Traian Băsescu: Nu se poate continua cu un program în care este menţionat de multe ori USL-ul, când USL-ul nu se mai află la guvernare

Vă prezentăm declaraţia de presă susţinută de şeful statului, marţi, 4 martie 2014:

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Bună ziua. Aș vrea doar să am o clarificare publică, legată de scrisoarea pe care am transmis-o astăzi premierului. Pe fond, în această scrisoare îi solicit un lucru simplu, şi anume, înainte de a valida componenţa noului Guvern, prin asumarea răspunderii, să treacă prin Parlament cu noul program de guvernare. Vă asigur că nu este o chichiţă, este o condiţie a legitimităţii noii structuri guvernamentale, urmare a schimbării structurii politice a majorităţii care susţine Guvernul. Nu se poate continua cu un program în care este menţionat de multe ori USL-ul, când USL-ul nu se mai află la guvernare. Una din cele două componente majore ale USL-ului nu se mai află acolo şi nu mai acordă susţinere Guvernului. De asemenea, au apărut noi obiective asumate prin protocoale bilaterale care trebuie incluse în programul de guvernare, aşa cum ele se află în protocoale.

Altfel, forţarea unui vot fără modificarea programului are două riscuri. Unul, hotărârea să fie atacată de 50 de membri ai Parlamentului şi, din câte ştiu, va fi, hotărârea Parlamentului, şi atunci se suspendă desemnarea miniştrilor până când se pronunţă Curtea Consituţională. Al doilea risc este declanşarea conflictului între instituţiile statului, între Preşedinţie şi Parlament, având ca obiecţiuni exact faptul că se instalează o nouă structură politică, o nouă structură guvernamentală, pe un program care a fost votat în cu totul altă componenţă politică a Guvernului. Eu cred că trebuie respectat spiritul Constituţiei şi România are nevoie de un Guvern care să fie reinstalat repede şi legitim. Sigur, este greu să mai obţii legitimitatea votului pentru USL, mai ales că din noua structură politică fac parte UNPR, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor, care au susţinut şi guvernele Emil Boc şi Ungureanu. Deci, este greu să se mai obţină legitimitatea pe care o avea USL-ul, dar măcar o legitimitate parlamentară trebuie să avem, pentru că, până la urmă, asta ne cere Constituţia, legitimitatea parlamentară.

Am avut discuţii cu premierul în acest sens. Există totală deschidere din partea mea să găsim soluţii. Soluţia asumării răspunderii pe program este o soluţie care necesită formalităţi sau trasee parlamentare. Eu cred că majoritatea poate face excepţie şi, dacă Birourile Permanente hotărăsc că se poate, fără a se sta un timp de cinci zile pentru depunere de observaţii pe program, cu certitudine şi plenul va accepta acest program şi eu l-am asigurat pe premierul Victor Ponta că până dimineaţă, la 6.00, la orice oră se rezolvă cele două probleme, adică asumarea răspunderii pe noul program şi desemnarea, prin vot, a noilor miniştri, la orice oră am disponibilitatea emiterii decretelor şi a primirii jurământului din partea miniştrilor. Interesul României este să aibă un guvern legitim. Nu este o chestiune de jocuri politice, nu este o chestiune de întârzieri. Am spus public despre inadvertenţele din programul USL şi noua situaţie creată. Astăzi am transmis o scrisoare oficială premierului. Cred că ar fi trebuit să o transmit de ieri, ar fi fost mai bine, dar nu întotdeauna reuşim să găsim formulele cele mai bune. Probabil trebuia să o trimit de ieri, dar mi se pare esenţial să avem un guvern instalat pe un program legitim, aprobat de Parlament. Nu fac niciun secret din a vă spune ceea ce i-am spus şi domnului prim-ministru, că nu vreau să creez un precedent care pe urmă să fie urmat şi reclamat ca fiind posibil. Rigoarea faţă de litera şi spiritul Constituţiei trebuie păstrată. Vreau să ştiţi că Articolul 114 din Constituţie dă posibilitatea Guvernului să-şi asume răspunderea pe o lege, pe un program sau pe o declaraţie. Nu există şi nu voi întârzia niciun minut pe ideea introducerii unei moţiuni de cenzură pe program, pentru că la asumarea răspunderii pe o lege, pe un program sau pe o declaraţie, opoziţia poate să depună o moţiune de cenzură. Nu mă împiedică, validez miniştrii imediat, pentru că efectul hotărârii Curţii Constituţionale în cazul în care va fi şi poate să fie peste o lună, peste două luni, când va publica, în eventualitatea unei moţiuni de cenzură, când va publica Curtea Constituţională hotărârea, se va produce atunci, dar nu cred că ar fi motive de neconstituţionalitate, dacă se respectă perfect spiritul şi litera Constituţiei.

Aş vrea să mai precizez un lucru. Dacă nu procedăm aşa, va fi imposibilă instalarea Guvernului în noaptea aceasta, pentru că va exista atacarea hotărârii la Curtea Constituţională şi atunci va trebui să aştept până se pronunţă Curtea Constituţională asupra hotărârii. Nu e nicio contradicţie între ce v-am spus anterior, cu moţiunea de cenzură, şi atacarea la Curte. Deci nu voi aştepta în niciun caz un eventual efect al unei moţiuni de cenzură pe asumarea răspunderii pe program, deci voi valida miniştrii în noaptea asta, dar dacă nu se trece prin asumare programul, sunt obligat să aştept până când Curtea Constituţională se pronunţă pe un eventual atac al hotărârii la Curtea Constituţională şi cred că drumul de urmat este acesta: asumarea răspunderii astăzi, prin excepţie de la regulă, să nu se stea cinci zile, asumarea astăzi a răspunderii pe programul asumat de noile partide şi nu de USL, votul în plen pentru miniştri, în noaptea aceasta emiterea decretelor şi depunerea jurământului şi România are guvern legitimat de Parlament, noua majoritate.

Asta am vrut să vă spun, că nu am predispoziţie să las un precedent care să poată fi invocat după ce îmi termin mandatul ca fiind un precedent neconstituţional. Diferenţa între ce se întâmplă acum şi ce s-a întâmplat cu guvernele Boc şi Tăriceanu este mai mare pentru că atunci nu a venit un alt partid la guvernare ci, pur şi simplu, a plecat un partid şi premierul şi-a menţinut programul. Aici este evident că în program se vorbeşte despre USL, care nu mai este la guvernare, şi au intrat partide care, prin exigenţele lor, au modificat programul de guvernare. Asta este, în câteva cuvinte. Dacă aveţi întrebări pe această temă. Ştiu că e foarte complicată şi greu de explicat, dar… Vă rog!

Întrebare: Domnule preşedinte, ce răspuns v-a dat premierul la această soluţie, cu care aţi venit?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Că încearcă să rezolve lucrurile. Şi domnia sa înţelege că o problemă de legitimitate şi – sau, cel puţin asta-i senzaţia mea – că înţelege faptul că a avea o problemă de legitimitate îi va crea probleme în viitor. Şi, pe de altă parte, este evident că în program scrie despre USL.

Întrebare: Pe de altă parte, ştim că domnia sa a susţinut pe tot parcursul acestor zile că este vorba despre acelaşi program.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Doamnă, avem puncte de vedere diferite, public, dar încercăm să ajungem la o soluţie care să dea României un guvern legitim şi pe mine să nu mă pună în situaţia în care să creez un precedent neconstituţional şi nelegitim.

Întrebare: Ar fi trebuit să demisioneze chiar dacă nu-l obliga Constituţia?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu, nu-l obligă Constituţia pentru că exact asta este recomandarea, să-şi asume răspunderea guvernul actual, deci nu cel care va rezulta în urma votului în Parlament şi orice premieră în exercitarea mandatului are dreptul să meargă în Parlament să-şi asume răspunderea pe o modificare a programului lui de guvernare. Deci, abia în situaţia asta este în bună regulă şi n-are nevoie… nu i se pune nici mandatul lui sub semnul întrebării.

Întrebare: Bună ziua! Vreau să vă întreb dacă ştiţi decizia Curţii Constituţionale 98 din 2008 care spune că miniştrii care au fost validaţi de Parlament trebuie învestiţi de preşedinte.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: O ştiu foarte bine. Ştiu însă şi obligaţia consituţională de a avea un program de guvernare. Şi eu nu refuz emiterea decretelor, dar nu-mi stabilesc nici Constituţia, nici legea, un termen şi atunci declanşez conflictul interinstituţional între Parlament şi Preşedinte şi aşteptăm să se pronunţe Curtea Constituţională. După mine, este o perioadă mai lungă care s-ar pierde, decât dacă rezolvăm problemele aşa.

Întrebare: Mulţumesc!

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Şi, vă repet, nu vreau să las un precedent care să poată fi invocat pe urmă. Asta e una din probleme şi legitimitatea Guvernului care guvernează pe programul altei structuri politice, de asemenea, este o problemă consistentă. Da.

Întrebare: Domnule preşedinte, care guvern ar trebui să-şi asume răspunderea pe noul program de guvernare?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Acesta.

Întrebare: Adică Guvernul acesta, pe programul viitorului guvern?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Da, nu. Păi, îşi asumă premierul. Premierul este cel care cere modificarea programului de guvernare şi noul guvern ştie pe ce vine, noii miniştri.

Întrebare: Şi încă o întrebare, dacă-mi permiteţi. Cine va sesiza CCR? Spuneaţi că veţi fi sigur că se va întâmpla acest lucru, 50 de parlamentari vor face acest lucru. Aţi vorbit cu cineva în Parlamentul României în acest sens?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Este din ceea ce ştiu. Se va întâmpla acest lucru, am văzut şi anunţurile de ieri.

Întrebare: Domnule preşedinte, aţi discutat cu premierul Victor Ponta astăzi şi despre noii miniştri, despre propunerile făcute?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu.

Întrebare: Dar v-aţi format o părere după audierile de astăzi?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Păi, dacă Parlamentul îi dă de buni… Vreau să înţelegeţi un lucru: la remaniere, preşedintele se poate pronunţa pe un membru al guvernului sau pe altul. La o remaniere care se face pe relaţia premier – preşedinte; când este vorba despre un ministru desemnat prin votul Parlamentului, preşedintele este obligat să-l numească, deci, indiferent care mi-ar fi părerea despre un ministru sau despre altul, nu mă pot opune votului Parlamentului. Asta a hotărât Curtea Constituţională anterior. Deci, îmi plac sau nu îmi plac, nu are nicio relevanţă.

Întrebare: Spuneaţi că aţi vorbit cu domnul premier Victor Ponta. I-aţi explicat situaţia? Ce v-a răspuns? A fost de acord cu vreo variantă expusă de dumneavoastră?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Deci, dânsul încearcă să rezolve această problemă, la Parlament, sunt convins că încearcă în modul cel mai sincer să o rezolve.

Întrebare: Adică îmbrăţişaţi ideea să îşi asume modificarea programului de guvernare?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Eu nu ştiu dacă a îmbrăţişat-o sau nu. Mie mi-a promis că încearcă să rezolve această problemă pentru că nu vă pot garanta că este de acord cu mine. S-ar putea să aibă declaraţii publice în care să spună că nu este de acord. Avem fiecare puncte de vedere, dar eu i-am prezentat variantele care pot fi, inclusiv un atac din Parlament, conflict interinstituţional declanşat de Preşedinte; pentru că, repet, nu vreau să creăm un precedent în care să fie ca la români: „Dă-i că merge şi aşa!” Nu merge şi aşa. Avem nevoie de puţină rigoare în viaţa politică şi în funcţionarea instituţiilor pentru că, de fapt, ce este programul de guvernare cel puţin în accepţiunea mea? Este contractul dintre cei care guvernează şi popor care primeşte girul Parlamentului. După ce au câştigat alegerile, după ce s-au schimbat majorităţile, guvernanţii trebuie să arate poporului contractul, iar acest program este contractul cu românii şi cred că trebuie să fie un document de acurateţe.

Întrebare: Deci, încă nu a avut o opţiune. Urma să se gândească. Asta încercam să aflu dacă s-a decis în discuţia cu dumneavoastră.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Da, cred că discută şi el cu liderii partidelor de coaliţie, cu liderii PSD-ului, soluţia pe care să o găsească.

Întrebare: O completare. Spuneaţi zilele trecute, atunci când se rupea USL-ul, lăsaţi să se înţeleagă la televizor că ar trebui mai degrabă ca premierul să plece şi să existe din nou consultări, din nou desemnarea premierului pentru că este o altă coaliţie.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Doamnă, am ajuns în altă etapă.

Întrebare: Renunţaţi la ideea asta!

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Suntem în altă etapă. Nu mai discutăm despre …şi eu am spus şi Crin Antonescu a spus, plecând de la abordarea politică, USL-ul a luat un vot, USL-ul nu mai există; şi un vot extraordinar de mare, iar acum se guvernează cu formaţiuni politice care au fost la guvernare în anul 2010: UNPR, UDMR, minorităţile. Mai este o singură formaţiune politică reprezentată în guvern, care nu a fost în 2010; şi este PSD-ul! În rest, toate au făcut parte din Guvernele Boc şi Ungureanu. Bine, vă mulţumesc mult. Am vrut să vă dau această explicaţie, să nu fie interpretări răuvoitoare. Pur şi simplu, vreau să avem un guvern legitim şi, în acelaşi timp, vreau să prevenim atacuri la Curte, pentru că, după părerea mea, nu va mai fi niciun motiv de atac la Curte, nici a opoziţiei din Parlament, nici conflictul de interese generat de mine, dacă se ajustează programul de guvernare şi se vine pe realitatea momentului. Asta este realitatea 2012. Nu mai este 2014.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.