Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

SUA au oprit finanţarea cheltuielilor de infrastructură ale României

Publicat: joi, 21 martie 2019

 

SUA au stopat, începând cu luna ianuarie a anului trecut, finanţarea Programului de susţinere a naţiunii-gazdă (HNP) în România, prin care americanii finanţează cheltuieli de infrastructură realizate de ţara noastră în beneficiul Marinei americane, arată un raport al Curţii de Conturi.

 

Instituţia arată, în document, că a constatat existenţa unor facturi neachitate în sumă de 1,913 milioane euro, ca urmare a stopării finanţării de către partea americană a Programului de susţinere a naţiunii-gazdă (HNP) în România.

 

„Astfel, în anul 2017, pentru Programul de susţinere a naţiunii-gazdă (HNP) în România a fost dat Acordul US Navy host Nation Program de a susţine implementarea proiectului şi a fost alocată suma de 3,61 milioane euro, din care au fost utilizaţi 1,938 milioane euro. Până în decembrie 2017, toate facturile transmise părţii americane au fost achitate, însă, începând cu luna ianuarie 2018, plata facturilor a fost suspendată de partenerul american”, arată raportul Curţii de Conturi.

 

Potrivit acestuia, la data auditului existau facturi în sumă de 1,913 milioane euro neachitate, din care suma de 1,394 milioane euro trebuia achitată către un operator economic, care a acţionat în instanţă Ministerul Apărării Naţionale la Tribunalul Dolj.

Curtea de Conturi arată că, la nivelul conducerii ministerului, s-au efectuat demersuri pentru a identifica posibilităţile legale pentru achitarea debitelor restante de la bugetul de stat, dar, în lipsa prevederilor bugetare, aceasta nu s-a putut realiza.

 

Curtea de Conturi recomandă ca reprezentanţii MApN să continue diligenţele în vederea reluării plăţilor de către oficialii americani în cadrul Programului de susţinere a naţiunii-gazdă (HNP) în România. „Se va analiza oportunitatea emiterii unui proiect de act normativ, prin care să fie reglementate şi situaţiile în care finanţatorul stopează plăţile”, arată instituţia.

 

Ce este Programul de susţinere a naţiunii-gazdă (HNP)

Programul Marinei SUA de susţinere a naţiunii gazdă este un program financiar pentru a sprijini efortul naţiunii gazdă privind dotarea, operarea şi mentenanţa la standarde înalte a infrastructurii, a facilităţilor şi elementelor de protecţie a forţelor, pentru a susţine misiunea trupelor forţelor Marinei Statelor Unite dislocate pe teritoriul ţării gazdă, denumit HNP.

 

Scopul acestei proceduri este de a oferi îndrumare pentru o planificare detaliată şi punere în aplicare a Programului Marinei SUA de susţinere a naţiunii gazdă (HNP), stabilind termenii şi condiţiile, furnizând procedurile şi punctele de contact (POCs), delimitând responsabilităţile părţilor de a efectua instalarea, operarea şi întreţinerea elementelor de infrastructură ce vin în sprijinul activităţilor Marinei SUA dislocate în facilităţile militare româneşti, reglementate de Subcomitetul româno-american pentru management şi operaţiuni imobiliare.

 

Lista generală a elementelor ce pot face obiectul unui proiect HNP

 

Cazare: a) încartiruiri şi locuinţe; b) spaţii administrative; c) magazii şi depozite; d) ateliere, parcuri de vehicule, parcuri de armament; e) platforme, drumuri şi de amenajare a teritoriului; f) facilităţi şi echipamente medicale normale şi de urgenţă; g) depozitare şi distribuţie a combustibilului, interoperabilitatea echipamentelor de alimentare CL; h) echipamente de stingere a incendiilor; i) utilizarea în comun a capabilităţilor; j) depozitarea armelor şi muniţiilor; k) vehicule pentru transport/echipamente de control al traficului; l) infrastructuri pentru securitate; m) poligoane de tragere; n) facilităţi şi zone de antrenament şi cursuri; o) facilităţi şi zone de recreere; p) spălătorie şi curăţătorie.

 

Întreţinere: a) facilităţi de cazare şi încartiruire; b) vehicule şi echipamente; c) amenajare a teritoriului; d) infrastructura pentru securitate; e) drumuri (inclusiv îndepărtarea zăpezii); f) facilităţile de urgenţă pentru vehiculele şi echipamentele vizitatorilor; g) evacuarea răniţilor, a vehiculelor şi echipamentelor avariate; h) principalele capacităţi de producţie de utilităţi/purificare, depozitare şi distribuţie;

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=109373

Zona comentariilor

Meteo în țară

3 iunie 2020, 15:38
 

V
Predominant înnourat
20°C
14 km/h
Perceput de temperatură: 21°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 42%
Vânt: 14 km/h V
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 3
Răsarit: 5:33
Apus: 20:55
Prognoza 4 iunie 2020
Zi
 

VSV
Parţial însorit cu precipitaţii
25°C
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

SV
Predominant senin
14°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 02-06-2020 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 02 iunie, ora 10:00 – 03 iunie, ora 08:00 Zonele afectate : conform textului Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate Mesaj : ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 02 iunie, ora 10:00 – 03 iunie, ora 08:00 […]

Loto

Horoscop

  • 300.527 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team