Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Strungăreața – de ce apare și cum o putem trata

Publicat: joi, 29 noiembrie 2018

 

Strungăreața, denumită în termeni medicali diastemă, poate fi pentru unele persoane deranjantă, în timp ce pentru altele reprezintă un semn distinctiv la care țin, pentru că este o caracteristică de familie și le conferă un aer aparte, făcând parte din farmecul lor personal. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că această problemă apare mai frecvent la copii decât la adulți, iar dacă este deranjantă, ea poate fi tratată indiferent de vârsta pacientului.

Strungăreața (diastema mediană) reprezintă un spațiu mai mare de 0,5 mm între cei doi dinți frontali. Deși primul impact este cel estetic, acest gol dentar fiind vizibil atunci când vorbim sau zambim, diastema poate afecta, de asemenea, și vorbirea – în special pronunțarea literelor „s” și „t”.

„Copiii sunt cei mai frecvent afectați de diastemă, însă de multe ori în cazul lor problema este temporară și ar trebui să se corecteze după ce dinții încep să cadă. La adulți însă, diastema este cel mai adesea permanentă și va necesita tratament pentru a elimina spațierea dintre dinți”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

“Cea mai frecventă cauză a strungăreței este nepotrivirea dintre dimensiunea maxilarului și cea a dinților: fie dimensiunea maxilarului este prea mare pentru dinți, fie dinții sunt prea mici pentru maxilar”, completează doamna doctor ortodont.

În afară de o discrepanță de dimensionare, există încă o serie de motive din cauza cărora se pot forma lacune sau spații între dinți la cei mici:

 1. Diastema tranzitorie

Diastema tranzitorie este întâlnită la copii și reprezintă o etapă temporară, când cei doi incisivi centrali ai micuțului ies prea îndepărtați. După erupția dinților vecini, însă, spațiul se închide de la sine, prin presiunile exercitate de aceștia pentru a-și face loc pe arcadă.

 1. Respirația orală sau sugerea degetului

Ambele obiceiuri pot avea ca rezultat  împingerea dinților în față, pe un arc de cerc mai mare și implicit apariția unui spațierilor dentare.

“Aceasta este o situație în care se recomandă cât mai devreme posibil tratamentul cu aparat dentar, deoarece la o vârstă fragedă maxilarele sunt mai maleabile. La adult o astfel de situație poate produce parodontoza și este mult mai greu de tratat”, atenționează doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

 1. Diastema vera

Diastema vera  este produsă de frenul buzei superioare gros și jos inserat, un țesut fibros care vine de la buza superioară și pătrunde între dinți.

“În astfel de cazuri accest fren trebuie secționat printr-o mică incizie, extrem de simplă, efectuată cu anestezie locală. Vindecarea va avea loc foarte repede, deoarece acel țesut fibros acționează ca o pernă elastică, ce împiedică alinierea dinților chiar și cu aparat dentar sau produce ulterior recidivă”, explică specialistul ortodont.

 1. Dinți prea mici și maxilare prea mari

Când copilul moștenește maxilarul de la un părinte și dinții de la celălalt, apar spațieri dentare între mai muți dinți, nu numai între cei doi incisivi centrali. Acest tip de microdonție se poate trata numai cu aparat dentar fix (bracketuri), nu și cu aparat dentar mobil.

 1. Anodoție (lipsa unor dinți din naștere)

Când incisivul lateral lipsește, între caninii superiori vor apărea spațieri dentare, rezultate din excesul de spațiu produs de absența unuia sau a doi dinți din față. “În această situație există două variante de tratament ortodontic fix: fie se deplasează caninii lângă incisivii centrali și se șlefuiește vârful lor pentru a arată ca niște incisivi laterali, fie se apropie incisivii centrali și se mărește spațiul pentru dinții lipsa, pentru a încăpea ulterior (după 18 ani) un implant dentar”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

În cazul adulților, pe lângă situațiile din copilărie lăsate netratate, mai există două cauze importante care pot favoriza apariția strungăreței:

 1. Parodontoza

Când gingia și osul se retrag, implantarea dinților în os scade, iar dinții încep să migreze, își fac apariția cu ușurință spațierile dentare. Tratamentul parodontal trebuie combinat cu tratamentul ortodontic pentru readucerea dinților în poziție normală.

 1. Extracții dentare

Dacă dinții extrași nu sunt înlocuiți vreme îndelungată cu implanturi sau lucrări dentare, dinții vecini migrează spre locul rămas liber și astfel poate apărea strungăreață. Aparatul dentar are rolul de a închide diastema, dar și de a corecta poziția dinților, deoarece dinții înclinați nu primesc forțele în axul lor normal și pot favoriza retracția gingivală și parodontoza.

Așadar, există mai multe posibile cauze ale apariției strungăreței și chiar dacă această problemă nu este deranjantă din perspectiva estetică, ea ar putea însemna, de asemenea, că mușcătura nu funcționează corect, ceea ce poate cauza noi probleme dentare: dinți ciobiți, carii etc.

Ana ȘTEFAN

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=106544

Publicat de la data nov. 29 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, SĂNĂTATE, Social.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

21 martie 2019, 20:52
 

V
Parţial noros
9°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 9°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 61%
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:18
Apus: 18:28
Prognoza 22 martie 2019
Zi
 

SSE
Înnourat
18°C
Vânt: 4 km/h SSE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

N
Nori intermitenti
6°C
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-03-2019 Ora : 8 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 08:00 si 11:00 In zona : Județul Mureş: zona joasă; Se vor semnala : ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m

Loto

Horoscop

 • 195.975 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team