Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Trei dintre cele 100 de probe analizate pentru determinarea ADN de cal au fost pozitive

Publicat: miercuri, 10 aprilie 2013

Pentru conformarea cu prevederile Recomandării Comisiei 99/2013/EU, referitoare la planul de control coordonat privind stabilirea prevalenţei practicilor frauduloase în etichetarea anumitor alimente, ANSVSA a transmis o Notă de serviciu în teritoriu, cu instrucţiuni detaliate de implementare.

Ca urmare a acestei note de serviciu, DSVSA judeţene şi a Municipiului Bucureşti, în perioada 01.03-10.03.2013, au prelevat probe destinate controalelor oficiale pentru determinarea prezenţei proteinei de cal din produse alimentare şi a reziduurilor de fenilbutazonă din carne.

Testarea acestor probe a fost efectuată la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din Bucureşti.
Cheltuielile ocazionate pentru prelevarea probelor în cadrul programului de control coordonat au fost suportate în proporţie de 75% de către Uniunea Europeană.

În cadrul acestei acţiuni au fost prelevate şi testate următoarele probe :

·100 de probe pentru determinarea ADN-ul de cal, dintre care 3 probe au fost identificate pozitive.

Pentru una dintre unităţile la care s-a constat frauda (SC Nicolin SRL), prin substituirea cărnii de vită cu cea de cal, ancheta a fost finalizată şi au fost luate măsurile legale, pentru celelalte două cazuri, ancheta este în desfăşurare.

În aceste situaţii nu este cazul unui risc pentru sănătatea publică, ci al unuia de înşelare a consumatorilor şi al practicii frauduloase.

Toate cantităţile de alimente la care a fost identificată substituţia cărnii de vită cu cea de cal au fost supuse procedurilor de retragere de la comercializare şi distrugere.

·147 de probe privind indentificarea fenilbutazonei în carnea de cal, nefiind indentificate probe pozitive.

Inţial era prevăzut a se preleva şi analiza un număr de 168 de probe, conform recomandării Comisiei de a se preleva o probă de carne de cal la 50 tone. Datorită scăderii cererii pentru export în urma scandalului cărnii de cal, a scăzut şi numărul tăierilor în abator, implicit cantitatea de carne de cal şi numărul probelor analizate.

Rezultatele acestor probe, recoltate şi analizate în cadrului planului coordonat de control, au fost transmise de ANSVSA în data de 8 aprilie, Comisiei Europene, conform angajamentelor asumate.

În urma analizei tuturor datelor primite din partea statelor membre, Comisia Europeană va elabora un raport preliminar, care va fi prezentat şi discutat în reuniunea Comitetului Permanent pentru Siguranţa Lanţului Alimentar, din data de 16 aprilie.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=4385

Publicat de la data apr. 10 2013. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 noiembrie 2019, 0:42
 

NE
Ceaţă
10°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 8°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:14
Apus: 16:47
Prognoza 18 noiembrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
18°C
Vânt: 11 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NE
Nori intermitenti
9°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 241.330 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team