Strategia Ministerului Sănătăţii pentru perioada 2014 – 2020

Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a declarat miercuri, cu prilejul dezbaterii strategiei Ministerului Sănătăţii pentru perioada 2014 – 2020, că este necesară o stabilitate a acesteia, şi şi-a exprimat speranţa ca ea să fie continuată şi de guvernele viitoare.

,,Echipele guvernamentale se schimbă oriunde în lume.Un asemenea document strategic ar trebui continuat fără abateri, ci cu ajustări sectoriale, în funcţie de priorităţile guvernului respectiv. Sper ca echipa viitoare să-l continue,, a spus secretarul de stat.

„Ministerul Sănătăţii promovează creşterea copilului în mediul sănătos, promovează ca sarcina să fie dusă la bun sfârşit, dar, pe de altă parte, nu intervine în dreptul fundamental pe care familia sau femeia il are referitor la ce anume trebuie să facă cu corpul ei. Nu discriminăm pe absolut nimeni şi încercăm să informăm cât mai corect cetăţeanul referitor la drepturi, dar şi la responsabilităţi. Planificarea familială este extrem de importantă, este un drept câştigat şi cred că Ministerul Sănătăţii, împreună cu ONG-urile, trebuie să sprijine cetăţenii la informare şi mijloace pentru planificarea familială. Pacienţii au drepturi egale şi copilul nenăscut are şi el asemenea drepturi. Există situaţii în care trebuie salvată viaţa mamei (…) Mortalitatea maternă a scăzut constant şi se are în vedere îmbunătăţirea situaţiei”, a afirmat Adrian Pană.

În opinia sa, noţiunea privind sterilizarea reprezintă „ceva monstruos”.

Pană a susţinut că trebuie păstrat echilibrul între drepturile şi obligaţiile pacientului, iar copiii are trebui să fie educaţi pentru a avea o viaţă sănătoasă nu numai de sistemul de sănătate, ci şi în şcoală şi în familie, pentru a evita un comportament la risc.

„Ne dorim ca toată partea de prevenţie primară să fie integrată în structurile de sănătate publică. Susţinem şi vrem să promovăm sănătatea educaţională. Ne dorim să creăm un mecanism predictibil, transparent”, a mai spus Pană.

În cadrul dezbaterii, prof. dr. Radu Negoescu, de la Institutul de Sănătate Publică a făcut referiri la utilitatea inginerilor medicali, care, în alte părţi, sunt prezenţi în unităţile sanitare în proporţie de 1 la 4-5 cadre medicale. El a adăugat că 10% din noile posturi ar trebui să fie ocupate de aceştia.

Dr. Negoescu a semnalat că în strategie nu sunt referiri la tehnca medicală, ci la sănătatea publică.

Secretarul de stat a precizat, referitor la acest aspect, că ele se vor regăsi, dar într-o altă abordare.

Adrian Pană a puctat că va fi redefinit rolul direcţiilor de sănătate publică, iar privitor la sănătatea ocupaţională a menţionat că va fi dezvoltată.

,, E vorba de o regândire a acesteia, împreună cu medicii de medicina muncii, Ministerul Muncii şi alţi factori implicaţi ,,

Cornelia STANCIU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.