Sute de mii de fermieri trebuie să se asocieze ca să nu-şi piardă subvenţiile

Agricultorii care au exploatatii de un hectar si cele impartite pe mai multe loturi mici vor pierde subventia pentru ca Guvernul va creste plafonul de eligibilitate la 1,5 hectare, respectiv 0,5 hectare pe lot, daca sunt separate. Fermierii ar putea evita pierderea subventiilor daca s-ar asocia.

Achim Irimescu, secretar de stat in cadrul Ministerul Agriculturii a sustinut ca ar fi ideal ca plafonul minim sa fie de cinci hectare, ca in Suedia, dar ca 1,5 hectare este un nivel mai apropiat de realitatile de la noi. In plus, oficialul a precizat ca fermierii mai trebuie si obligati sa se asocieze, iar aceasta masura cu suprafata minima este un instrument util.

„In urma unor analize serioase am ajuns la concluzia ca va trebui sa marim plafonul minim de la un hectar la 1,5 hectare la suprafetele eligibile, respectiv de la 0,3 la 0,5 hectare/lot, daca sunt separate pe loturi. Este adevarat ca 200.000 de fermieri vor pierde subventia din cauza masurii cu hectarul si 400.000 vor iesi din sistemul de plati in urma cresterii lotului minim, dar altfel nu putem sa-i obligam pe micii fermieri sa se asocieze. Va fi un an in care vor pierde subventia, apoi se vor asocia si astfel vor deveni din nou eligibili“, a explicat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, in sesiunea de deschidere a „Zilelor Agriculturii Romanesti“. (SURSA: RECOLTA.EU)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.