Ucraina fierbe! Viktor Ianukovici, de acord să convoace alegeri anticipate! LIVE TEXT &VIDEO

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, este de acord cu organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate în anul 2014, anunţă premierul Poloniei, Donald Tusk, citat de AFP. “S-a convenit cu preşedintele Ianukovici ca alegerile parlamentare şi prezidenţiale anticipate să aibă loc în 2014″, a declarat Tusk.

Între timp…

Cel puţin 42 de morţi, printre care şi 10 membri ai forţelor de ordine şi peste 1000 de răniţi. Acesta este bilanţul ultimelor ore de confruntări de pe străzile Kievului, relatează kyivpost.com.  Totul, pe fondul apelului la calm şi al armistiţiului anunţat de preşedintele Viktor Ianukovic care a invitat din nou la negocieri pe liderii opoziţiei.

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană (UE) au convenit joi, la Bruxelles, să blocheze vizele şi să le îngheţe conturile acelora care au mâinile ‘pătate de sânge’ în Ucraina, a anunţat joi şefa diplomaţiei italiene, Emma Bonino, la încheierea unei reuniuni de criză, relatează AFP şi Reuters.

LIVE TEXT

Urmăreşte LIVE VIDEO desfăşurarea evenimentelor din Ucraina:

Live streaming video by Ustream

Jurnalistul ucrainean Viaceslav Veremii a murit după ce a fost bătut şi împuşcat de persoane necunoscute în centrul Kievului, informează BBC News Online.

CNN informează că nouă poliţişti, 11 protestatari şi un angajat de la sediul Partidului Regiunilor ar fi fost omorâţi în luptele de stadă. De asemenea, se vehiculează că numărul răniţilor a ajuns la 500.

Cel puţin 25 de oameni au murit în confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine ucrainene, transmit kyivpost.com şi digi24.ro.

La ora 6, în dimineaţa zilei de miercuri, oamenii erau încă pe baricade.

Imaginile transmise în direct de televiziuni redau flăcările întreţinute de protestatari, care la anumite intervale cântă şi se roagă în cor.

]ntre timp, violenţele s-au extins şi în provincie. La Liov, protestatarii au luat cu asalt o unitate militară, i-au alungat pe soldaţi şi au preluat controlul asupra unui depozit de armament şi muniţie.

Chiar dacă situaţia se agravează de la o oră la alta, preşedintele Viktor Ianukovici refuză să anuleze intervenţia forţelor de ordine la Kiev şi cere protestatarilor să plece din Piaţa Independenţei. Opoziţia îl acuză că a declanşat un război împotriva propriului popor.

Opoziţia a ‘depăşit limitele’ încercând să ajungă la putere cu ajutorul străzii, iar cei vinovaţi vor fi judecaţi, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, citat de AFP.

‘Liderii opoziţiei au neglijat principiul democraţiei potrivit căruia puterea se obţine în urma alegerilor, şi nu pe stradă (…) Ei au depăşit limitele, chemând oamenii să pună mâna pe arme’, a declarat şeful statului într-un mesaj adresat naţiunii, în timp ce asaltul asupra manifestanţilor continuă în centrul Kievului. ‘Este o încălcare flagrantă a legii, iar cei vinovaţi vor fi trimişi în faţa justiţiei’, a continuat el.

Întâlnirea de noaptea trecută dintre liderii opoziţiei şi preşedintele Viktor Ianukovici s-a soldat cu un eşec, a anunţat Vitali Klitschko, liderul opoziţiei. „Preşedintele nu vrea să asculte. A spus că există o singură opţiune: demonstranţii să înceteze manifestaţiile şi să plece acasă”, a declarat Klitschko.

Băsescu face apel la Ianukovici să nu ordone reprimarea protestatarilor

Prezentăm apelul președintelui României, Traian Băsescu, postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale referitor la escaladarea violențelor la Kiev:

Președintele României, Traian Băsescu, este profund îngrijorat de valul de violenţă şi de pierderile de vieţi omeneşti produse în confruntările de pe străzile Kievului, acolo unde protestatarii Euro-Maidanului se confruntă cu forţele de ordine. România a trecut prin confruntări violente, în Revoluția din 1989 peste 1.000 de persoane pierzându-și viața în lupta pentru libertate și democrație. Am învăţat atunci că violenţa nu este o soluţie și că opţiunile trebuie căutate prin dialog democratic.

Domnul președinte Traian Băsescu face apel la preşedintele Ucrainei, domnul Viktor Ianukovici, să nu recurgă la forţă şi să nu ordone reprimarea protestatarilor. Un asemenea gest nu poate constitui o soluţie democratică la criza de credibilitate a actualei majorităţi parlamentare. Continuarea reprimării manifestanților prin violență va duce, cu certitudine, la escaladarea confruntărilor și nu poate fi o soluție la actuala criză cu care se confruntă Ucraina. Președintele României, domnul Traian Băsescu, face apel, totodată, la preşedintele Ucrainei, domnul Viktor Ianukovici, să găsească soluții prin dialog pentru a preveni creșterea numărului de victime la Kiev, dar și în alte zone din Ucraina.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.