Studiu Mercury Research: Un sfert dintre cei care postesc cheltuie mai mult pe mâncare

Conform unui studiu reprezentativ la nivel naţional realizat de Mercury Research referitor la obiceiul de a ţine post al romanilor, un sfert dintre românii care ţin postul Pastelui cheltuie mai mult pe mancare în această perioadă decât în mod obişnuit. Aceastş percepţie este mai ales întâlnită în randul femeilor (31%), care de obicei sunt şi responsabile de cumpărăturile din gospodarie, precum şi al locuitorilor din mediul rural (30%).

“Planificarea cumparaturilor alimentare in timpul postului poate fi mai dificila decat in perioadele obisnuite din mai multe motive. Este posibil ca intr-o gospodarie sa nu tina post toti membrii familiei, astfel se cumpara mai multe tipuri de alimente, ceea ce poate sa ridice costurile. In acelasi timp, risipa este mai mare, intrucat estimarea cantitatilor nu mai este realizata la fel de bine ca de obicei. Un alt motiv ar fi inlocuirea alimentelor obisnuite cu mancare proaspata, neprocesata, care se consuma in cantitati mai mari nefiind la fel de satioasa, si, care, de asemenea, poate duce la cheltuieli mai mari”, a declarat Andrei Canda, Client Service Director la Mercury Research

Legumele, fructele, salatele, mai consumate in aceste perioade

In timpul postului, mai mult de trei sferturi dintre cei care postesc consuma mai des decat in perioade obisnuite legume, salate sau fructe proaspete. Dulceata, gemurile, mierea, precum si conservele de legume sunt mai des consumate in aceasta perioada de mai mult de doua treimi dintre cei care tin post.  De asemenea, produsele care inlocuiesc alimentele de origine animala sunt si ele la mai mare cautare in aceasta perioada (pate vegetal, soia, cascaval vegetal).
In perioada postului, patru din zece romani care tin post gatesc acasa mai mult decat de obicei.

Sanatatea, un beneficiu al Postului apreciat in special de ardeleni si bucovineni

Un sfert dintre romanii care tin post afirma ca este un obicei benefic pentru sanatate, aceasta credinta fiind mai degraba impartasita de locuitorii din Ardeal si Bucovina (43%). De asemenea, intr-o masura mai mare decat alte categorii de varsta, persoanele trecute de 50 de ani au ca motivatie in tinerea postului si beneficiile pe care alimentatia o are asupra sanatatii (37%).

Femei vs. barbati

Postul Pastelui este tinut de 42% dintre romanii cu varsta de peste 14 ani, femeile fiind preocupate intr-o mai mare masura decat barbatii sa pastreze acest obicei. Jumatate (50%) dintre femeile din Romania tin post de Paste, iar in ceea ce ii priveste pe barbati, o treime are acest obicei. De asemenea 34% dintre femeile care postesc  reusesc sa-l tina integral, in timp ce numarul barbatilor este mai mic (18% dintre barbatii care tin post).

Mercury Research este cea mai mare companie independenta de cercetare de piata din Romania. Prezenta pe piata din Romania din anul 1994, compania ofera servicii de cercetare cantitativa si calitativa despre consumatori si despre companii adaptate  domeniilor precum: bunuri de larg consum, financiar- bancar, IT& C, media, sanatate, industria auto sau social.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.