Transelectrica şi a Transgaz au trecut oficial în subordinea MFP

Senatul a adoptat, luni, Ordonanţa de urgenţă care prevede trecerea Transelectrica (TEL) şi a Transgaz (TGN), companiile care gestionează reţelele pentru transportul electricităţii, respectiv al gazelor naturale, de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor.

Potrivit Guvernului, prin acest act normativ se asigură separarea calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale, de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport ai acestora.

Senatorii au adoptat un amendament al senatorului Viorel Arcaş, însuşit de comisiile raportoare – Comisia pentru buget şi Comisia economică – prin care este eliminată prevederea potrivit căreia Dispeceratul Energetic Naţional şi Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale rămân în coordonarea metodologică şi funcţională a ministrului delegat pentru energie.

Comisiile au constatat că, în condiţiile trecerii acţiunilor deţinute de stat la Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” Bucureşti şi la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” – Mediaş din administrarea Ministerului Economiei în administrarea Ministerului Finanţelor Publice, nu se justifică rămânerea celor două entităţi în această subordonare, fiind normal ca dispeceratul să fie împreună cu sistemul de transport asupra căruia acţionează.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă 18/2013 pentru desemnarea entităţii publice care exercită, în numele statului român, calitatea de acţionar la Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” – S.A. şi la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” – S.A a fost adoptat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.