Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

TURCIA: Reacţii internaționale după victoria lui Erdogan

Publicat: marți, 26 iunie 2018

Realegerea din primul tur a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care obţine un nou mandat cu puteri crescute, a generat reacţii în toată lumea, principalele mesaje fiind grupate de agenţia AFP, luni, în următoarea sinteză:

Statele Unite ale Americii. Prin intermediul purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, SUA au chemat Ankara să „ia măsuri pentru întărirea democraţiei”. Până la ora 20,30 GMT, Washingtonul nu l-a felicitat oficial pe Erdogan iar primele reacţii au fost foarte reci, remarcă agenţia menţionată.

***

Germania. După puternice turbulenţe în ultimele luni între cele două ţări, cancelarul Angela Merkel l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan şi a arătat că Germania, unde trăieşte o importantă diasporă turcă, doreşte să fie „partenerul unei Turcii stabile şi pluraliste, în care participarea democratică şi menţinerea statului de drept să fie întărite”.

***

Rusia. Într-o telegramă de felicitare, preşedintele Vladimir Putin „a subliniat că rezultatele alegerilor atestă pe deplin marea autoritate politică a lui Recep Tayyip Erdogan”. Realegerea acestuia reflectă „largul sprijin acordat cursului stabilit sub conducerea sa pentru problemele sociale şi economice cu care se confruntă Turcia şi o întărire a poziţiei ţării în ce priveşte politica externă”, potrivit Kremlinului.

***

Uniunea Europeană. Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a criticat condiţiile campaniei electorale, care nu au fost „echitabile”. Într-un comunicat comun, Mogherini şi comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, au luat act de evaluarea OSCE şi a Consiliului Europei care au denunţat, într-un raport preliminar, lipsa „oportunităţilor egale pentru candidaţi”.

***

Iran. Preşedintele Hassan Rouhani a transmis „felicitările cele mai sincere” lui Erdogan. El speră că relaţiile bilaterale se vor dezvolta mai mult pe baza „solidelor legături istorice, culturale, religioase, de bună vecinătate, respect reciproc şi a intereselor comune”.

***

Ungaria. Premierul Viktor Orban l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan şi a apreciat că „stabilitatea Turciei este o veste bună” pentru Europa. Într-o scrisoare către preşedintele turc, Orban afirmă că „continentul nostru se confruntă cu serioase probleme de securitate şi este esenţial ca acestea să fie depăşite printr-o cooperare previzibilă şi eficientă cu Turcia”.

***

Suedia. „Turcia nu este în poziţia de a da altor ţări lecţii de democraţie, atunci când şeful opoziţiei este în închisoare de mult timp”, a declarat şefa diplomaţiei suedeze, Margot Wallstrom. „Problema kurdă şi evoluţiile economice ale Turciei sunt provocări grave. Suntem îngrijoraţi de modul cum a evoluat Turcia recent”, a indicat Wallstrom.

***

Bulgaria. Premierul Boiko Borisov l-a felicitat prin telefon pe Erdogan. „Sunt convins că vom lucra împreună pentru consolidarea relaţiilor între ţările noastre în domeniul migraţiei, la fel ca şi pentru pacea şi stabilitatea în regiune”, a declarat el. Borisov l-a informat pe preşedintele turc că a cerut UE, la mini-summitul de duminică, să plătească Turciei toate sumele prevăzute în acordul UE-Turcia pentru controlul imigraţiei.

***

Marea Britanie. „Regatul Unit aşteaptă cu nerăbdare să continue relaţiile sale strânse cu Turcia”, a arătat purtătorul de cuvânt al şefei guvernului de la Londra, Theresa May. „Cele două state au un evantai larg de interese comune, în special securitatea regiunii, lupta contra terorismului, investiţiile şi comerţul bilateral. Vom coopera cu preşedintele Erdogan şi guvernul său pentru a dezvolta această importantă legătură bilaterală”, adaugă Londra.

***

Grecia. „Sper că, după această victorie electorală, el (Erdogan) va fi mai puţin nervos”, a răspuns, la întrebările presei, ministrul Afacerilor Externe, Nikos Kotzias. Săptămâna trecută, Kotzias a declarat că Erdogan ar trebui să arate „mai multă flexibilitate şi intenţie de a rezolva problemele”, făcând mai ales referire la detenţia, din martie, a doi soldaţi greci la Edirne, oraş aproape de frontiera dintre cele două state.

***

NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a felicitat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea în funcţie, reamintind totodată ”valorile fundamentale” pe care a fost fondată alianţa al cărei membru este şi Turcia: democraţia şi statul de drept. „Felicit de asemenea poporul turc pentru participarea ridicată la alegeri”, a declarat Stoltenberg.

***

China. Beijingul l-a salutat pe Erdogan şi „respectă alegerea poporului turc”, a arătat purtătorul de cuvânt al ministerului Afacerilor Externe, Geng Shuang. „China acordă o mare importantă legăturilor sale cu Turcia. În ultimii ani, sub conducerea şefilor noştri de stat, relaţiile bilaterale şi cooperarea în toate domeniile au progresat şi s-au obţinut multe rezultate pozitive. China doreşte să coopereze mai mult cu Turcia”, a adăugat acesta.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=99963

Publicat de la data iun. 26 2018. Categorii ACTUALITATE, ALEGEREA NOASTRA.

Zona comentariilor

Meteo în țară

24 ianuarie 2020, 12:45
 

VSV
Soare
2°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 1°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 64%
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:43
Apus: 17:13
Prognoza 25 ianuarie 2020
Zi
 

VSV
Predominant însorit
10°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

V
Nori intermitenti
-2°C
Vânt: 0 km/h V
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 258.119 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team
Gay Cams Livejasmin.com Wpadvanced Newspaper Theme