Terra, sub amprenta omenirii

Trăim într-o nouă eră geologică, una caracterizată de impactul pe care îl avem asupra Planetei. Sue Bowler face săpături pentru a afla ce dovezi ale existenței noastre vom lăsa în urmă.

O plimbare prin sudul Londrei, pe lângă clădirile monumentale din piatră ale complexului Westminster, monolitul de beton al Teatrului Național și zgârie-norii reci din Canary Wharf, se simte ca o recapitulare a testamentului durabil al omenirii. În cursul ultimului secol, omul a transformat suprafața Planetei.

Activitățile noastre au un impact atât de durabil, încât ele definesc o nouă eră geologică: antropocenul – era omului”. La fel ca alte ere geologice, antropocenul va fi vizibil în straturile geologice. Dar ce anume s-ar vedea în cazul în care omenirea ar dispărea brusc, iar planeta ne-ar fi examinată de un geolog extraterestru, în viitorul îndepărtat? Rămășițele orașelor și așezărilor noastre? Schimbările mai puțin tangibile din atmosferă, oceane și biosferă? Răspunsul s-ar putea să vă surprindă. „Nu toate aceste caracteristici se vor regăsi în dosarul geologic viitor”, afirmă dr. Jan Zalasiewicz, de la Universitatea Leicester.

Continuarea pe Science World Romania

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.