Suflet de oraș

   Dacă ar exista mai multe instituții de cultură care să-și în serios menirea, cum este Centrul european cultural și de tineret pentru UNESCO ”Nicolae Bălcescu” (CECTUNB) al sectorului 4 al Capitalei, cu siguranță peisajul artistic bucureștean ar fi mult mai diversificat și mai atractiv. Sala Pictură a Teatrului Național a găzduit un spectacol cu adevărat remarcabil, ce a încheiat oficial prima ediție a Festivalului Mărțișorului 2018, intitulat ”BucurEȘTI, un suflet de oraș” (conceptul: Andrei Slăvuțeanu), în care și-au dat mîna armonios muzica și pantomima.

Un proiect artistic original și spectaculos, avînd în prim-plan orchestra condusă de pianistul Marius Vernescu, despre care celebrul Quincy Jones spunea, în momentul în care îi înmîna Trofeul festivalului de jazz de la Montreux, Elveția, că este ”unul dintre cele mai mari talente de jazz ale Europei”. În palmaresul lui Marius Vernescu mai strălucesc victoria la concursul ”Niedersachsen jazz” (Germania), Marele Premiu la Festivalul internațional de jazz ”Django Reinhardt” (Italia), premiul pentru ”cea mai valoroasă performanță externă a unui muzician român” la Gala premiilor de Jazz.

De asemenea, valorosul pianist a concertat în cadrul Festivalului ”George Enescu”, precum și în Italia, Austria, Ungaria, Spania. Pe scenă, alături de el au strălucit Raluca Stoica (interpretă de jazz și teatru muzical), Gabriel Stănescu (vioară), Alex Tomaselli (chitară), Nicu Gioroiu (percuție), Cătălin Răsvan (chitară bas), Beatrice Roman Vernescu (clape), Bogdan Roman (saxofon), actrița, cîntăreața și prezentatoarea Crina Matei, actorii Alexandru Pribeagu și Alexandra Aga.

Între altele, spectacolul a inclus și fragmente din ”The Fly”, concept unic bazat pe o compoziție a lui Vernescu și pe dialogul pian-pantomimă – un duo efervescent, plin de umor și fantezie, un ”art fusion” prin care Marius Vernescu și Alexandru Pribeagu explorează creativ diverse linii de expresivitate.

Spectacolul a venit la mai puțin de o lună de la succesul concertului despre care am scris, ”Poveste din Bucureștiul de odinioară”, organizat tot de CECTUNB, în parteneriat cu Primăria sectorului 4. Primarul acestui sector, Daniel Băluță, are meritul de a fi acordat deplină încredere echipei conduse de tînăra directoare Alexandra Dobre, rezultatul fiind două concerte-eveniment.

Dacă la primul am avut cafe-concert, poezie, muzică ușoară retro și operetă, cu Valentin Albeșteanu și formația sa, actrița-cînăreață Miruna Ionescu, soprana Ramona Păun, baritonul Marius Nine, de această dată registrul s-a schimbat, numitorul comun fiind reprezentat de jazz și de melodiile nemuritoare ale Bucureștilor, cu farmecul lor inegalabil, ”montate” într-o poveste fascinantă despre un oraș cu suflet și personalitate. Un oraș în care viitorul este reprezentat, artistic vorbind, de copiii talentați, trei dintre aceste fetițe, membre ale Clubului de excelență al Fundației ”Dan Voiculescu” pentru Dezvoltarea României, încîntînd cu talentul lor pe tărîmul muzicii ușoare.

Raisandra (Ariana Raisa Andra Dinu), 10 ani, cu performanțe în Italia și Georgia, a interpretat ”De-ai fi tu salcie la mal” a lui Horia Moculescu, în timp ce celelalte două soliste au făcut apel la creații aparținînd lui Marcel Dragomir: ”Fericirea are chipul tău” (Georgiana Maria Răducanu, 10), respectiv ”E bine, bine, e foarte bine!” (Raisandra, în duet cu Sabina Tomulescu, 11, elevă la Colegiul național ”George Enescu”, unde studiază pianul, percuția și canto). Remarcabile antecedente muzicale are și solista Raluca Stoica, fosta elevă a lui Mircea Tiberian, cu care a debutat în jazz în anul 2005. A luat parte la cele mai importante manifestări de gen și a colaborat cu importanți jazz-men, din țară și de peste hotare. Proiectele cele mai rezonante în care a fost implicată includ turneul european ”PROMS Jazz & Classic” și colaborarea cu orchestra federală de jazz a tineretului din Germania, ”Bujazzo”. Este membră fondatoare a sextetului vocal ”Jazzappella”, iar în urmă cu 2 ani a creat, împreună cu chitaristul Alex Tomaselli, ”Bluesette Duo”, cu reprezentații în Norvegia și Germania.

De asemenea, talentat vocalistă a avut apariții în cîteva spectacole de mare succes ale Teatrului de operetă și de musical ”Ion Dacian”. În repertoriul ei din acest show a inclus, cîntate de sensibilitate, piesele ”Vrei să ne-ntîlnim sîmbătă seara?” de Ion Vasilescu, ”Frumos ești, București!” de Radu Șerban, ”Undeva pe-o stradă mică-n București” de Temistocle Popa, precum și standarde de jazz. Pianistul Marius Vernescu a oferit cîteva inspirate compoziții proprii (”La drum”, ”The Fly”, ”Ghiveci balcanic”, o ”Doină” în aranjament propriu), standarde de jazz și de muzică ușoară (”La vie en rose”, ”Por una cabeza”).

Autorul conceptului și al dialogurilor, Andrei Slăvuțeanu, ne-a propus cîteva gustate momente poetice, în timp ce tinerii actori Alexandru Pribeagu și Alexandra Aga s-au ”duelat” încîntător pe parcursul întregului spectacol. Un rol extrem de important l-a jucat talentat actriță și cîntăreață Crina Matei, care a fost nu numai recitatoare și moderatoare plină de farmec, dar ne-a și încîntat cu înzestrările sale vocale binecunoscute, în piesele ”Coșarul” de Nicolae Kirculescu, ”Zaraza” de Benjamin Lara și ”Fetițe dulci ca-n București” de Ion Vasilescu, aceasta din urmă într-un savuros duet cu Raluca Stoica.

Sinceri să fim, nu ne-am fi așteptat ca la un concert atît de special sala să fie arhiplină, receptivă, caldă. Alexandra Dobre merită toate felicitările pentru osîrdia cu care urmărește promovarea repertoriului românesc original și al tinerelor talente. Și ne-a mai impresionat ceva, în această perioadă cînd a devenit aproape o rușine să fii patriot, să-ți iubești țara și valorile ei: concertul a fost deschis de interpretarea, de către toți participanții, a Imnului Național al țării noastre. Jos pălăria în fața Centrului european cultural și de Tineret pentru UNESCO ”Nicolae Bălcescu” al sectorului 4!

    Octavian URSULESCU

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.