuie să o atragem pînă cel tîrziu în 2015 și că, depinde cum calculezi mai bine de zece la sută nu am absorbit pînă acum (banii de agricultură nu intră aici), ceea ce face miliardul cu pricina mai mare ca media absorbției reale pe un an. Ce înseamnă asta :

1. Că ne trezim că absorbția fondurilor europene în loc să crească, scade retrospectiv din cauză că nu sîntem rambursați lăsîndu-ne cu găuri enorme în buget și pierzînd definitiv restul necheltuit. Oricum stăm mult mai prost ca bulgarii, deci cel mai prost din UE la acest capitol.

2. Că din acest motiv s-ar putea să fim în continuare perdanți neți în relația cu UE cum fusesem cert în primii ani de după aderare, cînd plăteam la bugetul Uniunii o contribuție mai mare decît reușeam să cheltuim din fondurile dedicate nouă. De fapt nu știm cum stăm pînă cînd nu se aplică ultimele corecții, aceasta nu e cea din urmă.

3. Că am tăiat de pomană 25% din salarii la bugetari ca să reducem deficitul, lovind din greu în capacitatea de cumpărare a oamenilor, ca și în cea de a-și achita creditele, un întreg ciclu vicios care s-a întors contra economiei noastre, cînd de fapt dacă cheltuiam corect măcar fondurile europene atrase economiseam cam tot atîta, dar fără consecințe nedorite.

Cum s-a putut întîmpla așa ceva în timpul administrației Boc, lamentată azi de unii ca fiind o epocă de aur pierdută prin victoria USL? Vorbim de o perioadă cînd Traian Băsescu avea toate pîrghiile puterii, DNA era condus de Daniel Morar și guvernul de Emil Boc, un prim ministru cu o reputație de cinste mai mare ca a altora. Cu toate astea, sute de alocări au fost considerate de Comisia Europeană neregulamentare și le vom restitui din buget- oricum la sfârșitul anului 2010 absorbtia era doar 8,6%,. Este adevărat că în 2009 și PSD a fost asociat pentru cîteva luni la guvernare, și că primarii implicați sînt din toate partidele, dar răspunderea finală a controlului acestor achiziții revine guvernelor de atunci. „Nu puteam lăsa primarii să plătească pentru chestiuni făcute sau datorate sistemului de stat. Faptul că acei primari au dat drumul la o licitaţie pentru care au avut aprobare de la Agenţia Naţională de Achiziţii sau de la o structură de management a statului, nu puteam să îi imputăm acestei primării un astfel de cost”, a declarat Teodorovici.

Că nu răspunde nimeni, este evident. Dar haideți să vedem cine ar fi trebuit să răspundă și să depisteze la vreme neregulile, sau măcar să nu mai facă plăți în avans dacă exista bănuiala că de fapt cheltuim din buzunarul nostru pretinzînd că distribuim bani europeni.

1. Toți oficialii guvernamentali care au avut direct în subordine programele operaționale implicate, în cap cu dna Udrea, a cărei numire în fruntea fondurilor structurale rămâne un act de nerușinare istorică. Au fost titluri în presa străină atunci, dar în cea română părea perfect normal că ea e pusă acolo să distribuie la baroni ce e de dat ca să țină baza de putere a lui Traian Băsescu în vreme ce ținem discursuri despre statul de drept. Și azi mai auzi cîte un tupeist din tabăra lor că spune că M. Dezvoltării a avut una din cele mai bune rate de absorbție sub ea. Vedeți să scădeți corecțiile, băieți și pînă atunci mai ușor cu papagalul.

2. Toți cei care au eșuat să creeze un mecanism al angajării și promovării pe merit al celor care lucrează în zona de fonduri europene, adică prim ministrul, cabinetul său, ministerul de resort și secretariatul general al guernului (condus pe atunci de Daniela Andreescu, care se ocupa ea însăși să dirijeze fondurile spre propria ei familie), că un departament de resurse umane, deși promis Băncii Mondiale, UE și nouă nu avem și nu o să avem.

3. Toți prefecții din România sub aceste guverne, că nu cred că au intervenit vreodată să protejeze bunele proceduri privitoare la fondurile europene și în general nu mai e clar de ce îi mai plătim în România, cînd e ultima oară că ați auzit de un prefect care a oprit o ilegalitate ? În București, unde avem instanțe de judecată care suspendă proiecte ale primăriei pentru ilegalitate (sesizate de societatea civilă) prefecții și sub Boc, și sub Ponta au fost complet absenți.

4. Emil Boc și Traian Băsescu, pentru că au distrus prin politicile lor orice capacitate de control a administrației, deși știm din America Latină că asta e mai importantă pentru buna guvernare decît chiar justiția. În 2010 am publicat un raport complet pe Romania curată arătînd că la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) mai existau în corpul de control doar doi angajați presupuși a verifica fiecare activitatea a altor 803, bașca toate fondurile structurale la care la vremea aceea nu exisa nici un sistem organizat de audit (în principiu exista unul prin sondaj, dar nu se făcuse nici așa). În urma sesizărilor noastre de atunci, DGRegio a oprit plățile pe POR și a cerut o reorganizare. La Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condus de Mihai Dumitru, tehnocrat care a fost dat afară și retrimis la Comisia Europeană, se făcuseră 160 de controale în cele 12 luni precedente, la MDRTdoar 7 (de către cei doi angajați). Nici o măsură luată în urma lor. Asta era situația în 2010. Bineînțeles, nici vorbă să existe vreo răspundere patrimonială a celor care fură sau sub care se fură pe capete, deși legea ar permite.

Acesta e trecutul nostru real, de pe vemea cînd luam rapoarte MCV pozitive, dar țara asta era, incapacitate generală de a distribui corect și conform procedurilor fondurile europene indispensabila nouă. Un miliard de euro fonduri europene poate duce la o creștere economică de jumătate de punct, e diferența dintre succes și recesiune pe anii ăștia. Noi pierdem anual mai mult din cauza corupției, incompetenței și iresponsabilității politice și administrative. Cine e ultimul oficial dat afară că nu reușește să absoarbă fonduri europene ? Ați auzit de vreunul la telejurnal ?

Cele de mai sus sînt, desigur, o formidabilă scuză pentru domnii Teodorovici, Voinea și Ponta pe care nu mă îndoiesc că o vor folosi din plin după ce se prind și consultanții lor de mîine despre ce e vorba. Dar dacă e bine istoria să fie clară și conturile încheiate, să ne lămurim un pic dacă prezentul e mai bun decît trecutul. Știu că Victor Ponta a spus că va crește controalele și că nu va mai lăsa doar DLAF (care practic lucrează pentru OLAF, watchdogul european) să se ocupe de asta, dar s-a întîmplat așa ceva ? Auzim de vreo problemă oprită în fază incipientă, din cauză că procedurile sînt depistate ca nefiind corecte (nu e greu, noi facem asta în societatea civilă tot timpul), sau tot doar cînd DNA ajunge pe acolo, deci după ce s-a furat și s-a făcut după fapt o reclamație? Administrația trebuie să fie în stare să prevină 90% din probleme iar DNA să se ocupe de restul de 10%, altfel te trezești că ai un DNA lucrînd din plin și o țară sistematic coruptă. De asta boborul, care e perceptiv (două treimi din el, mai exact, cf Eurobarometru), a zis că sub Băsescu a crescut corupția în loc să scadă.

Nu numai că nu am dovezi că sub guvernul Ponta ar fi crescut semnificativ capacitatea de control pe toate nivelele (prefecți, corpuri de control, audituri independente, Curtea de conturi) dincolo de primul elan de a-i controla pe cei dinainte, dar opoziția pe care o face România la procurorul european în materie de fonduri europene e penibilă. Cu ce deranjează pe guvernul de la București dacă specializăm niște procurori pe fonduri europene și se alătură corpului de elită european ? A, că  decide dna Reding cînd trimitem în judecată și nu dl. Nițu? Nu va decide ea (se schimbă Comisia, nici nu știm dacă va mai fi ea la DG Justice), ci un profesionist pus acolo (nu va fi Monica Macovei, vă stresați degeaba). E mult mai bine decizia să fie luată de un străin înafara jocului politic. Ce impresie credeți că face cînd noi, care stăm cel mai prost la acest capitol, nu ne alăturăm celor care vor procuror european ? De ce credeți că ni se aplică corecții așa de dure, că lăsăm impresia că sîntem hoți și rău intenționați chiar mai rău decît sîntem de fapt ! Aici vine și decontul turnatului în străinătate, care nu poate fi limitat în a lovi în cineva (de ex pentru idioțenia cu ”lovitura de stat”) ci lovește în voi toți (corecția s-a aplicat anilor dinainte de ”lovitura de stat”).

Cel mai grav lucru însă este crearea unei administrații ineficiente și iresponsabile. Nimeni nu răspunde niciodată, și nici nu prea are de ce, dat fiind că lumea vine și pleacă cu alegerile (nu cei mai corupți, aceia se mută de la unii la alții). Vina și meritul sînt pur politice și nu au nici o legătură cu ce faci, ci doar cu cine ești. Acest sistem a fost dus pe culmi sub conducerea luminată a lui Traian Băsescu, și e azi continuat cu modificări minime. Ba chiar ne pregătim de o mare reformă administrativă care va descentraliza iresponsabilitatea, ducînd-o la toate nivelele. Nici o vorbă despre controale pe orizontală și instanțe de verificare în marele proiect de lege Dragnea. Ne pregătim să dăm o lovitură a ce a mai rămas din eficiență fără însă să atentăm cu nimic la ireponsabilitate- asta e sfîntă și prețuită de toate guvernele.

Nu uitați, dragi comentatori, în acest răstimp să discutați pe larg subiecte de mare importanță pentru țară, ca luneta lui Dănilă Barbu, orele de somn ale lui Crin Antonescu și victoria în Nord-Vestul pedelist a lui Cătălin Predoiu. A, și cînd vine viitorul cutremur. Că pămîntul vă fuge de sub picioare în fiecare zi de ceva ani nu băgați de seamă și căutați pe spionii infiltrați ai Rusiei cînd cel mai mare serviciu e făcut Rusiei de asemenea conduceri care țin țara slabă și săracă în timp ce țin discursuri sforăitoare despre independența ei.

PS. Sînt în țară de vineri pînă luni presupunînd că are vreunul curaj să discute cu mine în direct și la o oră de vîrf. De exemplu, despre introducerea răspunderii patrimoniale în materia fondurilor europene.

romaniacurata.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.