Tinerii lideri, soluții inovatoare pentru viitorul Europei

30 de tineri lideri din mediul de afaceri, din cel universitar și din domeniul cercetării și-au prezentat ideile ingenioase factorilor de decizie politică și conducătorilor de întreprinderi, cu ocazia Forumului anual pentru inovare organizat de Fundația Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), care a avut loc în data de 26 martie la Bruxelles.

Tinerii profesioniști, antreprenori și studenți și‑au împărtășit ideile de oportunități de afaceri în domenii diverse, de la îngrijirea medicală până la producția de energie și informații privind piața. Programul fundației EIT pentru tinerii lideri are drept scop să descopere o nouă generație de antreprenori talentați care pot stimula dezvoltarea inovării durabile în UE.

Forumul anual pentru inovare a fost deschis de către doamna Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, printre ale cărei responsabilități se numără și EIT. Doamna Vassiliou a afirmat: „Politicile s-au axat, pentru un timp mult prea îndelungat, pe ideea că investițiile în cercetare conduc la inovare. Aceasta poate fi o condiție prealabilă, dar nu este suficientă. Educația de înaltă calitate este esențială pentru valorificarea talentului care reprezintă esența inovării. Doresc să îi felicit pe acești tineri lideri: ei sunt dovada faptului că Europa are talente din abundență, în mediul universitar, instituțional, al cercetării și de afaceri; în domeniul științelor sociale, juridic, al ingineriei, chimiei, fizicii și informaticii. Putem și trebuie să stimulăm inovarea prin sprijinirea educației antreprenoriale, colaborative și multidisciplinare.”

Neelie Kroes, vicepreședintă a Comisiei Europene responsabilă cu Agenda digitală, care a participat, de asemenea, la eveniment, a adăugat: „Trebuie să ascultăm vocea tinerilor noștri. Aceștia au energia și talentul necesare pentru a da un nou impuls Europei și a oferi un viitor mai bun. Mă bucură foarte mult faptul că Fundația EIT oferă platforme pentru acești oameni excelenți și pentru ideile lor.”

Tema principală a Forumului anual pentru inovare este modul în care inovarea bazată pe informații poate aduce beneficii societății și economiei. Pe scurt, informațiile disponibile în prezent sunt mai numeroase decât oricând, însă Europa are nevoie să exploateze întregul potențial al acestor informații pentru a răspunde provocărilor economice, de mediu și societale din vremurile noastre. De la furnizarea unor servicii publice de mai bună calitate și până la utilizarea mai eficientă a energiei, inovarea bazată pe informații este considerată esențială pentru creșterea economică.

Tinerii lideri, care sunt selectați de Fundația EIT, urmează un program de formare în domeniul inovării și al antreprenoriatului ce a inclus seminarii în Regatul Unit și în Belgia, precum și sesiuni de formare online, al căror conținut, de nivel universitar, a fost furnizat de Imperial College din Londra. Mai târziu în cursul acestui an, fundația va lansa, de asemenea, un program care oferă stagii în cadrul organizațiilor sale fondatoare, pentru a sprijini tinerii să își dezvolte capacitățile în materie de antreprenoriat și inovare.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.