Suntem chiar așa de inconștienți încât să dăm liber la defrișarea României?

Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor a discutat miercuri anularea Ordonantei de Urgenta 51/2016, care a introdus sanctiuni usturatoare pentru taierile ilegale de padure si transportul lemnului, acestea mergand pana la confiscarea lemnului si a masinilor, dar si sanctiuni pentru personalul silvic care de multe ori este complice. Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, dupa adoptarea OUG 51/2016, taierile ilegale au fost reduse cu peste 50%, iar pretul lemnului s-a dublat, semn ca s-a diminuat cantitatea de lemn introdus ilegal pe piata. Lemnul taiat ilegal se vindea la negru la un pret mult mai mic.

La discutia de miercuri de la Comisia de Agricultura au luat parte reprezentanti de la Ministerul Apelor si Padurilor, RNP Romsilva, Federatia pentru Apararea Padurilor,  ASFOR,  Asociatia Proprietarilor de Fond Forestier, ASAS, ICAS,  Societatea Progrsul Silvic, Asociatia Proprietarilor de Paduri, Fundatia ECO Civica si  Federatia Nostra Silva, potrivit informatiilor de pe site-ul Camerei, iar in linii mari, cu cateva exceptii, s-a cerut diminuarea amenzilor, dar si eliminarea sanctiunilor impotriva personalului silvic.

De exemplu, Ciprian Pahontu, directorul Romsilva, a declarat ca Legea contraventiilor silvice, in forma actuala, trebuie revizuita deoarece este o lege impotriva personalului silvic. Acesta a declarat ca abaterile disciplinare ale personalului silvic trebuie sanctionate pe Codul Muncii si nu suplimentar, sanctiunile pe OUG 51/2016 fiind foarte mari raportat la salariul personalului silvic. Acesta spune ca din cauza acestei ordonante se constata o tendinta de parasire a sectorului silvic, a personalului de teren.Cu alte cuvinte, seful Romsilva a cerut ca silvicultorii hoti sa nu mai raspunda penal, ci sa fie sanctionati doar administrativ.

Marian Stoicescu, reprezentant al Federatiei pentru Apararea Padurilor, a declarat ca „a urmarit cu ingrijorare cum s-a procedat la elaborarea Ordonantei 51si pe langa faptul ca aceasta ordonanta nu a facut obiectul dezbaterilor, se vede clar ca este tendentioasa”.

Vezi aici inregistrarea video a sedintei.

Deputatii USR care au participat la aceasta comisie s-au opus modificarilor.

„Aceasta ordonanta de urgenta data de guvernul Ciolos a avut ca efect scaderea cu 80% a taierilor ilegale de paduri. Comisia de Agricultura a avut ca invitati reprezentanti ai Federatiei Proprietarilor de Paduri, al Sindicatului Silvicultorilor, si a fost complet debalansata in favoarea ideei de a abroga cu totul ordonanta. Miza abrogarii este revenirea la situatia de dinainte.
Am intervenit de mai multe ori si am spus ca este inacceptabil ca ONG-urile care au sustinut aceasta ordonanta sa nu fie invitate si nici unii dintre cei implicati in elaborarea ei sa nu fie ascultati.Din modul in care a decurs discutia exista un pericol real ca aceasta ordonanta sa fie anulata cu totul. Am facut apel la majoritate sa ascultam si cealalta parte si sa gasim solutii echilibrate. Am obtinut in finalul discutiei ca toate partile sa poata depune pozitii scrise si saptamana viitoare sa avem la dezbatere un reprezentant al organizatiilor care au sustinut ordonanta”, a postat deputatul Cristian Ghinea pe pagina de Facebook.

„A fost o discutie de principiu. Au fost invitate organizatii patronale, ONG-uri, ministerul, reprezentanrti ai Garzii forestiere, Academia Silvica, si toti au avut o pozitie unitara in directia dezincriminarii a lucrurilor care sunt pedepsite prin OUG 51/2016. Se doreste, cel putin asa este impresia noastra, scaderea drastica a amenzilor. Aceasta ordonanta a facut un opic de ordine in domeniu si se vrea sa se revina cu o noua lege care ar lasa multa mana libera abuzurilor. ONG-uri care au participat la crearea acestei ordonante nu au fost invitate la discutie, practic a fost doar opozitia. Domnul Ivanov, care a fost reprezentantul Garzii Forestiere, a declarat ca ar trebui sa se aplice amenzi doar in cunatum de 10% din ce este trecuta cum in lege. S-a motivat ca lucratorul silvic este stresat si nu mai vrea sa iasa pe teren”, a declarat Claudiu Prisnel, deputat USR, pentru HotNews.ro.

Munteanu Ion, presedintele Comisiei de Agricultura, a declarat ca in urma dezbaterilor va intocmi un pre-raport cu ceea ce rezulta din aceasta dezbatere, care va fi discutat si acesta, dupa care se va intocmi raportul final.

Citeste continuarea pe HotNews.ro.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.