"Surprizele" din alimente: Astăzi, "colorata" pâine cu secară Vel Pitar

 Poate multi dintre noi îsi mai amintesc demirosul si gustul inconfundabil al painii de casa din cuptorul bunicii. Acel minunat ritual de a coace o paine cu mare grija si dragoste, din cele mai bune si nealterate ingrediente autohtone… Este interesant cum intr-o tara cu o veche si valoroasa traditie in coacerea pâinii, „imitatiile de paine” din supermarket se mai pot inca vinde.
Sa analizam insa mai in amanunt ce scrie pe eticheta „Painii cu secara Vel Pitar”.
1. Faina neagra
Se obtine prin macinarea bobului de grau cu tot cu coaja, unde se pastreaza fibrele, vitaminele si mineralele. Faina neagra este dificil de conservat pe termen lung (intra in fermentatie), aluatul preparat din ea creste mai greu, si astfelse recurge des la alte „adaosuri” pentru a obtine un produs stabil, mai ales in sistemul industrial.
Din fericire pentru producator, regulile foarte lejere de listare a ingredientelor pe eticheta permite acestuia sa nu divulge „secretul” fainii negre: din ce fel de cereale este obtinuta, si daca este obtinuta in mod natural, prin macinarea bobului cu tot cu coaja sau este o faina rafinata (sau partial rafinata) care a fost ulterior „colorata”?

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.