Titus Corlăţean, la Brussels Forum

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat la cea de a opta ediţie a Brussels Forum, eveniment anual organizat la Bruxelles de către German Marshall Fund of the United States (GMF).

Şeful diplomaţiei române a participat în cea de a doua zi a forumului, în calitate de vorbitor principal la sesiunea de dezbateri privind «Viitorul Balcanilor». În cadrul acesteia, ministrul Titus Corlăţean a menţionat importanţa strategică a regiunii Balcanilor în cadrul politicii de securitate europene şi euro-atlantice. A evidenţiat progresele pe care le-au făcut statele din Balcanii de Vest în procesul de stabilizare şi de consolidare a relaţiei cu NATO şi cu Uniunea Europeană, precum şi aspectele care necesită în continuare atenţia regiunii şi a comunităţii internaţionale.

În acest context, demnitarul român a subliniat susţinerea fermă pe care România o acordă acestor state în procesul de integrare europeană şi euro-atlantică, exprimând totodată disponibilitatea părţii române de dialog şi de a oferi expertiză, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor, aspect de interes prin prisma criteriilor politice de aderare la NATO şi UE.

Forumul a reunit un număr important de personalităţi europene şi nord-americane. Au mai participat personalităţi din Asia şi din cadrul instituţiilor internaţionale. Între participanţii la Brussels Forum 2013 s-au numărat: Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, José Manuel Barosso, preşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant UE pentru Relaţii Externe şi Politica de Securitate, miniştri de externe din Franţa, Suedia, Lituania, Letonia ş.a..

În marja participării la forum, şeful diplomaţiei române a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, în cadrul căreia a discutat aspectele prioritare ale viitoarei preşedinţii lituaniene a UE.

Totodată, ministrul român a avut o întâlnire cu Craig Kennedy, preşedintele GMF, cu care a abordat câteva proiecte de viitor privind colaborare în plan regional, prin valorificarea activităţii German Marshall Fund de la Bucureşti, care găzduieşte Trustul Mării Negre. De asemenea, demnitarul român a mai avut o întrevedere cu Steve Biegun, vicepreşedintele companiei Ford, cu care a trecut în revistă perspectivele de dezvoltare a investiţiei companiei americane la Craiova.

Brussels Forum este o reuniune anuală la nivel înalt a liderilor influenţi din Statele Unite şi Europa, din mediile politice, de afaceri şi academice, care se reunesc pentru a aborda provocările presante cu care se confruntă în prezent comunitatea transatlantică.   Participanţii urmăresc aprofundarea cooperării transatlantice în cele mai diverse domenii.

Este în prezent forumul transatlantic cu cea mai complexă agendă globală, care se concentrează pe realităţile globale în schimbare.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.