Traian Băsescu: Mi-aș dori o discuție cu liderii USL-ului! VIDEO

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni dimineață, în cadrul emisiunii „Evenimentul Zilei”, că își dorește ca anul 2014 să fie „anul românilor” şi să aibe o întâlnire cu liderii partidelor de guvernământ pentru a nu mai exista blocaje.

„Aș vrea ca 2014 să fie anul României. Voi fi un președinte care își va exercita mandatul până în ultima zi a mandatului constituțional. Voi fi un președinte implicat. (…) Aș vrea să fim toți în cunoștință de cauză. Prioritățile acestui an sunt consolidarea justiției, creșterea economică, continuarea proceselor de integrare în Schengen”, a spus Băsescu, în cadrul emisiunii transmise de postul de televiziune b1tv.

Traian Băsescu a menţionat că își dorește ca următorul președinte să fie de dreapta, iar o eventuală nominalizare va face doar după alegerile europarlamentare.

„Vreau să predau mandatul cuiva care să continue ce am făcut. Mă gândesc la mai mulți, dar nu mă puneți să fac o nominalizare, pentru că e timpuriu. Dacă voi susține pe cineva o voi face după europarlamentare. Aș vrea să fie un președinte de dreapta, pentru că această majoritate are premise să funcționeze până în 2016. O majoritate în jurul celui mai mare partid din coaliția de guvernare se va forma oricum”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele României a anunţat că nu renunţă la ideea organizării referendumului pe tema Parlamentului unicameral şi a nuanţat ideea că viitorul lider va veni din rândurile Mişcării Populare :

„Ați văzut un om care fură cu zgomot? Ce hoț dă drumul la muzică și aprinde luminile când vrea să fure? Acesta este doar un vis iliescian, să avem liniște cu orice preț. Prețul poate fi și țara. Nu cred că garantarea liniștii este atributul viitorului președinte, ci continuarea procesului de reformă, care nu se poate face în liniște. Ce ar spune Ponta dacă atunci când ar planifica prezidențialele ar emite decretul unui referendum pentru reconfirmarea unui Parlament unicameral? Asta ar însemna pentru el liniște? Nu exclud această posibilitate”, a spus Traian Băsescu.

Președintele spune că numărul actual al parlamentarilor „depășește orice imaginație și din punct de vedere al valorii puterii legislative”.

„588 de parlamentari e un număr mult prea mare. Iar dacă partidele ar avea un număr mai mic de locuri, ar fi mult mai exigenți cu cei pe care i-ar propune”, a adăugat șeful statului.

”Dezavantajul de a nu fi înregistrat până acum e un dezavantaj consistent. Nu m-am implicat în viața Mișcării Populare. De altfel mi-am propus să fiu în continuare nu numai legat de Partidul Mișcarea Populară, ceea ce nu înseamnă că nu îi voi susține după înregistrare. (…) Este evident că au produs. Sigur vor da și președintele României . (…) Nu sunt mulțumit cu candidatura lui Predoiu pentru că îl cunosc. (…) Povestea asta cu transferurile de la unul la altul nu sunt automate, nu se produc decât în condiții speciale. Nu se fac transferurile astea decât dacă angajamentul ar fi unul direct, ar trebui să aibă mai mulți lideri de opinie”, a afirmat șeful statului.

În privinţa raportului MCV, şeful statului  a arătat că acesta  va fi atât bun, cât și rău.

”Raportul MCV va fi bun din punctul de vedere al îICCJ, al DNA și DIICOT. Nu va putea însă să nu observe problemele generate de Parlament care nu s-au manifestat doar în marțea neagră, dar și foarte multe respingeri de urmărăire a unor membri ai Parlamentului”, a arătat Băsescu.

Liderul de la Cotroceni a ţinut să precizeze şi de ce a ales să ia parte la şedinţa CSM de astăzi:

”Este clar că nu toți oamenii sunt de același calibru în CSM. Vine rândul schimbării. Nu aș spune că sunt îngrijorat că alegerile de azi (n.r. luni) vor schimba un trend în justiție pentru că sunt președintele și vicepreședintele DIICOT și președintele DNA, oamenii de decizie în justiție sunt cei care se află în fruntea structurilor”, a continuat șeful statului. (…) Acolo e legea de așa natură, ea obligă la schimbarea șefilor în fiecare an. Cred că e o lacună a legii”, a afirmat Băsescu.

”Va trebui diplomatic că această etichetă de lipsă de voință politică nu mai trebuie să apară. Parlamentul e un organism fundamental al statului, dar nu poți să vii cu lipsă de voință politică”, a explicat șeful statului.

”Nu plec de la premiza că CSM ar fi structura care s-ar pune la dispoziția politicului pentur a bloca anchete”, a completat el.

Şeful statului şi-a exprimat şi poziţia cu privire la recentele contre din sânul USL şi a explicat de ce pactul de coabitare e în continuare valabil:

„Treceți-l la rămâne valabil. A avut o valoare excepțională anul trecut pentru UE și pentru redarea încrederii că se va putea guverna România. Din păcate, marțea neagră a adus din nou neîncrederea. Puțini politicieni USL își imaginează ce șoc au produs în UE în defavoarea lor și a României. Vreau să mă credeți că vom avea de făcut un efort formidabil în anii următori pentru a ajunge la nivelul încrederii din anul 2011. Românii își dobândise atunci încrederea. Vara 2012 – care a fost trecută oarecum după alegeri – și faptul că a apărut marțea neagră – a arătat că USL a revenit asupra dorinței de a pune sub control politic justiția”, a spus Traian Băsescu.

Întrebat cum vede faptul că premierul Ponta a declarat că nu vrea să rupă acest pact de coabitare, președintele spune că „oricum nu îl mai crede nimeni”.

„E limbajul dublu specific lui Ponta, nu-l mai crede nimeni. Nimeni nu crede în Europa că niște parlamentari năuci, de capul lor, s-au apucat să dea legea amnistiei și să modifice Codul Penal. Nimeni nu crede că liderii politici nu știau. Acuzațiile reciproce Ponta – Antonescu au fost ridicole”, a adăugat șeful statului.

Despre relaţia cu Republica Moldova:

„Moldova este o țară care are un conflict înghețat, pe Transnistria. Cheia și butoanele nu sunt în Chișinău, ci la Moscova. Am văzut ce s-a întâmplat cu Ucraina, cu Armenia. Eu ca politician cu expetriență nu pot să nu iau în considerație posibilitatea unei întoarceri în Moldova a Partidului Comunist”, a afirmat Traian Băsescu.

”Dacă presiunile vor fi uriașe, România trebuie să îi ofere un drum către UE. România susține independența și suveranitatea Moldovei. Iar în Republica Moldova curentul unuonist este invers ca în România. În România 70% doresc unirea, în timp ce în Moldova doar 30% doresc acest lucru”, a arătat șeful statului.

”România trebuie să înceapă o dezbatere internă care nu îi privește pe politicienii de la Chișinău, dacă e de acord cu unirea cu Republica Moldova. De ce? La un moment dat, datorită unei existențe a unei opoziții, datorită Transnistria și Găgăuzia, România are obligația de a-i reda parcursul european Republicii Moldova prin unirea cu România”, a subliniat președintele.

Sursa: b1tv.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.