Traian Băsescu: O criză în sistemul de transport maritim global, cu mult mai gravă decât criza bancară

Președintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la cea de-a XIV-a Adunare Generală a Asociației Internaționale a Universităților Maritime, că mai gravă decât criza bancară ar fi o criză în sistemul de transport maritim global.

Șeful statului le-a mulțumit celor care îi pregătesc pe viitorii stăpâni ai mărilor și oceanelor, spunând că aceștia stăpânesc două treimi din planetă.

”Ei sunt cei care asigură 90% din comerțul mondial al navelor, dar mai ales cu priceperea lor, pricepere pe care le-ați dat-o dumneavoastră. Industria shippingului este cu siguranță una din industriile care au mari perspective de dezvoltare, și nu o industrie care se pregătește să apună, răpusă de criteriile globalizării”, a precizat Traian Băsescu.

Acesta a subliniat faptul că această industrie este un motor al proceselor globale.

”Anii aceștia am trecut printr-o mare criză, se spune că cea mai mare după cea din 1929. Discutând la nivel politic ce a însemnat criza bancară începută în SUA și extinsă în Europa, mă întrebam care ar fi efectul dacă o singură zi flota globală s-ar opri. Ar fi cu mult mai grav și cu urmări mult mai puternice decât criza băncilor. Gândul acesta mi-a venit nu pentru că aveam nevoie de comparații ca politician, ci pentru că realizam că poate fi ceva și mai rău decât criza bancară. Ar fi o criză intervenită în sistemul de transport maritim global, iar această criză nu este sigur evitată pentru că ea poate fi generată dacă sistemul de educație pentru marină n-ar ține pasul cu evoluțiile tehnologice și cu nevoile economice globale din acest moment și din viitor”, a conchis Băsescu.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.