Tabloul de bord european privind sistemele judiciare

Comisia Europeană a prezentat un nou instrument comparativ pentru promovarea unor sisteme judiciare eficace în Uniunea Europeană și, prin urmare, pentru consolidarea creșterii economice. „Tabloul de bord european privind sistemele judiciare” va oferi date obiective, fiabile și comparabile privind funcționarea sistemelor judiciare din cele 27 de state membre ale UE.

Îmbunătățirea calității, independenței și eficienței sistemelor judiciare face deja parte din procesul de coordonare a politicilor economice ale UE din cadrul semestrului european, care vizează punerea bazelor pentru revenirea la creștere economică și crearea de locuri de muncă.

„Atractivitatea unei țări pentru atragerea investițiilor și desfășurarea de activități economice este, fără îndoială, stimulată de existența unui sistem judiciar independent și eficient”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție. „Acesta este motivul pentru care este important ca hotărârile judecătorești să fie predictibile, să fie pronunțate în timp util și să aibă caracter executoriu, precum și cel pentru care reformele judiciare naționale au devenit o importantă componentă structurală a strategiei economice a UE. Noul tabloul de bord european privind sistemele judiciare va acționa ca un sistem de avertizare timpurie, sprijinind UE și statele sale membre în eforturile acestora privind un grad sporit de eficacitate a sistemului judiciar în serviciul cetățenilor noștri și al întreprinderilor noastre.”

Olli Rehn, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisarul pentru afaceri economice și monetare și moneda euro, a declarat: „O justiție de bună calitate, independentă și eficientă este esențială pentru un mediu de afaceri favorabil creșterii. Noul tablou de bord va sprijini statele membre în consolidarea sistemelor judiciare naționale, sporind eforturile acestora de stimulare a investițiilor și de creare de locuri de muncă.”

Sistemele judiciare eficace sunt esențiale pentru creșterea economică: încrederea în respectarea pe deplin a statului de drept asigură, în mod direct, încrederea necesară pentru realizarea de investiții. În plus, având în vedere că instanțele naționale joacă un rol esențial în respectarea dreptului UE, eficacitatea sistemelor judiciare naționale este, de asemenea, fundamentală pentru punerea în aplicare efectivă a legislației UE. Prin urmare, deficiențele în cadrul sistemelor de justiție naționale nu sunt doar o problemă pentru statul membru în cauză. Acestea pot afecta, de asemenea, funcționarea pieței unice a UE și punerea în aplicare a instrumentelor UE bazate pe recunoaștere reciprocă și cooperare, precum și submina protecția la care cetățenii și întreprinderile se așteaptă cu privire la asigurarea respectării drepturilor lor care decurg din legislația UE.

Tabloul de bord din 2013 privind sistemele judiciare se concentrează asupra parametrilor unui sistem judiciar care contribuie la ameliorarea climatului de afaceri și de investiții. În special, acesta examinează indicatorii de eficiență privind cauzele civile și comerciale, care sunt relevanți pentru soluționarea litigiilor comerciale. De asemenea, tabloul de bord analizează instanțele administrative, întrucât acestea joacă un rol important în cadrul unui mediu de afaceri, de exemplu, în ceea ce privește acordarea de licențe, sau litigiile cu autoritățile fiscale sau cu organismele naționale de reglementare.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.