Transport ilegal de rachete nord-coreene, reţinut în Panama

Marina statului Panama a oprit un vas nord-coreean care încerca să traverseze Canalul Panama transportând ilegal rachete sofisticate.

Autorităţile panameze au urcat la bordul ambarcaţiunii despre care se credea că ar fi transportat droguri, în urma percheziţiei fiind găsite „arme de război nedeclarate”, ascunse într-un transport de zahăr brun, a declarat preşedintele panamez Ricardo Martinelli.

Căpitanul ambarcaţiunii nord-coreene a încercat să se sinucidă şi cei 35 de membri ai echipajului au reacţionat violent în momentul raidului, a mai precizat preşedintele statului Panama.

Preşedintele Marinelli a postat o fotografie a cargoului pe contul său de Twitter, comentând: „Lumea trebuie să ia notă: nu poţi transporta arme de război nedeclarate prin Canalul Panama”.

Marinelli a declarat postului Radio Panama: „Aveam bănuieli cu privire la acest vas, care venea din Cuba şi se îndrepta către Coreea de Nord, legate de faptul că ar fi putut transporta droguri, astfel încât a fost adus în port pentru o percheziţie. Când am început să descărcăm transportul de zahăr, am observat containerele despre care credem că ar conţine echipament sofisticat pentru rachete, ceea ce nu este permis”.

În prezent, vasul este reţinut de autorităţile panameze, iar Coreea de Nord nu a prezentat încă nicio reacţie.

În trecut, guvernul de la Pyongyang a catalogat astfel de măsuri drept „dublu standard”.

Coreea de Nord consideră că are dreptul să transporte arme, la fel ca toate celelalte state.

Coreea de Nord şi Cuba sunt state aliate, din punct de vedere ideologic, ambele fiind ţări comuniste, izolate, pe plan politic, de restul lumii. Cu toate acestea, livrările de arme dintre cele două ţări sunt rare.

foto: foxnews.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.