”SUFLET pentru SUFLET” – emoții, povești frumoase, zâmbete pe buze și două generații

Un gând, o idee, un proiect. De suflet.  Așa a început povestea programului ”Suflet pentru suflet”, conceput și pus în aplicare de Centrul pentru Seniori al Municipiului București, din cadrul Primăriei Capitalei,  al cărui coordonator este Alexandra Dobre. S-a vrut a fi o întâlnire între două generații, copii și pensionari, un schimb de ștachetă între prezent și viitor. Totul, gândit ca o joacă dincolo de vârstă, care a putut smulge zâmbetele oamenilor trecuți prin viață și a tinerelor vlăstare care de abia își încep aventura existenței.

Astfel,  copiii din apartamentele familiale din cadrul DGASPC Sector 3 s-au întâlnit zilele trecute cu seniorii din centrele de îngrijire ‘Sfânta Ana” şi “Floarea Speranţei”, precum şi cu seniorii din Clubul Seniorilor ‘Râmnicu Sărat”.

Cei prezenți au avut parte de  activități interactive precum ateliere de pictura și meșteșugărit popular, zâmbete și multă voie bună. Invitatul special al întâlnirii a fost actorul Siviu Biriș, cel care a antrenat atât copiii cât și seniorii într-o explorare a frumosului. Vocile copiilor pline de entuziasm au stârnit curiozitatea în rândul seniorilor, trezind în inimile acestora frumoasele amintiri ale tinereţii.

Dar ceea ce a rămas cu adevărat valoros în sufletul tuturor a fost sentimentul unic de conexiune între generaţii, schimbul de impresii, micile povestiri ale seniorilor care, dintr-o dată, au reuşit să coboare pe scara timpului şi să aducă la lumină amintiri dragi din anii lor de copilărie.

Despărţirea s-a lăsat mult aşteptată, cei mai mulţi dintre copii întrebând dacă pot să revină şi cu alte ocazii, alături de seniori.

Bucuria celor două generații  s-a exprimat în câteva cuvinte care nu putut să acopere întreaga emoție: „Consider că timpul petrecut a fost un timp rodnic, productiv, în care cu toții am avut de învățat de la cei pe care i-am întâlnit și i-am însoțit pe parcursul unei zile. Aceștia ne-au încălzit inimile cu înțelepciunea, seninătatea, bunăvoință și bucuria cu care ne-au întâmpinat. Vă multumim pentru tot ce-ați reușit sa organizați pentru noi”. Toma Dobra, 80 de ani.

Se spune că bătrânețea începe atunci când uităm să zâmbim, însă bucuria și zâmbetele pe care le-am întâlnit ne-au înseninat și ne-au îmbucurat inimile”. Stoican Gheorghe, 81 ani

Ziua de astăzi a fost extraordinară! Cel mai mult mi-a plăcut confecționarea păpușilor pentru că am învățat ceva nou. Vă mulțumesc!”  Vasile Ștefania, 15 ani.

Emoții, povești frumoase, zâmbete pe buze și două generații.

Povestea a continuat, de această dată, în sectorul 2.  Emoții, povești frumoase, zâmbete pe buze și două generații.În acest fel ar putea fi descrisă manifestarea la care au participat mai mulți copii înscriși în programul de prevenire a abandonului școlar din Complexul “Sf. Pantelimon” și seniorii de la Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice “Speranța”.

Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială sector 2, a desfășurat cel de-al doilea eveniment din cadrul proiectului ”Suflet pentru suflet”.

Invitata specială a întâlnirii a fost marea actrița a Teatrului “Ion Creangă” din București, Alexandra Halic, “vocea” binecunoscută de generații întregi de români.

Actrița Alexandrina Halic a prezentat în cadrul proiectului “Suflet pentru suflet” un moment artistic, oferind celor prezenți o întoarcere în timp, pe drumul amintirilor din copilărie. Astfel, Alexandrina Halic a reușit să le arate tuturor celor prezenți, „caracterul interactiv și extrem de jucăuș al unei povești”.

“Mi-am dorit ca pe parcursul celor câteva minute în care le-am spus povestea, să fie bucurie, relaxare și sa se simta plăcerea lecturii. Dragostea pentru cărți  este darul pe care orice adult îl poate oferi unui copil, iar eu îmi doresc ca noi, cei cu mai multă experiențe de viața, să fim printre cei care sprijină acest lucru”, a menționat marea actrița, Alexandrina Halic, în fața celor prezenți.

Prin această activitate, copiii au avut posibilitatea de a-și exersa empatia față de membrii comunității din care provin și în același timp de a învăța lucruri noi și interesante.

Directorul General al Centrului pentru Seniori al Municipiului București  le-a dăruit copiilor premii și medalii, adunând zâmbetul pe chipul fiecăruia.

Și pentru că nu am dorit să lăsăm să treacă această a doua ediție fără să-i fi luat „pulsul”, am vrut să aflăm ce ne spun participanții la acest proiect.

Astăzi am acumulat experiențe noi și am avut ce învăța de la seniori. Mulțumim tuturor pentru timpul frumos petrecut împreună”. Mihai Denisa- 10 ani

,,Mereu mă bucur când stau in preajma copiilor. Am simțit că au nevoie de comunicare, de atenție și de afecțiune. Le-am povestit despre experiențele de viața, i-am îndrumat ce să facă și i-am sfătuit să își continue școala. Ne-am bucura să se repete aceste acțiuni. Ne-au emoționat și ne-am bucurat cu prezența lor tonică . Într-un cuvânt, mai vrem astfel de vizite”. Ion Alexandrina- 85 de ani

,,La o astfel de inițiativă şi la o astfel de întâlnire nu pot spune doar: MINUNAT!”, Păduraru Dumitru-69 ani

Mi-a plăcut foarte mult astăzi pentru că a fost ceva diferit. Le mulțumesc seniorilor pentru energia lor, le mulțumesc pentru că ne-au încântat, le mulțumesc pentru că ne-au făcut ziua mai frumoasă!” Banică Ileana, 15 ani.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.