Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Studenții ANOSR nemulțumiți: Tinerii din România, trimiși la coada vacii!

Publicat: miercuri, 07 august 2013

În jur de 200 de reprezentanți ai studenților din organizațiile studențești din întreaga țară își vor manifesta nemulțumirea miercuri, la Timișoara, față de finanțarea necorespunzătoare a educației!

Pentru a trage un semnal de alarmă față de consecințele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educație, studenții vor afișa mesaje și se vor plimba, alături de o vacă, pe străzile orașului. Ei amintesc, de asemenea, de asumările făcute la nivel internațional de România, de prevederea Legii Educației Naționale prin care se stipulează acordarea unui procent de 6% din PIB pentru educație și de promisiunea făcută de partidele politice în acest sens, prin Pactul Național pentru Educație.

Printre nemulțumirile studenților se numără:
– Creșterea taxelor de studiu și a taxelor de cămin! În 50% dintre universitățile incluse într-o analiză recentă ANOSR, taxele de studiu au crescut în ultimii doi ani datorită scăderii investiției statutului.
– Bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea! Valoarea cheltuielilor minime de cazare și masă, estimată de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior – CNFIS, este de 566 lei. În ciuda acestui fapt, valoarea medie estimată a burselor sociale la nivel național este de 214 lei.
– Jumătate dintre studenții din România abandonează facultatea! Cele 2 motive mari care îi determină pe studenți să renunțe la facultate sunt fie alegerea neinformată/greșită a facultății, fie lipsa resurselor financiare pentru a o urma și finaliza cu succes.

Aceste concluzii privind care sunt nevoile studenților din România s-au dezbatut în cadrul workshop-urilor paralele desfășurate alături de experți în politici educaționale, în primele 3 zile ale Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR), care se desfășoară în această perioadă la Timișoara. Studenții au discutat aici despre responsabilitatea guvernanților și a tuturor celorlalți actori pentru creșterea finanțării educației.

„În România, promisiunile partidelor politice, prevederile legii și asumările internaționale se încalcă fără reținere în ceea ce privește finanțarea publică a educației. Deja simțim consecințele acestui fapt și vedem problemele grave de calitate din sistem. Vedem, de asemenea, și cum deosebit de mulți studenți nu ajung sau renunță la facultate din cauză că nu au suficienți bani pentru a-și termina studiile. Dacă aceste probleme nu se vor rezolva, nu vom putea evolua niciodată ca stat. Este crucial ca educația să fie tratată ca prioritate națională de către decidenți, să existe o responsabilitate reală față de acest domeniu. Unul dintre cei mai buni indicatori ai responsabilității cu care aceștia tratează educația îl reprezintă respectarea legii, adică acordarea procentului de 6% din PIB pentru educație prevăzut în Legea Educației Naționale.” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=11930

Publicat de la data aug. 7 2013. Categorii ȘTIINȚĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

20 octombrie 2019, 11:05
 

N
Ceaţă
12°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 14°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:36
Apus: 18:24
Prognoza 21 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Predominant însorit
24°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Senin
10°C
Vânt: 0 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 234.872 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team