Stresul te ucide incet dar sigur! Afla 50 de moduri in care te afecteaza!

Nu incetez sa avertizez oamenii cu privire la raul pe care si-l fac atunci cand se streseaza. Imi doresc atat de mult ca oamenii sa constientizeze cat rau isi fac atunci cand aleg sa se supere, sa se enerveze, sa le fie teama, sa intre in depresie sau sa traiasca cu un sentiment vesnic de vinovatie sau nemultumire!

Stresul te ucide! Stresul iti roade organismul! Stresul iti afecteaza calitatea vietii!

Cu cativa ani in urma lucram pentru o institutie a statului. Eram psiholog clinician si specializata pe tulburari emotionale si comportamentale. Deci, stiam cum se controleaza stresul. In teorie, cel putin. Facusem pana in acel moment mari transformari la personalitatea mea. Invatasem sa accept oamenii asa cum sunt, fara sa-i judec, invatasem sa accept ca gresesc, invatasem sa nu ma mai enervez asa repede si atat de des, etc.

Lucram de dimineata de la 7.30 pana la 16. Un timp a fost ok. De obicei, ma implic in ceea ce aleg sa fac si sunt capabila sa ma automotivez. A functionat. O perioada. La un moment dat, am inceput sa ma trezesc tot mai greu, sa intarzii la servici si sa fiu moarta de obosita cand ma intorceam acasa. Cand intram pe usamancam si ma bagam in pat. La ora 17! Nu dormeam, insa stateam in pat. Muncisem, doar. Nu mai faceam sport, nu mai ieseam.

Nu dupa mult timp am inceput sa observ ca incepusem sa repezesc oamenii. Se miscau prea incet pentru mine, nu mai aveam rabdare cu sistemul care, conform parerilor mele, TREBUIA sa se schimbe iar eu, in desteptaciunea mea, credeam ca am solutiile.

Insa eu nu eram stresata! Cum poate o persoana specializata pe managementul stresului sa fie stresata? E o contradictie. Cum poate un croitor sa aiba haine rupte? Cum poate un medic sa fie bolnav?

In doze mici, stresul ne ajuta sa stam focusati, sa fim energici si alerti. Cand, insa, nivelul de stres este prea ridicat, acesta ne poate distruge sanatatea, dispozitia, productivitatea, relatiile cu ceilalti si calitatea vietii.

Stresul in cifre

75% dintre adulti admit ca au experimentat un nivel de stres mediu – ridicat in ultima luna.

In 2020 depresia va fi a doua cauza de mortalitate dupa bolile cardiovasculare (in prezent ocupa locul 4)

Depresia afecteaza 1 persoana din 5

1 din 75 de persoane experimenteaza un atac de panica.

1 din 4 persoane au o tulburare de anxietate (teama) – incepand de la teama de moarte, boala, de a vorbi in public pana la teama de orice.

80% din persoane spun ca sunt stresati la locul de munca si mai mult de jumatate adimit ca ar fi nevoie sa faca ceva cu privire la stres.

42% spun ca colegii lor ar nevoie de ajutor cu privire la stres.

50% din tulburarile mintale incep inainte de varsta de 14 ani

Aproximativ 20% din copii si adolescenti au probleme sau tulburari emotionale

800 000 de persoane se sinucid in fiecare an in lume. 50% din acestia au varste cuprinse intre 15-44 ani

12% admit ca au probleme in a-si controla furia

32% recunosc ca au cel putin un prieten care are probleme cu furia

20% declara ca au renuntat la o relatie datorita furiei si violentei partenerului

80% din persoanele afectate de depresie sufera si de o tulburare de anxietate

Continuarea pe top-psy.ro

Simona CIFF

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.