Ziua Internațională a Poeziei

Astăzi este Ziua Mondială a Poeziei, fiind declarată astfel de UNESCO în 1999. Scopul acestei sărbători culturale este acela de a promova și a susține citirea, scrierea, publicarea și predarea poeziei la nivelul întregii lumi. Pe lângă încântarea de a descoperi lumea și emoțiile prin intermediul metaforelor și a tuturor figurilor de stil utlilizate din plin de această formă de artă, poezia are asupra noastră numeroase efecte mai puțin cunoscute. S-a demonstrat științific faptul că citirea poeziilor ne bucură la fel de mult ca ascultatul muzicii. De asemenea, poezia stimulează regiunile creierului care au legătură cu memoria, iar acestea au fost mai active în timp ce subiecții citeau poezii decât atunci când citeau orice altceva. Tot poeziile sunt cele care ne fac să reflectăm mai mult asupra noastră, ajutându-ne uneori să „găsim calea”. Mai jos puteți citi câteva lucruri interesante despre poeți și poezii.

  • Epopeea lui Ghilgameș” este cel mai vechi poem epic (are în jur de 4000 de ani), aparține culturii sumero-babiloniene și îi este dedicată regelui Ghilgameș, despre care se spunea că este jumătate zeu, jumătate om.
  • Cel mai lung poem scris vreodată este „Mahabharata”. Are nu mai puțin de 1.800.000 de cuvinte, peste 100.000 de versuri și provine din India antică, fiind scris în sanscrită.
  • Chiar dacă nu suntem toți poeți, scrierea unei poezii are efecte uimitoare asupra vocabularului, fiind o modalitate excelentă de a-l îmbogăți. Cei care scriu poezii își mențin mintea în formă, fiind inspirați să caute și să combine cuvintele cât mai potrivit.
  • Haiku, un gen cu formă fixă, tradițional japonez, este una dintre cele mai populare forme de poezie scurtă. Haiku are doar trei versuri și 17 silabe, împărțite astfel: cinci pe primul vers, șapte pe al doilea și alte cinci pe cel de-al treilea.
  • Există chiar și o teamă irațională de poezie. Se numește metrofobie. Pe de altă parte, metromania este dorința incontrolabilă de a scrie poezii.
  • Unii cred că viitorul se poate ghici citind o parte dintr-o poezie aleasă dintr-o carte deschisă la întâmplare, iar ei sunt adepții rapsodomanției.
  • Câți poeți, atâtea stiluri! Poetul german Gottlob Burmann detesta atât de mult litera „R”, încât o evita nu doar în poeziile sale, cât și în comunicarea de zi cu zi.
  • Shakespeare, Lao-Tzu și Khalil Gibran sunt poeții ale căror opere se vând cel mai bine în întreaga lume.
  • Perseverența e cheia succesului inclusiv în poezie. E. E Cummings a dedicat primul său volum de poezii, intitulat „Nu, mulțumesc”, pe care l-a publicat singur, celor 14 edituri care l-au refuzat. Opera sa însumează, printre altele, aproximativ 2.900 de poezii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.