Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Studiu: Contrabanda cu ţigarete a scăzut la sub 13%

Publicat: joi, 27 iunie 2013

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în mai 2013 până la 12,6%, faţa de 13,1% in martie, conform datelor companiei de cercetare Novel. În ultimul an si jumatate, contrabanda cu tigarete s-a mentinut În jurul a 13%.

„Pentru luna mai, notam o tendinta de scadere in majoritatea zonelor (cea mai pronuntata fiind in Bucuresti, de 2 pp). Cele mai afectate regiuni de comertul ilicit raman si in luna mai regiunile Vest (28,8%), Nord-Est (23,5%) si Nord-Vest (19,8%). Duty Free continua trendul ascendent din ultimele luni si ramane principala sursa a comertului ilicit (33,8%). Produsele cu timbru de Ucraina si Moldova inregistreaza o evolutie relativ constanta in mai, furnizand 26,6%, respectiv 24,9% din piata neagra a tigaretelor. Serbia continua tendinta de scadere, pana la 10,7%, comparativ cu 12,8% in luna martie”, a declarat Marian Marcu, Directorul companiei de cercetare Novel Research.

„Este vorba despre o scadere a contrabandei cu 0,5 puncte procentuale, sub pragul psihologic de 13%. De remarcat diminuarea fluxului de produse provenite din Serbia- de la peste 23% in 2012, la circa 10% in mai 2013. Reducerea se datoreaza operatiunilor speciale declansate in martie de Autoritatea Nationala a Vamilor, dar si eforturilor sustinute ale Politiei de Frontiera, care desfasoara, cu sprijinul JTI, in sapte judete din sud-vestul si vestul tarii, o campanie de educare a cetatenilor cu privire la efectele economice si sociale negative ale contrabandei. Eforturile Politiei si ale lucratorilor vamali trebuie sustinute de o politica fiscala coerenta si de un cadru de reglementare corespunzator” a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

„Asa cum am precizat in mai multe randuri, un punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda reprezinta incasari suplimentare la bugetul de stat de 40 de milioane de euro. In ultimii doi ani si jumatate, autoritatile au actionat in mod concertat si unitar, pentru combaterea comertului ilicit cu tigarete. Tutunul este, si pe buna dreptate, un domeniu in care exista o strategie nationala multianuala privind lupta impotriva comertului ilicit. Cu cei 2.000 de km de granita cu tari care nu sunt membre UE, Romania este intr-o pozitie dificila, iar misiunea de a proteja interesul national de lupta impotriva contrabandei se suprapune cu aceea de a proteja interesul comunitatii europene in fata aceluiasi fenomen”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

„Este demn de remarcat ca piata neagra se apropie din ce in ce mai mult de nivelul european de 10-11%. Eforturile autoritatilor de combatere a comertului ilicit au avut rezultatele scontate si sunt de apreciat. Pentru a mentine contrabanda pe actualul trend descrescator este nevoie ca limitarea comertului ilicit sa ramana o prioritate, eforturile de combatere a pietei negre sa continue la fel de eficient ca pana acum, iar legislatia sa fie in continuare imbunatatita. In acelasi timp, companiile din industria tutunului vor sprijini institutiile competente in combaterea comertului ilicit, prin expertiza la nivel global si parteneriatele incheiate si, de asemenea, vor contribui la cresterea gradului de constientizare de catre societate a aspectelor profund negative ale contrabandei: criminalitatea organizata, pierderile la bugetul de stat, siguranta produselor”, a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria.

In vederea reducerii pietei negre este necesara reglementarea mai clara a infractiunilor de contrabanda si evaziune fiscala; calificarea infractiunilor in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria si Bulgaria; atribuirea unor competente specifice politiei locale si jandarmeriei; reluarea scanarii tuturor mijloacelor de transport in punctele de trecere a frontierei. In acelasi timp, sumele primite de statul roman ca urmare a acordurilor semnate de marii producatori de tutun cu Comisia Europeana sa fie alocate explicit pentru combaterea traficului ilicit cu tigarete, precum si instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in domeniu.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. Anul trecut, producatorii de tigarete au platit la bugetul de stat peste 3 miliarde euro, reprezentand accize si taxe. Suma inseamna circa 2,7% din PIB si o contributie la veniturile bugetare de aproximativ 10%.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=8446

Publicat de la data iun. 27 2013. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

26 august 2019, 13:41
 

NE
Soare
31°C
14 km/h
Perceput de temperatură: 32°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 39%
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 5
Răsarit: 6:31
Apus: 20:04
Prognoza 27 august 2019
Zi
 

ENE
Predominant însorit
33°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
Noapte
 

ENE
Senin
17°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 26-08-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 12:25 si 13:25 In zona : Județul Caraş-Severin: Reșița, Bocșa, Oravița, Anina, Berzovia, Carașova, Lupac, Măureni, Răcășdia, Grădinari, Sasca Montană, Dognecea, Doclin, Forotic, Ramna, Vermeș, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Vărădia, Berliște, Vrani, Ciuchici, Ciudanovița, Goruia, Ocna de Fier;Județul Timiş: […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 26-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textului; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : conform textului; Mesaj : MESAJ 1ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ   COD GALBENInterval de valabilitate: 26 august, ora 14 – 26 august, ora 22Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuatăZone […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 26-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 3 Intervalul : conform textului; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : conform textului; Mesaj : MESAJ 2INFORMARE METEOROLOGICĂInterval de valabilitate: 27, 28 și 29 augustFenomene vizate: disconfort termic și manifestări de instabilitate atmosfericăZone afectate: conform textului          În intervalul menționat, disconfortul termic va […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 26-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : conform textului; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : conform textului; Mesaj : COD GALBENInterval de valabilitate: 26 august, ora 22 – 27 august, ora 08Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuatăZone afectate: conform textului […]

Loto

Horoscop

 • 225.768 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team