Turneul Pianul călător ajunge la Targu Mures, Sibiu, Medias

La Sânnicolau Mare a început ce-a de-a treia ediţie a turneului Pianul Călător, o frumoasă şi generoasă aventură artistică a pianistului Horia Mihail, care va străbate, până în 27 aprilie, toate zonele istorice ale ţării. Destinaţia finală va fi Tulcea, unde cel de-al treilea pian călător va ramâne, turneul Pianul călător fiind organizat de Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo.

După ce a străbătut deja o mare parte a ţării, cântând în localităţi din Banat, Bihor, Transilvania, Regat, Horia Mihail se pregăteşte emoţionat pentru întâlnirea, la Mediaş, pe 12 aprilie, cu primul pian călator. Nu înainte însă de a trece pe la Târgu Mureş pentru un recital pe 9 aprilie şi pe la Sibiu pentru un concert cu orchestra pe 11 aprilie.

În anul 2011, atunci când avea loc prima ediţie a turneului, ce a avut destinaţia finală Mediaş, Oltea Şerban Pârâu, redactor şef Radio România Cultural referindu-se la felul cum s-a născut ideea acestui turneu a explicat de ce Radio România a ales să facă gestul generos de a trimite nişte piane în oraşe care nu aveau pian de concert: ‘’Ideea de a valorifica într-un mod cât mai semnificativ şi mai vizibil acele piane din generaţiile mai vechi ale Radiodifuziunii care, chiar recondiţionate, nu mai pot fi introduse în circuitul de concerte cu înregistrare şi transmisiune radio’’  iar Horia Mihail a mărturisit ce l-a determinat să accepte această provocare: „În ultimele turnee pe care le-am susţinut, am remarcat că infrastructura pianistică lasă mult de dorit în majoritatea marilor oraşe din România. Efectiv nu aveam pe ce să cânt. Am cântat pe instrumente insalubre, vechi. Atunci am venit cu această idee de a  găsi un pian pe care să-l recondiţionam şi să-l punem la dispoziţia unei comunităţi’’

Şi iată că după două ediţii de succes ale turneului, două oraşe, Mediaş şi Sânnicolau Mare au primit în folosinţă două piane de care melomanii se bucură şi pe care Horia Mihail le „cântă” şi în a treia ediţie.
Repertoriul ales pentru călătoria din 2013 este integral Beethoven: Patetica, Sonata Lunii, Appassionata şi Concertul nr. 4 in Sol major pentru pian şi orchestră.

Înainte de a părăsi Bucureştiul, Pianul călător cu numărul 3 va face o plimbare prin parcurile Capitalei. De la Sala Radio, unde se găseşte acum (pentru că pianul este proprietatea Societăţii Române de Radiodifuziune), va poposi în parcurile Cişmigiu şi Herăstrău, pe 13 şi 14 aprilie, unde vor avea loc două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. O săptămână mai târziu, pianul călător îl va însoţi pe Horia Mihail în călătoria către o serie de oraşe din ţară în care nu există piane de concert performante, care să permită susţinerea unor astfel de evenimente.
Al treilea turneu Pianul călător îi oferă lui Horia Mihail bucuria de a interpreta un  program atractiv oferind publicului recitaluri şi concerte cu orchestra.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.