Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

"Sturion 2020" – un program pentru salvarea unei specii simbol a Dunării

Publicat: miercuri, 17 aprilie 2013

Între 11-12 aprilie 2013 a avut loc cea de-a treia reuniune a Grupului de Acţiune pentru Conservarea Sturionilor (Danube Sturgeon Task Force). Întâlnirea, organizată la München cu sprijinul Ministerului Mediului și Sănătății Publice din Bavaria și al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) a reunit reprezentanţi guvernamentali și experţi din 9 ţări situate în bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Elveţia, Germania, România, Serbia, Slovacia, Ucraina, Ungaria).

Subiectul principal al discuțiilor l-au reprezentat definitivarea Strategiei şi a Programului Sturion 2020 pentru salvarea acestor specii şi protejarea lor atât în Dunăre cât şi în bazinul Mării Negre. Măsurile discutate vizează atât aspecte de protecţia mediului, cât şi initiative pentru dezvoltarea socio-economică a comunităţilor de pescari, grav afectate de interdicţia pescuitului la sturioni. Concluzia unanimă a participanților a fost că interzicerea pescuitului fără oferirea de alternative a fost un eșec iar singurul mod de a rezolva problema braconajului este colaborarea cu localnicii și implicarea lor în protejarea sturionilor, pescuit sustenabil și dezvoltare de activități economice alternative.
Sturion 2020 propune o abordare integrativă și multidisciplinară care va necesita colaborare şi dezvoltarea de proiecte comune cu toate cele 11 Arii Prioritare din cadrul SUERD. Programul este considerat unul de importanţă majoră în Regiunea Dunării, fiind inclus în cel mai recent raport al Comisiei Europene referitor la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (COM 2013, 181 final, Brussels, 8.4.2013).
Din partea română au participat reprezentanți ai Institutului de Biologie al Academiei Române  – București, Institutului Național Delta Dunării – Tulcea, Institutului Național pentru Cercetare și Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” – Constanța, Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă – București și Asociației ”Ivan Patzaichin – Mila 23” – București.

În Dunăre și Marea Neagră mai trăiesc 5 specii de sturioni: cegă, morun, nisetru, pătrugă și viză, toate periclitate. Mai bătrâni decât dinozaurii, cu un aspect inedit datorită scheletului cartilaginos și fără solzi acești pești călători sunt valorificați economic pentru carne, clei și icrele negre iar prezența lor reprezintă baromentrul unui ecosistem sănătos.

Grupul de Acțiune pentru Conservarea Sturionilor – http://www.dstf.eu – a fost înfiinţat în ianuarie 2012 cu sprijinul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării precum şi al Comisiei Internaţionale de Protecţie a Fluviului Dunărea (ICPDR) cu scopul de a reuni toate sinergiile existente în Bazinul Dunării și Mării Negre în vederea promovării active a protecţiei sturionilor şi prevenirii dispariţiei lor.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=4806

Publicat de la data apr. 17 2013. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

25 februarie 2020, 14:32
 

SV
Soare
13°C
18 km/h
Perceput de temperatură: 12°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 32%
Vânt: 18 km/h SV
Rafale de vânt: 18 km/h
UV-Index: 3
Răsarit: 7:01
Apus: 17:57
Prognoza 26 februarie 2020
Zi
 

SV
Înnourat
18°C
Vânt: 11 km/h SV
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

SV
Parţial înnourat cu precipitaţii
7°C
Vânt: 7 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 267.161 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team