Catastrofă ecologică

      Cu aceste vorbe calificăm inundarea spațiului public cu dejecții morale urduroase declanșată de Ghiță Sebastian și continuată de Andronic Dan.

          În fapt, asistăm la dezmembrarea faimosului binom (formulare pe care nu Cristoiu Ion a inventat-o, ci însuși SRI) cu zgomotele vorbelor scrâșnite, cu vacarmul insinuărilor și al amenințărilor voalate, cu ruperea unilaterală a vechilor alianțe aducătoare de peșcheșuri. Asistăm la îmbrăcarea șobolanilor în rufe murdare urât mirositoare, operațiune de PR care urmărește să transforme faimoasa constatare conform căreia primii care fug de pe o corabie gata să se scufunde sunt ei, șobolanii, în marșul triumfal al pocăirii, al crizelor de conștiință, al purificării…

          Comandantului navei pe cale să se scufunde constata uluit cum ”trei de-ai mei au arestat alți trei de-ai mei”. Această arestare a fost doar începutul.

          Ghiță Sebastian, membru la vârf al binomului, adevărată eminență cenușie, constatând că nu mai este în siguranță, a început serialul dezvăluirilor scandaloase.

          Și-a regizat cu subtilitate ”defectarea”. (Este posibil ca la un moment dat, ghilimelele să trebuiască să dispară). Și își joacă partida de șah în care cine pierde plătește cu viața, punând într-o uriașă dificultate instituțiile obișnuite până mai ieri să funcționeze în spatelor ușilor închise, dincolo de grilajele vilelor de protocol, în spatele ușilor închise ale conturilor bancare, și prin tunelurile subterane prin care foșgăie banii publici furați, precum cârtițele și șobolanii.

          Deoarece aceste instituții sunt incapabile să transmită părții sârbești un dosar de extrădare valid. Deoarece dosarele sunt contrafăcute. Prilej pentru maestrul Ghiță să-și reia dezvăluirile și să demonteze dosarul, construindu-și în acest fel punct cu punct argumentele pentru obținerea azilului politic dacă nu în Serbia, în Rusia. (Nouă, în calitate de profan, această ”defectare” ne miroase a Moscova).

          La rândul lui, Andronic Dan mărturisește că a trecut printr-un proces de limpezire, de comprehensiune. Evident, acest acces de luciditate a fost stimulat și de secarea bălții cu saci cu bani. Căci a dispărut mobilul. Cocoș/Udrea nu mai au nici un interes să-și trimită hamalii cu sacii plini de bănet în spinare, căci Băsescul nu mai este. Și nemaifiind Băsescul cu pixul lui fermecat, nici un ALRO nu ar mai putea să apară…

          Pe scurt, Băsescul a devenit inutil. Un moșuleț guraliv care încurcă pe toată lumea.

          Și uite așa, din basmul spus de Andronic Dan ca la gura sobei, aflăm cum feții frumoși ai instituțiilor de forță și ai regimului Băsescului, au muncit din greu și cu spor pentru ca idolul lor de carton să poată spune rânjind ”i-am ciuruit”.

          Ajutați cu abnegație de un general care avea să devină partid balama fără de care guvernele Boc nu ar fi putut să facă toate relele pe care ni le-a făcut, și nici FMI nu ar fi primit un balon de oxigen de vreo 20 de miliarde de dolari, și nici madama Udrea nu ar fi construit terenuri de fotbal în pantă, și nici Blaga nu ar fi prosperat…

Cu timpul, balamaua, neunsă, a ruginit, s-a înțepenit și guvernul Ungureanu a căzut. Dar oamenii de bine au reparat rapid balamaua, și iat-o devenind indispensabilă în guvernele Ponta Victor Viorel, pentru ca din nou să ruginească și noul idol de carton, domnul de la Sibiu, iubitor de case și de vacanțe, să-și pună ”guvernul meu”. (De unde rezultă că nu ne-au ajuns guvernele Boc).

          Viața este însă dură. Istoria, fie ea și dâmbovițeană și scrisă prin vilele de protocol, este cinică. Deoarece, vai, fosta balama cu patru stele are dosare ”beton” de abuz în serviciu în care se probează câți litri de benzină a cheltuit generalul din banii publici cu mașina de serviciu. (Nu intră în discuție că cine i-a calculat aceste prejudicii, nu le calculează pe acelea pe care le provoacă Kövesi Laura Codruța care circulă bine mersi cu mașina de serviciu prin țară în interese personale pe unde are d-sa procese cruciale împotriva jurnaliștilor cărora dorește să le ia prin sentință judecătorească un milion de euro. Pe de altă parte. Andronic Dan însuși – ca și Ghiță Sebastian, ca și generalul cu patru stele – are dosare penale. Așadar, am putea spune, binomul se autodistruge. Se autodistruge, sau ne distruge pe noi?!).

Apar în basmul istorisit de Andronic Dan, ca în orice basm, și spiridușii și farmecele lor. Apare softul livrat STS de același Ghiță Sebastian, de a câștigat Băsescul mai ales prin Europa și prin farmecele petrecute la ambasada de la Paris. (Firește, tot Ghiță Sebastian a livrat și softul pentru 112, de i-au găsit localnicii pe oamenii prăbușiți cu avionul în Apuseni, și nu oamenii de la ISU). Apare un Dâncu, pesedist (?), pe care până mai ieri un Dragnea Liviu îl ruga cu lacrimi în ochi și cu miere în glas să li se realăture. Numai că el a ales tehnocrația, căci i-a plăcut cartea. Mai lipsește să aflăm că într-un fel sau altul, apare și vreun Ponta cu multe fețe. Căci a fi șeful campaniei lui Geoană este una, și a fi finul generalului cu patru stele este alta. ”Famiglia” înainte de orice, cum ar spune sicilienii… Și onoarea. Cum era să se înhăiteze Ponta cu Vanghelie dacă ar fi câștigat Geoană?

Și iată cum cuvintele schimbă realitatea. Iată cum lansează Dragnea Liviu comisia parlamentară de anchetare a fraudării alegerilor prezidențiale din 2009. De țipă o băsistă pe numele ei Turcan ca mușcată de șarpe, că nu se poate ca un penal să îi ancheteze idolul. Mai hârșit, Băsescul, nelipsit de la postul TV patronat de Ghiță Sebastian, zice că fără dubiu alegerile au fost fraudate, dar în defavoarea lui. Căci, în realitate, scorul în favoarea lui ar fi fost zdrobitor. Cam așa grăia la vremea lui și Vadim Tudor. Numai că el nu câștiga alegerile…

Evident, avem a face doar cu primul strat de rufe murdare. Cazanul este mare și încă plin ochi.

Și toată suflarea românească, împreună cu așa-zisele ei elite, atrasă irezistibil de tot ce este sordid cu condiția să fie ambalat în așa-zise standarde morale și democratice, așteaptă cu înfrigurare golirea cazanului. Așteaptă cu înfrigurare măcelul. Întocmai ca în Evul-Mediu, cu ocazia spânzurării vreunui păcătos. Și, mai ales, așteaptă cu înfrigurare lovitura de teatru pe care o anticipează unii.

Așteaptă ca marea victimă să fie Băsescul însuși, căci s-ar arăta unele semne la ceas de seară. Generalul Coldea l-a trădat. Doamnele Kövesi și Stanciu l-au întristat. Andronic Dan îi dă de înțeles după ani de zile, că nu mai este sub contract. Tapalagă îl înțeapă. Chiar și Turcescul are așa-zise opinii distincte față de idolul său. Îl așteptăm cu interes pe Nașul…

Alții însă, ar aștepta ca bătrânul lup de mare să-și salveze zâna de la închisoare și să-și pună la adăpost fiicele de driblingurile derutante ale doamnei Kövesi. Ar aștepta, cu alte cuvinte, să fie un erou, un cavaler și un părinte demn de acest nume.

Deocamdată, el cântă aria pocăirii. O face pe adeptul dreptății. O face pe adeptul fair-playului în politică. Avansează idei umanitare în legătură cu legea grațierii.

Se visează încă salvatorul statului de drept…

Iar noi, mulți dintre noi, ne întrebăm de ce nu ne-am născut în altă parte. De exemplu, în Serbia…

C.F. POPESCU

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.