TRAGEDIE ÎN RETEZAT: Echipele de salvatori au preluat trupurile victimelor avalanșei. Dosar penal în rem

Poliția a deschis dosar penal in rem cu privire la faptă în cazul tragediei din Masivul Retezat, unde doi adolescenți de 13 și 14 ani – Erik Gulacsi și Dor Geta Popescu – și-au pierdut viața, iar cinci persoane au fost rănite în urma unei avalanșe care s-a produs sâmbătă în zona Șaua Bucurii-Poiana Pelegii, la circa 2.000 de metri altitudine.

„S-a întocmit un dosar penal in rem cu privire la faptă. Cercetările vor stabili ulterior dacă există vinovați cerți în această cauză”, a declarat duminică, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, Laura Bradu.

Ancheta este coordonată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg, iar în funcție de complexitatea ulterioară a cauzei dosarul ar putea fi preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Până acum au fost audiate trei persoane care se află la Refugiul Gențiana din Retezat. Este vorba despre coordonatorul celor 51 de turiști și de alte două persoane din același grup care se aflau sâmbătă în apropierea locului în care s-a produs avalanșa și care au intervenit pentru scoaterea de sub zăpadă a victimelor. Audierile vor continua în perioada următoare, cu alți martori ai accidentului.

Între timp echipele de salvamontiști și jandarmi montani au preluat trupurile celor două victime ale avalanșei produse sâmbătă după amiază în Masivul Retezat și au reușit să se întoarcă la Refugiul Gențiana, urmând să-și continue drumul spre Cârnic, a declarat duminică, pentru AGERPRES, șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

La Cârnic, cei doi adolescenți decedați în avalanșa produsă în zona Șaua Bucurii-Poiana Pelegii, Dor Geta Popescu (14 ani) și Erik Gulacsi (13 ani) vor fi preluați de Serviciul de Medicină Legală Hunedoara, în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzei morții.

„Acțiunea de recuperare a celor două victime ale avalanșei a fost una foarte dificilă, deoarece s-a desfășurat în condiții de vreme extrem de nefavorabilă. În Retezat ninge, bate vântul și viscolește zăpada. Viteza vântului depășește 80 de kilometri la oră”, a spus Bodean.
Victimele făceau parte dintr-un grup de șapte persoane care se aflau pe un traseu de vară din Retezat. După ce au fost surprinse de avalanșă în apropiere de Căldarea Berbecelui, mai multe persoane, dintr-un alt grup de 50 de oameni, aflat în apropiere, au intervenit pentru scoaterea persoanelor din zăpadă.

Șeful Salvamont Hunedoara a menționat că grupul de 50 de persoane a coborât singur în cursul zilei de duminică de la Refugiul Gențiana la baza muntelui.

Doi adolescenți cu vârstele de 13 și 14 ani și-au pierdut viața, iar alte cinci persoane au fost rănite în urma avalanșei care s-a produs sâmbătă după amiază în zona Șaua Bucurii-Poiana Pelegii.

Poliția a deschis dosar penal in rem. Ancheta este coordonată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg. În funcție de complexitatea ulterioară a cauzei, dosarul ar putea fi preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Salvamontiștii și jandarmii montani au avertizat, cu două zile înainte, asupra riscului iminent de avalanșă în masivele Retezat și Parâng, după ce la munte a nins, iar stratul de zăpadă depășea un metru la peste 1.800 de metri altitudine.
Doi adolescenți cu vârstele de 13 și 14 ani și-au pierdut viața
, iar alte cinci persoane au fost rănite în urma avalanșei care s-a produs sâmbătă după amiază în zona Șaua Bucurii—Poiana Pelegii.

Salvamontiștii și jandarmii montani au avertizat, cu două zile înainte, asupra riscului iminent de avalanșă în masivele Retezat și Parâng, după ce la munte a nins, iar stratul de zăpadă depășea un metru la peste 1.800 de metri altitudine.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.