Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Strategie UE privind șomajul în rândul tinerilor

Publicat: joi, 20 iunie 2013

Miercuri, 19 iunie, Comisia a adoptat o comunicare privind șomajul în rândul tinerilor. Comunicarea  face parte din contribuția Comisiei la Consiliul European din perioada 27-28 iunie, cu ocazia căruia președintele Barroso va îndemna statele membre să impulsioneze din nou rezolvarea a două probleme presante: șomajul în rândul tinerilor și lipsa finanțării în economie, în special pentru IMM-uri.

Comunicarea definește măsurile care trebuie luate urgent pentru a veni în ajutorul tinerilor care doresc sa muncească, să își continue educația sau să beneficieze de formare profesională. Măsurile propuse au la bază posibilele soluții practice prezentate deja de Comisie, cum ar fi garanția pentru tineret (a se consulta IP/12/1311). De exemplu, în cadrul inițiativei privind încadrarea tinerilor în muncă în valoare de 6 miliarde de euro pot fi alocate anticipat fonduri garanției pentru tineret a UE. Fondul social european sprijină deja semnificativ politicile respective în statele membre, o cotă minimă importantă a FSE putând fi asigurată în cadrul fondurilor structurale la nivel general pentru perioada 2014-2020. De asemenea, este foarte important ca statele membre să accelereze selectarea proiectelor pentru ambele fonduri.
Șomajul a atins niveluri record în UE și în zona euro: 11%, respectiv 12,2% (în luna aprilie 2013). Tinerii sub 25 de ani sunt de peste două ori mai expuși riscului de a nu-și găsi un loc de muncă decât restul populației de vârstă activă și, în unele țări – inclusiv Grecia și Spania -, peste jumătate din persoanele sub 25 de ani de pe piața muncii sunt șomere.

Comisia a propus deja o serie de măsuri pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor:
• În luna ianuarie 2012, au fost înființate 8 echipe de acțiune pentru încadrarea tinerilor în muncă în statele membre în care rata șomajului în rândul tinerilor depășea 30%, scopul fiind acela de a dirija fondurile UE disponibile către tineri și IMM-uri.
• În luna noiembrie 2012, Comisia a propus dezvoltarea rețelei EURES și a portalului paneuropean de mobilitate în muncă într-un instrument transfrontalier complet de recrutare și plasament. Propunerea a venit după încheierea primelor contracte prin EURES pentru a ajuta tinerii să găsească și să ocupe noi locuri de muncă în alte state membre ale UE.
• În luna decembrie 2012, în cadrul pachetului de măsuri privind încadrarea în muncă a tinerilor, Comisia a propus o garanție pentru tineret, conform căreia toți tinerii sub 25 de ani trebuie să primească o ofertă de muncă, de ucenicie, de continuare a studiilor sau de formare profesională în decurs de patru luni de la încheierea studiilor sau pierderea locului de muncă. Statele membre ale UE au convenit asupra acestui pachet de măsuri în februarie 2013.
• În cadrul negocierilor privind bugetul pe următorii șapte ani, Comisia a făcut mari eforturi pentru a garanta alocarea a 6 miliarde de euro inițiativei privind încadrarea tinerilor în muncă, care ar trebui să fie utilizate pentru finanțarea garanțiilor pentru tineret naționale.
• Fondul social european reprezintă deja o sursă importantă de finanțare pentru măsurile de sprijin în sensul încadrării tinerilor în muncă, din acesta fiind alocate anual câte 10 miliarde de euro în perioada 2007-2013.
• Recomandările specifice fiecărei țări prezentate de Comisie subliniază cele mai importante reforme pe care statele membre trebuie să le aplice asupra sistemelor lor educaționale, pieței muncii și sistemelor de impozitare și prestații pentru a ajuta cetățenii să își găsească un loc de muncă.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=8042

Publicat de la data iun. 20 2013. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

7 decembrie 2019, 20:14
 

N
Parţial noros
1°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 2°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:38
Apus: 16:36
Prognoza 8 decembrie 2019
Zi
 

SV
Predominant însorit
7°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VNV
Parţial noros
-2°C
Vânt: 0 km/h VNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 07-12-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 12:00 si 15:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani;Județul Galaţi;Județul Vrancea: zona joasă;Județul Vaslui; Se vor semnala : local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m

Loto

Horoscop

  • 247.033 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team