Țările vest-europene le-au impus noilor democrații standarde pe nici măcar ele nu le respectă!

Cum să explicăm că o putere judecătorească – care pare să doarmă de mai mulți ani într-o țară în care cultura impunității pentru cei puternici a domnit întotdeauna – se trezește brusc?

Asta e ce l-am întrebat acum câteva luni pe Sergio Moro, judecătorul brazilian care a devenit legendă pentru conducerea operației „Lava Jato”, care a dus la concedierea unui șef de stat și la multe condamnări ale politicienilor pentru corupție. Dosarul judiciar exista de ceva vreme, iar magistrații brazilieni au și salarii mari.

Nimic nu s-a schimbat între timp în Brazilia – mi-a spus – absolut nimic: nici o lege nouă, nici un truc instituțional, doar voința poporului s-ar fi schimbat. Oamenii s-au săturat.

Așteptările au fost foarte diferite de cele de acum zece ani, când corupția unui președinte, care a fost și un mare campion al justiției sociale, nu a interesat pe nimeni. Dintr-o dată, într-o zi în care a apărut un caz clar, magistrații s-au urnit.

Rolul crizei economice

Ar putea fi arestarea lui Nicolas Sarkozy momentul brazilian al Franței? La urma urmei, trebuie doar să priviți dincolo de Pirinei, unde, între iulie 2015 și septembrie 2016, au fost judecați 1387 funcționari sau aleși în baza acuzațiilor de corupție, potrivit Consiliului Justiției spaniol. Pentru ce?

Pentru faptele comise în ultimele două decenii, care s-au tărăgănat până au ajuns în punctul de la care nu mai pot fi suportate. Austeritatea în Europa a contribuit la apropierea acestui moment – ba chiar la crearea acestuia – în același mod în care criza economică mondială i-a supărat pe brazilieni și le-a stârnit așteptările de răspundere politică.

S-ar fi crezut că în Franța, unde măcar Emmanuel Macron a înțeles de mult timp că poate lupta împotriva populismului maselor doar printr-un fel de populism al clasei de mijloc, nu este nevoie de o operațiune mani pulite în stil italian (mai ales atunci când vezi că ea produce un Silvio Berlusconi).

S-ar fi crezut că alegerea lui Emmanuel Macron și a noului său partid ar fi de ajuns pentru ca vechea clasă politică să învețe lecția și să se pensioneze. S-ar fi crezut că, ulterior, politicienii ar înceta să fie mai presus de lege și vor fi supuși conflictelor de interese.

Sau măcar că ceea ce atât de mult timp a fost regulă va deveni o excepție.

Dar nu este așa de simplu. Nu toți foștii politicieni erau corupți individual – departe de ei – dar trăiau într-un mediu obișnuit de practici infamante, inclusiv finanțarea partidelor. Introducerea – încă incompletă, conform celor mai bune standarde internaționale – a regulilor privind conflictele de interese ale oficialilor aleși a venit atât de târziu, încât mulți se apără spunând că nu au făcut nimic ilegal.

Asta sugerează că trebuie să mergem și mai departe – introducerea mai multor legi și restricții, incriminarea nepotismului și creșterea incompatibilităților între diferitele funcții și așa mai departe. Dar acesta este cel mai eficient mod de urmat?

Societățile care controlează cel mai bine corupția nu au mai multe legi, ci mai puține! Nu legile formale îi împiedică pe cei puternici să se angajeze într-un comportament egoist, ci teama de opinia publică și controlul colegilor. Vă amintiți câte ore i-a luat primului ministru islandez să-și dea demisia după ce numele său a apărut în „Panama Papers”? Întregul oraș din Reykjavik se afla în piața principală, în timp ce auzeați știrile. A trebuit să plece în timp ce scria prima sa declarație, susținând că nu a comis nimic ilegal.

Sfârșitul unei epoci ipocrite

Dacă luăm doar măsuri legale împotriva politicienilor europeni pentru responsabilitatea lor în ceea ce privește finanțarea politicii în ultimele două decenii, ne putem aștepta la încă pe atâția ani de probleme.

În vreme ce magistrații culeg laurii, totuși meritul este al societății civile și al mass-media – care în Franța și Italia continuă să dezvăluie în mod preponderent corupția prin propriile investigații. Ele trebuie să fie decisive și să trimită semnalul că politicienii a căror integritate este chestionată trebuie să-și încheie cariera, permițându-ne să vorbim despre viitor și nu despre trecut.

Nu vrem să-i vedem în închisoare, ca în România, unde optsprezece miniștri au ajuns după gratii în ultimii cinci ani, cu un cost teribil de instabilitate politică teribilă. Vrem ca ei să se retragă, asta-i tot. Societatea civilă ar trebui să clarifice faptul că este inacceptabil ca elitele să-și optimizeze taxele în orice fel, în timp ce cetățenii obișnuiți plătesc din buzunar ce nu reușesc băncile. La fel cum este inacceptabil să strângă bani de campanie de la prietenii și dictatorii care au nevoie de favoruri.

Un răspuns civic mai intolerant la corupția politică este cea mai bună apărare împotriva noilor lideri care caută doar să înlocuiască vechea clasă politică și să se bucure de privilegiile sale, așa cum am văzut în Ungaria sau Grecia.

Mai bine o sancțiune civică a corupției decât o sancțiune populistă. Francezii par să fi înțeles votând pentru Emmanuel Macron.

Iar politicienii trebuie să învețe că este finalul unei epoci ipocrite, în care țările vest-europene le-au impus noilor democrații standarde pe nici măcar ele – iar Franța în mod particular – nu le respectau.

Alina Mungiu-Pippidi

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.